Kymmenet poliisit olivat paikalla, kun nuorisojoukko ampui ilotulitteita ja heitti kiviä poliiseja päin – viisi otettu kiinni, ministeri Ohisalo pitää tapahtumia huolestuttavana - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Joukkotappelu

Kymmenet poliisit olivat paikalla, kun nuorisojoukko ampui ilotulitteita ja heitti kiviä poliiseja päin – viisi otettu kiinni, ministeri Ohisalo pitää tapahtumia huolestuttavana

Hietaniemen rannalle saapui lopulta 30 poliisipartiota rauhoittamaan tilannetta. Muutama poliisi loukkaantui lievästi ja useita partioautoja vaurioitui.

Hietaniemen koripallokentän teline oli kaatuneena lauantaiaamulla.

Julkaistu: 20.6. 7:20, Päivitetty 20.6. 16:33

Poliisi otti viime yönä viisi henkilöä kiinni Hietaniemen uimarannalla tapahtuneessa välikohtauksessa, kertoo Helsingin poliisi. Heistä neljä on edelleen kiinniotettuina ja yksi on toimitettu kotiin. Kaikki henkilöt olivat miehiä ja alle 18-vuotiaita.

Kiinniotetut viisi miestä ovat rikosepäilyn kohteena. Tutkinnan rikosnimikkeinä on nyt virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja vahingonteko.

Sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi tapausta Twitterissä lauantaina iltapäivällä. Ohisalo kirjoittaa, että virkamiehen väkivaltainen vastustaminen on tuomittavaa ja erityisen huolestuttavaa, kun viranomaisia loukkaantuu työtehtävissään.

Tilanne alkoi lauantaina aamuyöllä hieman ennen kahta, kun poliisi meni rannan koripallokentälle keskeyttämään kahden nuorisojoukon välistä joukkotappelua. Poliisi otti yhden henkilön haltuun tilanteen selvittämiseksi. Kun poliisi vei henkilöä poliisiautolle, muut nuoret alkoivat lähestyä poliisia uhkaavasti.

”Ennen tilanteen alkua poliisi oli puuttumassa tilanteeseen, johon poliisin kuuluukin puuttua, eli tappeluun. Kun tappeluun osallistunutta kuljetettiin autolle, alkoi muu nuorisojoukko ympäröidä poliisia ja käyttäytyä epäasiallisesti heittelemällä pulloilla ja kivillä”, kertoo päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth tiedotteessa.

Kivien heittelyn lisäksi nuoret ampuivat ilotulitteita poliisia kohti, poliisi kertoo.

”Tapahtuman aikana vaurioitui ainakin kuusi poliisiautoa ja kolme sivullisten autoa. Autoista on rikkoutunut ikkunoita ja niissä on lommoja. Lisäksi muutama poliisi on saanut jonkinasteisia vammoja ilotulitusraketeista”, Kanth kertoo tiedotteessa.

HS:n toimittajan käydessä aamulla paikan päällä näkyi rannalla roskia siellä täällä ja koripallokentän kori oli irti. Toinen teline oli kaatuneena. Ei ole tiedossa, olivat vahingot joukkotappelun jäljiltä.

Hietaniemen koripallokentän rikkoutunut kori lauantaiaamulla Helsingissä.

Poliisi arvioi, että rannalla oli useita satoja nuoria, joista osa osallistui aggressiiviseen käyttäytymiseen. Poliisi oli joutunut ennen välikohtausta puuttumaan useita kertoja häiriökäyttäytymiseen.

Paikalle saapui lopulta 30 poliisipartiota rauhoittamaan tilannetta. Poliisi käytti tilanteessa kaasusumutinta. Poliisi sanoo tiedotteessa varoittaneensa sumuttimen käytöstä ensin useita kertoja.

Tilanne rauhoittui noin kolmen aikaan aamuyöllä eikä poliisin mukaan kukaan nuorista loukkaantunut tilanteessa. Muutama poliisi loukkaantui lievästi ja useita partioautoja vaurioitui. Lisäksi paikalle pysäköityjen yksityishenkilöiden autot saivat vaurioita tilanteessa.

Lauantaina poliisi tiedotti tehostavansa juhannuspäivän valvontaa Hietaniemen rannan tapahtumien vuoksi.

"Viimeyön välikohtaus oli poikkeuksellinen, ja haluamme reagoida tilanteeseen ennalta estävästi. Helsinkiin kokoontuu tyypillisesti juhlijoita myös muualta pääkaupunkiseudulta. Tehostamalla valvontaa pyrimme siihen, että kaikilla on turvallinen olo viettää juhannusta ja että mahdollisiin häiriöihin pystytään puuttumaan matalalla kynnyksellä", kertoo komisario Katja Nissinen ennalta estävästä toiminnosta poliisin tiedotteessa.

Poliisi ei halunnut kommentoida HS:lle nuorten mahdollisia motiiveja.

Poliisi pyrkii olemaan yhteydessä nuoriin ja heidän vanhempiinsa.

Roskia Hietaniemen uimarannalla.

 ”Aamulla täällä oli vielä pari seuruetta nukkumassa rannalla.”

Helsingin kaupungin kesätyöntekijä Kamilla Kolimaa oli Hietaniemen rannalla jo aamulla seitsemältä keräämässä juhlijoiden jättämiä roskia. Kello yhdeksään mennessä hän kertoi keränneensä paljon muoviroskaa ja -rasioita, nenäliinoja, vessapaperia ja ruokapakkauksia.

”Kun aloitin työt, täällä oli vielä pahemman näköistä”, Kolimaa kertoo.

Rannalla kävellessä kallioilla ja viereisellä tiellä näkyi myös paljon tupakka-askeja ja voimalla rikottuja lasipulloja.

Kolimaa ei ollut ainakaan kello yhdeksään mennessä löytänyt mitään huumeidenkäyttöön viittaavaa, vaikka normaalisti siihen liittyvää roskaa hänen mukaansa löytyy. Hän ei myöskään ollut nähnyt ilotulitteista jäänyttä roskaa, mutta rajun juhlinnan jäljet näkyivät kuitenkin selvästi.

”Aamulla täällä oli vielä pari seuruetta nukkumassa rannalla, ehkä 5–10 ihmistä. En mennyt herättelemään”, Kolimaa kertoo.

Paikalla ei ollut seitsemän aikaan enää poliiseja.

Kolimaan mukaan siivoamassa olisi normaalina arkiaamuna viisi työntekijää, mutta nyt juhannuksen takia hänen kanssaan vuorossa on vain yksi toinen työntekijä.

Kaupungin työntekijä Kamilla Kolimaa siivosi roskia Hietaniemen rannassa juhannuspäivän aamuna.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?