Avioerojen kerrottiin lisääntyneen peräti 30 prosenttia Helsingissä – Pitääkö uutinen koronakevään eropiikistä sittenkään paikkaansa? - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Avioerot

Avioerojen kerrottiin lisääntyneen peräti 30 prosenttia Helsingissä – Pitääkö uutinen koronakevään eropiikistä sittenkään paikkaansa?

Tiedepaneelin ilmoittamien hakemusten määrä koski kahta huhtikuun viikkoa. HS pyysi oikeuksista huhti- ja toukokuun määrät vuosina 2019 ja 2020.

Avioerossa pitää pohtia, miten yhteiset tavarat jaetaan.

Julkaistu: 8.6. 12:14

Avioerohakemusten määrä ei näytä sittenkään merkittävästi lisääntyneen Helsingissä koronakevään aikana. Tämä käy ilmi, kun vertaa samana ajanjaksona viime vuonna vireille pantuja avioeroja.

Viime viikon maanantaina, 1. kesäkuuta julkaistussa valtioneuvoston covid-19-tiedepaneelin raportissa todettiin, että avioerohakemukset ovat lisääntyneet Helsingissä 30 prosenttia vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna. Raportti käsittelee koronakriisin haitallisten vaikutusten ehkäisemistä.

HS uutisoi asiasta keskiviikkona. Jutussa suomalaisten parien eroriskejä tutkinut erikoistutkija, dosentti Marika Jalovaara huomautti, että kyseisen raportin luku pohjautuu lyhyelle parin viikon ajanjaksolle huhtikuussa.

HS pyysi koronakevään avioerotilastoja hieman pidemmältä eli kahden kuukauden mittaiselta ajanjaksolta. Poikkeusoloihin kuten etätöihin ja etäkouluun siirryttiin Suomessa maaliskuun puolivälissä.

Helsingin, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuksista pyydettiin vireille tulleiden avioerohakemusten määrä tältä ja viime keväältä. Tilastot pyydettiin molemmilta vuosilta huhti- ja toukokuulta.

Helsingin käräjäoikeudesta saadun tiedon mukaan huhti- ja toukokuussa 2019 pantiin vireille 372 avioerohakemusta. Tänä niin sanottuna koronakeväänä vastaavalla ajanjaksolla avioerohakemuksia tuli Helsingin käräjäoikeuteen 375 kappaletta eli vain kolme enemmän kuin viime vuonna.

Myös Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden avioerohakemustilastot ovat liki ennallaan. Huhti–toukokuussa 2019 hakemuksia tuli 272 ja tänä vuonna vastaavana aikana niitä saapui 270.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta saatujen tilastojen perusteella sinne saapuneiden avioerohakemusten määrä on vähentynyt viime keväästä. Vuonna 2019 niitä pantiin vireille 368. Tämän vuoden huhti- ja toukokuussa on pantu vireille 301 avioeroa.

Espoossa asuvien avioerohakemukset käsitellään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa ja Vantaalla asuvien Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa, mutta kaupunkikohtaisia tilastoja oikeuksista ei pystytty antamaan.

Covid-19-tiedepaneelin tehtävänä on auttaa Martti Hetemäen valmisteluryhmää tutkittuun tietoon perustuen arvioimaan ja ennakoimaan koronaviruskriisiin liittyviä ja siitä seuraavia vaikutuksia.

Tiedepaneelin jäsen, professori Heikki Hiilamo selvitti asiaa sähköpostitse HS:lle ja kertoi, että ”paneelin raportissa on vastauksia Hetemäen valmisteluryhmän kysymyksiin”. Kysymyksiä esitettiin kahdessa vaiheessa.

Hiilamon mukaan raportissa kerrottu tieto avioerojen lisääntymisestä 30 prosentilla on huhtikuun kahdelta ensimmäiseltä viikolta, eikä tietoa ei ole päivitetty vastaamaan tuoreempaa tilannetta.

”Kasvua on tarkistamattoman medialähteen mukaan myös pitemmällä aikavälillä eli maalis-huhtikuun välillä, mutta ”vain” 18 prosenttia (280 hakemuksesta 330 hakemukseen välillä 1.3 – 21.4.2020. Tässä vertailussa tarkastelu alkaa jo ennen poikkeustilaa, mikä kannattaa ottaa huomioon”, kirjoittaa Hiilamo HS:lle.

Koronaviruskriisiin liittyy monenlaisia stressitekijöitä, jotka saattavat osaltaan vaikuttaa eroprosessin käynnistymiseen. Esimerkiksi taloudellinen huoli on eron riskitekijä. Epidemialla on ollut monille ikäviä talousvaikutuksia, kuten lomautuksia ja työttömyyttä.

Ongelmien ja ristiriitojen kasautumiset perheissä vievät aikaa ja eivätkä erot välttämättä näy heti vireillepanojen kuukausivaihtelussa, vaan tutkimustuloksissa aikanaan.

Vuodenkierrossa erottuu tavallisesti pari piikkiä, jolloin eroja pannaan alulle. Avioerohakemuksia jätetään Suomessa tavallisesti eniten tammi- ja elokuussa eli lomakausien jälkeen.

Koronapoikkeusaika on vaikuttanut joissakin perheissä niinkin, että jo eropäätöksen tehneet pariskunnat lykänneet erilleen muuttamista.

Avioerot|Avioerojen määrä kasvoi 30 prosentilla koronaviruskevään aikana Helsingissä

Parisuhde|Samuel ja Elli erosivat jo, mutta koronakriisi pakotti heidät asumaan yhdessä – ”Olemme oppineet tunnistamaan hetket, kun toinen ärsyttää enemmän”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki