Tässä ovat Senaatintorin jättiterassille suuresta hakijajoukosta valitut 16 ravintolaa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Ravintolat

Tässä ovat Senaatintorin jättiterassille suuresta hakijajoukosta valitut 16 ravintolaa

Senaatintorista tulee heinäkuun alussa ”urbaani siirtolapuutarha”.

Senaatintorin jättiterassilla tulee olemaan 480 asiakaspaikkaa.

Julkaistu: 16.6. 17:07, Päivitetty 16.6. 19:06

Senaatintorille rakennettavalle jättiterassille tulevat ravintolat on valittu. 16 ravintolaa julkistettiin, kun Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) esitteli alueen konseptia tiistaina.

Koronatilanteen vuoksi luotuna poikkeusratkaisuna syntyneen terassialueen on määrä avautua viimeistään keskiviikkona 1. heinäkuuta. Kaikkiaan noin sata ravintolaa haki itselleen terassipaikkaa Senaatintorilta.

Nämä ravintolat tulevat Senaatintorille:

Bites Burgers

Bricco Wine Bar

Bryggeri Helsinki

Bakery-Eatery Levain

Ravintola Loop

Muru & Pastis

Paisano

Bar Runar

Ravintola Sea Horse

Skiffer x Seksico Tacos

Sofia Helsinki

Ravintola Sunn

Dogs & Bubbles by Valkoinen Sali

Pizzeria Via Tribunali & Salakapakka by Son of a Punch

W30

Yes Yes Yes

Valittujen ravintoloiden ruokalistoilta löytyy muun muassa aamiaisia, lounaita, pizzaa, silakkaa, erikoishodareita ja fine diningia.

Pormestari Jan Vapaavuori toivoo, että poikkeusjärjestelyin poikkeusaikana pystyyn pistettävästä terassialueesta hyötyisivät niin asiakkaat, yrittäjät kuin itse kaupunkikin.

”Tämä kesä on kriittistä aikaa monelle yrittäjälle Helsingissä. Senaatintorin kesä ei palvele ainoastaan sinne sijoittuvia yrityksiä ja helsinkiläisiä, vaan toimii toivottavasti piristysruiskeena koko kaupungin keskustalle, yrittäjille ja kotimaan matkailulle”, pormestari Vapaavuori toivoo.

Useat Senaatintorille tulevista terasseista ovat sivutoimipisteitä viime vuosina Helsingin katukuvaan saapuneille ravintoloille, kuten suositulle pizzeria Via Tribunalille.

Vuosikymmeniä vanhoja perinteitä tuo sen sijaan tullessaan Ullanlinnassa vuodesta 1934 asti toiminut ravintola Sea Horse.

”Kaikki lisämyynti on nyt tervetullutta”, Sea Horsen omistaja Petri Laitinen kertoo.

Laitinen kuvailee Senaatintorin kaikkiaan 480 asiakaspaikan terassikeskittymää ”ainutlaatuiseksi kesätapahtumaksi”.

Vielä ei ole Laitisen mukaan päätetty, minkälaisella konseptilla Sea Horse laajentaa toimintaansa Senaatintorille.

”Luonnollisesti tarjoilemme perinteisiäkin terassituotteita, eli olutta ja lonkeroa löytyy. Ruokakonseptia vielä haetaan”, Laitinen sanoo.

Ruokapuoleen haastetta luovat terassin pienet työtilat, joten Sea Horse todennäköisesti valmistaa annokset muualla. Pohdinnassa on Laitisen mukaan ainakin jonkinlainen stadilainen versio kalakukosta.

”Pitää käyttää tehokkaasti juhannus, niin saa vielä hyviä ideoita.”

Torikortteleita hallinnoivan Helsingin kaupungin kiinteistökehitysyhtiö Helsingin Leijona oy:n kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer kertoo olennaisen kriteerin ravintoloiden valinnalle olleen se, että ravintola on ennestään jo toiminut pääkaupungin keskustassa. Senaatintorin jättiterassissa on siis pohjimmiltaan kyse eräänlaisesta terassilaajennuksesta, jonka toivotaan houkuttelevan asiakkaita paitsi Helsingistä myös muualta Suomesta.

Houkuttelevuuden kannalta olennaista on ravintoloiden monipuolisuus, korostaa Bauer.

”On tärkeää, että kaikille löytyisi jotain mieleistä. Myös eri konseptien aukioloajat voivat vaihdella. Jotkut paikat ovat auki lounasaikaan ja jotkut taas illalla. Näin terassi ei täyty yli.”

Jättiterassi on auki joka päivä elokuun loppuun kello 9–23. Anniskella saa voimassa olevien rajoitusten puitteissa iltakymmeneen.

Bauer kertoo, että pyrkimyksenä oli valita paikkoja myös eri hintaluokista niin, että tarjontaa olisi mahdollisimman eri tyyppisille kuluttajille. Laadusta ei kuitenkaan hänen mukaansa tingitty.

”Kyseessä on kulttuurihistoriallisesti arvokas ympäristö, joten toteutuksen tulee olla tyylikäs. Tästä ei ole tulossa juottolaa”, Bauer sanoo.

Juottolan sijasta kivisestä Senaatintorista on tarkoitus loihtia kesäksi eräänlainen urbaani siirtolapuutarha. Torille tuodaan noin 200 viljelylaatikkoa, joihin istutetaan erilaisia yrttejä. Viljelylaatikoilla ohjataan ihmisten turvallista kulkua sekä rajataan pöytiä niin, että turvavälit ovat kunnossa.

Jättiterassin suunnittelussa ravintoloiden valitseminen ei kuitenkaan ole suurin haaste. Paljon vaivaa nähdään paraikaa toimivan käymäläjärjestelmän kehittämiseksi. Alueelle on tulossa 16 vessaa asiakkaille.

Bauerin mukaan rumia bajamajarivejä ei Senaatintorille ole tulossa.

”Käymälät ehdottomasti maisemoidaan hyvin. Tuomaan Markkinoilta meillä on kokemusta tästä ennestään”, Bauer sanoo.

Tämä ei Bauerin mukaan kuitenkaan ole ihan yksinkertaista, sillä käymälöissä pitäisi olla myös mahdollisuus kunnolliseen käsienpesuun.

”Senaatintorin infra on hyvin vaikea, mutta meillä on rautaiset ammattilaiset miettimässä tätä.”

Tarkoituksena olisi myös jättää torille hieman vapaata tilaa pienimuotoiselle tapahtumallisuudelle. Elävää musiikkia voi siis olla luvassa terassivieraiden iloksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?