Tuomiokirkon muuriin ilmestyi rasismin vastaisia graffiteja – Tekijä epäselvä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Töhriminen

Tuomiokirkon muuriin ilmestyi rasismin vastaisia graffiteja – Tekijä epäselvä

Kolme iskulausetta oli keskiviikkona maalattu kirkon tukimuuriin. Se, kuka tekstit maalasi ja milloin ne ilmestyivät muuriin, on vielä epäselvää.

Tuomiokirkon edessä järjestettiin keskiviikkona rasismin vastainen mielenosoitus.

Julkaistu: 4.6. 11:49

Helsingin tuomiokirkon muuriin maalattiin punaisella maalilla iskulauseita keskiviikkona. Senaatintorilla oli keskiviikkona rasismin vastainen mielenosoitus. Se, kuka tekstit maalasi ja milloin, on kuitenkin vielä epäselvää.

Mielenosoituksen jälkeen paikalla ollut tuomiorovasti ja kirkkoherra Marja Heltelä arveli aiemmin HS:lle, että tekstit olisivat ilmestyneet seinään vasta mielenosoituksen jälkeen.

Sosiaalisessa mediassa julkaistu video todistaa kuitenkin, että ainakin yksi iskulause oli muurissa jo mielenosoituksen ollessa käynnissä.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan pääsuntio Petri Oittinen kertoo, että tekstit on nyt poistettu.

”Tilasin heti aamulla puhdistuksen huoltoyhtiön kautta”, kertoo Oittinen.

Muuriin oli kirjoitettu muun muassa ”murskatkaa rasismi” ja ”George Floyd forever”. Yhdysvaltalainen poliisi surmasi Floydin pidätyksen yhteydessä toukokuun lopussa.

Tekstit oli kirkon huoltoyhtiön mukaan tehty punaisella spray-maalilla, Oittinen kertoo.

Lue lisää: Yli 3 000 osallistui Black lives matter -mielenosoitukseen, osa marssi Helsingin keskustassa tapahtuman keskeydyttyä Senaatintorilla – videot näyttävät tapahtumat

Oittisen mukaan töhrimistä on yleensä ollut suhteellisen vähän siihen nähden, kuinka paljon kirkon ympäristössä liikkuu väkeä.

”Kyllä me paljon seuraamme ja tutkimme miltä kirkon ympäristö näyttää. Jos jotain löytyy niin olemme heti yhteydessä huoltoyhtiöön. Yritämme pitää profiilin korkeana, emmekä anna sotkujen säilyä päiviä tai viikkoja.”

Huoltoyhtiö poisti tuoreet kirjoitukset torstaiaamuna.

Kello 17 alkanut mielenosoitus keskeytettiin noin tunnin alkamisen jälkeen, koska paikalla oli liikaa yleisöä. Päätöksen keskeyttämisestä tekivät tapahtuman järjestäjät poliisin toiveesta.

Oikaisu: Jutussa todettiin ensin virheellisesti, että seinät töhrittiin rasismin vastaisessa mielenosoituksessa. On epäselvää, mihin aikaan kirjoitukset tehtiin keskiviikkona. Ainakin yksi kirjoituksista oli muurissa jo mielenosoituksen aikaan. Jutusta poistettu Twitterissä kiertänyt kuva, jonka yhteydessä kirjoituksista syytettiin mielenosoittajia. Tekijää ei vielä tiedetä.

Mielenosoitus|Yli 3 000 osallistui Black lives matter -mielenosoitukseen, osa marssi Helsingin keskustassa tapahtuman keskeydyttyä Senaatintorilla – videot näyttävät tapahtumat

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?