Haagan peruskoulun pihaa töhrittiin hakaristeillä – ”Ennen kaikkea surullista” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rikokset

Haagan peruskoulun pihaa töhrittiin hakaristeillä – ”Ennen kaikkea surullista”

Haagan peruskoulun pihaan oli juhannusviikonlopun aikana ilmestynyt spreijattuja hakaristisymboleja.

Haagan peruskoulu sijaitsee Etelä-Haagassa.

Julkaistu: 22.6. 13:19

Haagalainen Lauri Kangasniemi törmäsi sunnuntain aamulenkillään ikävään näkyyn. Hänen lastensa opinahjon, Haagan peruskoulun pihan kiipeilytelineitä oli töhritty hakaristigraffiteilla.

”Ennen kaikkea surullistahan tämä on”, Kangasniemi toteaa. ”Näistä pitää vain puhua, ja tietysti siivota pois.”

Kangasniemi twiittasikin asiasta heti kotiin palattuaan ja toivoi, että kyseiset graffitit saataisiin putsattua poikkeuksellisen pikaisesti. Hän otti asian puheeksi myös lastensa kanssa.

”Poikani pitivät tapausta lähinnä outona ja ihmettelivät, että eihän meillä Haagassa tällaista tapahdu.”

Kangasniemen mukaan Haagan peruskoulu ei ole oppilaspohjaltaan erityisen kansainvälinen, eikä oppilaiden etnisissä taustoissa ole yhtä suurta hajontaa kuin monissa vaikkapa itäisen Helsingin kouluissa.

”En halua uskoa Haagan tämänkään myötä muuttuneen mitenkään rasistiseksi alueeksi. Vaikka voimakkaimmat mielipiteet tuntuvatkin usein löytyvän sieltä, missä maahanmuuttoa ei juuri ole, haluaisin ajatella tässä olevan taustalla lähinnä typeryyden.”

Siitä huolimatta Kangasniemi pitää symbolia törkeänä.

”Vaikka teinit huutamassa maailmantuskaansa spraymaalin kanssa ei olisi poliittinen kannanotto natsismin puolesta, ei sitä pidä laskea vitsiksikään.”

Vaikka hakaristi eli swastika on alkuperäiseltä taustaltaan muun muassa onnen vertauskuva, on se nykyisin tunnettu kansallissosialististen järjestöjen tunnuksena.

Viimeksi uusnatsijärjestö PVL:n heiluttamat hakaristiliput järkyttivät suomalaisia vuoden 2018 itsenäisyyspäivän kulkueessa. Tuolloin poliisi päätyi takavarikoimaan liput, ja Korkein oikeus (KKO) määräsi järjestön sittemmin väliaikaiseen toimintakieltoon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?