Lisätietoa Helsingin pormestarien erimielisyyksistä: Sinnemäki hyväksyi sopimuksen Vapaavuoren kiellosta huolimatta, Razmyar nimittää pormestaria yhteistyökyvyttömäksi - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Pormestarit

Lisätietoa Helsingin pormestarien erimielisyyksistä: Sinnemäki hyväksyi sopimuksen Vapaavuoren kiellosta huolimatta, Razmyar nimittää pormestaria yhteistyökyvyttömäksi

HS selvitti, mitä mal-neuvottelujen kulisseissa tapahtui. Jan Vapaavuori pitää arvostelua yhteistyökyvyttömyydestä paikkaansa pitämättömänä.

Jan Vapaavuori (kok), Anni Sinnemäki (vihr) ja Nasima Razmyar (sdp)

Julkaistu: 5.6. 17:59, Päivitetty 5.6. 19:02

Helsingin seudun ja valtion välinen mal-sopimus tehtiin Helsingin osalta tällä viikolla ilman kaupungin korkeimman poliitikon, pormestari Jan Vapaavuoren (kok), siunausta. Tapaus on poikkeuksellinen. Vapaavuori myöntää tapahtuneen.

Maan hallitus päätti tiistaina lisäbudjetista. Lisäbudjetissa on kyse 5,5 miljardin euron kokonaisuudesta. Samaan aikaan lisäbudjettineuvottelujen kanssa päätettiin valtion ja suurten kuntien välisestä mal-sopimuksesta (maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus).

Hallitus sitoutui neuvottelujen päätteeksi myöntämään Helsingille kokonaisuuden, johon kuuluu muun muassa 60 miljoonan euron tuki uudelle design- ja arkkitehtuurimuseolle ja 105 miljoonan euron tuki Vihdintien pikaraitiotielle. Pikaraitiotien tuki on osa mal-sopimusta.

HS:n tietojen mukaan hallituksen lisäbudjetista päättäminen venyi tiistaina siksi, että Vapaavuori ei hyväksynyt tarjottua sopimusta.

Vapaavuori oli jo aiemmin pettynyt siihen, ettei valtio lähtenyt tukemaan Pisararadan rakentamista. Helsingin poliitikot laajalla rintamalla näkevät Pisararadan tärkeänä ja koko maata hyödyttävänä, mutta hallituksessa tätä kantaa ei jaeta.

Tiistaina väännettiin vielä rahasta. Espoo oli saamassa mal-neuvotteluissa rahallisesti suuremman tuen kuin Helsinki.

Neuvottelut ajautuivat umpikujaan, kun hallitus ilmoitti, ettei neuvotteluvaraa enää ole.

Helsingin neuvottelijana mal-neuvotteluissa toiminut kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) hyväksyi sopimuksen lopulta neuvottelijan valtuuksilla, Vapaavuoren kannasta huolimatta.

Sinnemäki kertoo tehneensä tilanteesta kokonaisarvion.

”Hyväksyin neuvottelutuloksen, koska arvioni oli, että se oli Helsingin kannalta tässä tilanteessa paras mahdollinen tulos. Näin sopimuksen kaatamisessa riskejä, jotka toteutuessaan olisivat vakavasti vahingoittaneet Helsingin ja helsinkiläisten etua. On parempi olla rakentamassa kuin repimässä.”

Helsigin kultturi- ja vapaa-ajan toimialasta vastaava Nasima Razmyar (sdp) on Sinnemäen kanssa samoilla linjoilla.

”Meillä oli pattitilanne. Emme voineet riskeerata, että koko sopimus ja mahdollisesti myös museolle annettava tuki kaatuisivat.”

Razmyarin mukaan oli selvää, että sopimus saisi kaupunginhallituksessa riittävän tuen, vaikka kokoomusta edustava Vapaavuori sitä vastustaisikin.

Razmyar arvostelee Vapaavuoren tyyliä hoitaa asioita vahingolliseksi.

”Hän ei tunnu ymmärtävän, että asioista päätetään yhdessä. Hänen kanssaan törmää jatkuvasti siihen, että hän haluaisi päättää yksin. Meidän pitäisi ajaa yhdessä Helsingin etua.”

Lopullisesti Sinnemäen päätöksen siunaa tai hylkää Helsingin kaupunginhallitus. Neuvottelutuloksella vaikuttaa olevan suhteellisen laaja tuki Helsingin poliittisissa ryhmissä.

HS kertoi aiemmin perjantaina, että tämän viikon tapahtumat ovat jäähdyttäneet pormestariston välejä entisestään.

Lue lisää: HS:n tiedot: Helsingin pormestareilla hyytävät välit – Razmyar ja Sinnemäki kummastelevat Vapaavuoren kirjoitusta

Vapaavuori toistaa jo keskiviikkona HS:lle esittämänsä kannan sopimuksen huonoudesta.

Lue lisää: Jan Vapaavuori haukkuu hallituksen, Helsingin tukieurot pormestarin mukaan pettymys – ”70-lukulaiselta kalskahtava toimintamalli”

Hyväksyttiinkö sopimus tahtosi vastaisesti?

”Meidän pääneuvottelijamme hyväksyi sen minun nimenomaisesta kiellosta huolimatta”, Vapaavuori sanoo.

”Minun mielestäni se [sopimus] ei ollut helsinkiläisten veronmaksajien etujen mukainen. Se oli olennaisesti huonompi, kuin se neuvottelutavoite, joka kaupungilla oli yhteisesti asetettuna.”

Vapaavuoren mukaan on vaikea uskoa, että hyväksytyllä mal-sopimuksella olisi mitään tekemistä rahoituksen saaneen uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon kanssa.

”En voi kuvitella ajatusta, että näitä koplattaisiin toisiinsa.”

Razmyarin näkemystä yhteistyötaitojen puutteesta Vapaavuori ei hyväksy. Vapaavuori toteaa, ettei apulaispormestareilla ole hallintosäännön mukaan operatiivista johtoroolia kaupungissa.

Siitä huolimatta, Vapaavuori sanoo, hän on ottanut apulaispormestareja juuri yhteistyön nimissä mukaan moniin koordinaatio- ja muihin elimiin.

”Koska uskon, että sitäkin kannattaa tehdä.”

Lisäbudjetti|Jan Vapaavuori haukkuu hallituksen, Helsingin tukieurot pormestarin mukaan pettymys – ”70-lukulaiselta kalskahtava toimintamalli”

Pormestarit|HS:n tiedot: Helsingin pormestareilla hyytävät välit – Razmyar ja Sinnemäki kummastelevat Vapaavuoren kirjoitusta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?