Teinien abortit näyttävät vähentyneen Vantaalla ilmaisen ehkäisyn myötä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Ehkäisy

Teinien abortit näyttävät vähentyneen Vantaalla ilmaisen ehkäisyn myötä

Eniten abortit vähenivät 15–19-vuotiailla, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Julkaistu: 9.6. 13:39

Ilmaisen ehkäisykierukan ja -kapselin tarjoaminen nuorille vähensi aborttiriskiä jopa 80 prosenttia Vantaalla.

Vantaa on vuodesta 2013 tarjonnut kaikille naiselle mahdollisuuden saada ensimmäinen pitkävaikutteinen ehkäisymenetelmä eli ehkäisykierukka tai -kapseli maksutta.

Lääketieteen lisensiaatti Frida Gyllenberg tutki väitöstutkimuksessaan maksuttomien pitkävaikutteisten ehkäisymenetelmien tarjoamisen vaikutuksia Vantaalla vuosina 2013–2014. Tutkimuksessa olivat mukana kaikki Vantaalla asuvat 15–44-vuotiaat naiset, joita tutkimusajanjaksolla oli 54 000.

Gyllenberg tutki aikasarjamenetelmällä, mitä tapahtui kuukausittaisille aborttiluvuille tuhatta naista kohti kussakin ikäryhmässä.

Väestötutkimus osoitti, että maksuttoman pitkäaikaisen ehkäisymenetelmän tarjoamisella oli merkitystä etenkin nuorten naisten raskaudenkeskeytysten määrään.

Eniten abortit vähenivät teini-ikäisillä. 15–19-vuotiailla abortit vähenivät 36 prosenttia. 20–24-vuotiailla aborttien määrä laski 14 prosenttia. 25–44-vuotiaiden naisten ikäluokassa muutos ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

Ilmaisen ehkäisykierukan ja -kapselin tarjoaminen myös lisäsi niiden käyttöä. 15–19-vuotiailla se nelinkertaisti maksuttoman pitkävaikutteisen ehkäisyn käytön. Tätä vanhemmilla naisilla käyttö kaksinkertaistui.

Erillisessä kohorttitutkimuksessa tarkastettiin raskaudenkeskeytysten ilmaantuvuutta kahden seurantavuoden aikana.

”Maksuttoman pitkävaikutteisen ehkäisyn valinneilla naisilla raskaudenkeskeytyksen riski oli huomattavasti eli 80 prosenttia matalampi verrattuna naisiin, jotka eivät aloittaneet maksutonta pitkävaikutteista ehkäisyä siihen tarjotusta mahdollisuudesta huolimatta”, Gyllenberg toteaa.

”Varsinkin teineille sillä, että saa ehkäisyneuvontaa, seksuaalineuvontaa ja tehokkaan ehkäisyn samasta paikasta on iso merkitys”, arvioi Gyllenberg.

Lue lisää: ”Ehkäisy voi jäädä käyttämättä, kun ei ole varaa ja sitten vaan skippaa sen”

Tutkimuksessa selvitettiin myös talousvaikutuksia. Abortit ovat vähentyneet Vantaalla, mikä myös säästää kaupungin rahoja.

”Kun laskettiin mitä Vantaa maksoi kierukoista ja kapseleista ja raskaudenkeskeytyksistä, niin varsinkin nuorilla tämä oli kustannusneutraalia, eli voi sanoa, että alle 25-vuotiaille tämä ei maksanut mitään.”

Monet kunnat ovatkin alkaneet tarjota nuorille maksutonta ehkäisyä.

”Raha on vain yksi näkökulma. Ehkäisypalveluita pitää olla kokonaisvaltaisesti ja ihmiskeskeisellä otteella saatavilla. Ihmisen kohtaaminen on näissä asioissa todella tärkeää.”

”Ehkäisy voi jäädä käyttämättä, kun ei ole varaa ja sitten vaan skippaa sen” – HS:n haastattelemien nuorten mielestä ehkäisyn käytön voi estää rahapula

Yhä useampi kunta tarjoaa ilmaista ehkäisyä nuorille, mutta se tarkoittaa yleensä raskauden ehkäisyä – seksuaali­vähemmistöt vaarassa unohtua

Nyt.fi|Suomessa aborttia joudutaan edelleen perustelemaan, peräti kahdelle lääkärille – konservatiivista aborttilakia aiotaan muuttaa peräti kahdella aloitteella

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?