Kouluterveydenhoitaja jutteli tytöille ympärileikkauksen terveysvaikutuksista koulun jälkeen pidettävässä kerhossa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Silpominen

Kouluterveydenhoitaja jutteli tytöille ympärileikkauksen terveysvaikutuksista koulun jälkeen pidettävässä kerhossa

Kerhon perustamisen taustalla oli se, että koulu halusi tarjota tytöille vapaa-ajanviettopaikan.

Julkaistu: 5.6. 16:38, Päivitetty 6.6. 11:29

 Helsingin Kontulassa Keinutien ala-asteella 13 vuotta kouluterveydenhoitajana työskennellyt Eva Autio on puhunut helsinkiläistytöille ympärileikkauksen terveysvaikutuksista koulun jälkeen pidettävässä kerhossa ja vastaanotoilla.

Vieraskielisten osuus väestöstä vuonna 2019 oli Kontulan viereisessä Kivikossa 33 prosenttia. Kerhoa maahanmuuttajataustaisille tytöille Aution lisäksi piti pari opettajaa.

Kerhon perustamisen taustalla oli se, että koulu halusi tarjota tytöille vapaa-ajanviettopaikan. Henkilökunnalla oli myös huolta joistakin tytöistä: joillain oli pitkiä poissaoloja, joillain pitkään jatkuvia epämääräisiä vatsakipuja ja pissatulehduksia tai halua vetäytyä liikuntatunneilta.

Kerhossa puuhailtiin yhdessä ja juteltiin tekemisen lomassa asioista, joita koulun henkilökunta ja nuoret itse näkivät tärkeäksi nostaa esiin. Autio jutteli ala-asteikäisille tytöille muun muassa kuukautisista. Samalla hän kertoi ympärileikkausperinteestä ja siitä, miten ympärileikkaus saattaa vaikuttaa tytön ja naisen terveyteen. Myös vastaanotoilla hän puhui säännöllisesti asiasta tytöille.

”Aloitin yleiseltä tasolta ja kerroin, että tällainen tapa on, ja jos ympärileikkaus jollekin tehdään, niin se voi vaikuttaa esimerkiksi kuukautiskipuihin. Sen jälkeen kysyin, että tiedätkö jonkun, jolle tällainen on tehty ja vasta sitten, onko sinulle tehty”, kertoo Autio omasta tavastaan toimia.

Moni tyttö kertoi Autiolle omasta, ennen Suomeen muuttoa tehdystä ympärileikkauksestaan. ”Jotkut sanoivat, että isosiskolle tai jollekin tutulle.”

Aution mielestä seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista puhuminen pitää aloittaa kaikkien lasten kanssa mahdollisimman varhain. Sitä pitää myös tehdä usein. Vain siten asiat tulevat tutuiksi ja nuoret ymmärtävät, että kaikista terveyteen liittyvistä asioista voi puhua, niissä ei ole mitään hävettävää ja mahdollisiin ongelmiin voi saada apua.

”Jos asiasta ei ole ikinä puhuttu, nuori ei välttämättä osaa yhdistää oireitaan ympärileikkaukseen. Juuri siksi murrosikäinen tarvitsee tietoa ja tukea.”

Oikaisu 6.6. kello 11.28: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Keinutien ala-aste sijaitsisi Helsingin Kivikossa. Se sijaitsee Kontulassa.

Eva Autio työskenteli viime vuoden kevääseen saakka Kivikossa Keinutien ala-asteella kouluterveydenhoitajana. Hänestä seksuaaliterveysasioista pitää jutella jo ala-asteikäisille.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki