Muumi-yritys vetäytyy Lapinlahden sairaalahankkeesta, kertoo The New York Times - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Kaupunkisuunnittelu

Muumi-yritys vetäytyy Lapinlahden sairaalahankkeesta, kertoo The New York Times

Hankkeen käynnistäjä, kiinteistösijoitusyhtiö Nrep on ollut yhteydessä Helsingin kaupunkiin ja kertonut, että se on Moomin Charactersin ilmoituksesta huolimatta kiinnostunut toteuttamaan hankkeen, pormestari Jan Vapaavuori kertoo HS:lle.

Lapinlahden sairaalan päärakennus, jonne Tove Janssonin kotimuseota oli suunniteltu.

Julkaistu: 12.6. 20:36, Päivitetty 12.6. 20:47

Muumi-tuotteiden ja tuotemerkin valvojataho Moomin Characters oy vetäytyy Lapinlahden sairaala-alueen kehityshankkeesta Helsingissä.

Asiasta kertoi yhdysvaltalainen sanomalehti The New York Times perjantaina julkaistussa artikkelissaan.

Artikkelissa kerrotaan Lapinlahden sairaala-alueelle kaavaillusta kiinteistösijoitusyhtiö Nrepin suunnitelmista sekä suunnitelmien kohtaamasta vastustuksesta.

Kiinteistösijoitusyhtiö Nrep haluaisi ostaa Lapinlahden alueen rakennukset ja rakennuttaa alueelle uudisrakennuksia. Kaupunkiympäristölautakunta hylkäsi nämä kaavailut toukokuussa. Silloista ehdotusta tuki suurista puolueista ainoastaan kokoomus.

Sähköpostissaan The New York Timesille Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström toteaa yhtiön vetäytyneen hankkeesta.

Vielä huhtikuussa Nrepin ja Moomin Characters oy:n väki visioi yhdessä, että Moomin Characters sijoittuisi Lapinlahden sairaalan päärakennukseen.

Tuolloin kerrottiin, että Muumilaakson hahmojen oikeudet omistava yritys suunnitteli Lapinlahden tiloissa erilaisia kirjallisuusfestivaaleja ja julkistustilaisuuksia.

”Tämä paikka, ympäröivä meri ja luonto ovat todella osuvia, jos ajatellaan [Tove] Janssonia”, toimitusjohtaja Kråkström sanoi tuolloin.

HS tavoitti Kråkströmin perjantai-iltana kommentoimaan asiaa.

Kråkström kertoo, että hän kiinnostui Lapinlahden hankkeesta alun perin, koska sai yhteydenoton läheiseltä, perheen vapaa-ajan kodin piirtäneeltä ystävältä arkkitehtitoimisto Ark-Byroosta.

”Tämä vanhojen kiinteistökokonaisuuksien puolustamiseen erikoistunut ystävä kertoi hankkeesta ja kysyi, olisimmeko kiinnostuneita vuokraamaan sieltä tiloja”, Kråkström kertoo. Kiinteistösijoitusyhtiö Nrep ei siinä vaiheessa ollut Muumi-yhtiölle tuttu.

”Meille kerrottiin ideakilpailusta ja hanke vaikutti toteuttamiskelpoiselta, joten teimme aiesopimuksen.”

Kråkströmin mukaan kyseessä oli ei-sitova suunnitelma siitä, että Moomin Characters vuokraisi tiloja Lapinlahdesta.

”Kun aloimme selvittää asioita tarkemmin, huomasimme hyvin nopeasti, että tästä tulee poliittinen asia”, Kråkström perustelee yrityksen vetäytymistä.

Arkkitehtitoimisto Ark-Byroon toimitusjohtaja ja arkkitehti Marianna Heikinheimo, kiinteistösijoitusyhtiö Nrepin johtaja Joonas Lemström ja Moomin Characters Oy:n toimitusjohtaja Roleff Kråkström kävelivät Lapinlahden sairaala-alueella huhtikuussa.

Lapinlahden kerran kaadettu suunnitelma tuodaan ensi viikolla uudelleen päättäjille, koska Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) esittää alueen luovuttamista kiinteistösijoittajalle uusin ehdoin.

Tällä kertaa Nrep esittää, että Helsingin kaupunki ja Nrep muodostaisivat yhteisyrityksen, joka omistaisi vanhat sairaalarakennukset. Aiemmasta esityksestä poiketen kiinteistöjä ei siis myytäisi suoraan Nrepille.

Pormestari Vapaavuori kommentoi Muumi-yhtiön vetäytymistä hankkeesta tekstiviestitse HS:lle perjantai-iltana.

”Oli odotettavissa, että hankkeeseen voi tulla muutoksia, kun aikataulut venyvät ja tulee epävarmuuksia. Hankkeen käynnistäjä Nrep on ollut yhteydessä kaupunkiin ja kertonut, että ovat Moomin Charactersin ilmoituksesta huolimatta edelleen kiinnostuneita toteuttamaan hankkeen, ja muitakin hyviä käyttäjävaihtoehtoja tiloihin löytyy. Jos esitys nyt hyväksyttäisiin, niin yhteisyritys tulisi joka tapauksessa vielä uudestaan kaupungin hyväksyttäväksi, joten kokonaisuutta päästään arvioimaan tuolloin vielä uudestaan.”

Kråkströmin mukaan Moomin Chraracters -yhtiö etsii yhä tiloja Helsingistä, vaikka ei Lapinlahteen nyt niitä perustakaan.

”Tarvitsemme yli tuhat neliötä tai jopa tuhansia, riippuen vähän siitä, mitä kaikkea sinne laitetaan”, hän kertoo.

”Asian ympärillä olleen julkisen keskustelun johdosta tässä kävi nyt niin, että useat kiinteistönomistajat ovat ottaneet meihin yhteyttä ja ovat tarjonneet tiloja vuokrattavaksi. Osa näistä tarjotuista on selkeästi käytännöllisempiä kuin Lapinlahti, ja olemme nyt valitsemassa kahdesta houkuttelevasta vaihtoehdosta Helsingissä.”

Rakentaminen|Lapinlahden sairaalaan ehdotetaan Tove Janssonin kotimuseota, hostellia ja työtiloja – Länsiväylän puolelle hotelli ja palveluasumista

Kaupunkisuunnittelu|Lapinlahden kerran kaadettu suunnitelma uudelleen päättäjille – Vapaavuori esittää alueen luovuttamista kiinteistö­sijoittajalle uusin ehdoin

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?