Tilastot eivät tue teorioita nuorten häiriköinnin lisääntymisestä tänä vuonna – Nuorisotyöntekijä: ”Viime kesä oli todella törkeä” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Hietaniemen ranta

Tilastot eivät tue teorioita nuorten häiriköinnin lisääntymisestä tänä vuonna – Nuorisotyöntekijä: ”Viime kesä oli todella törkeä”

Nuoret tappelivat juhannusviikonloppuna Hietaniemen rannalla ja kivittivät poliiseja. Kesäkuun alussa poliisi joutui puuttumaan Malmilla tapahtuneeseen 200 nuoren kokoontumiseen. Helsingin poliisin ja etsivää nuorisotyötä tekevien tahojen mukaan kevät ja kesä eivät kuitenkaan ole olleet poikkeuksellisen levottomia.

Hietaniemen rannan koripallokenttä juhannuspäivän aamuna.

Julkaistu: 22.6. 16:19

Helsingin Hietaniemen rannalle tarvittiin jopa 30 poliisipartiota rauhoittamaan tilannetta viime perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun nuoret tappelivat rannalla ja lopulta ampuivat ilotulitteita sekä heittelivät kiviä poliiseja päin.

Kesäkuun alussa puolestaan 200 nuorta kerääntyi Malmilla, ja poliisit joutuivat rauhoittelemaan tilannetta.

Onko nuoriso tällä hetkellä erityisen levotonta?

Rikkoontunut pullonkaula Hietaniemen rannan koripallokentällä Helsingissä juhannuspäivänä 20. kesäkuuta 2020.

Ei, vastaavat poliisi ja Helsingissä etsivää nuorisotyötä tekevät tahot. Malmin ja Hietaniemen tapahtumat olivat heidän mukaansa yksittäistapauksia, joilla ei ole yhteyttä toisiinsa.

Helsingin poliisin rikoskomisarion Marko Forssin mukaan alkuvuosi on ollut itse asiassa paljon rauhallisempi kuin edellinen.

Helsingin poliisin rikoskomisario Marko Forssin mukaan juhannus sujui Hietaniemen tapausta lukuun ottamatta erittäin rauhallisesti.

Forss on tutkinnanjohtajana ryhmässä, joka tutkii alle 18-vuotiaiden tekemiä rikoksia.

”Viime vuonna meille tuli yhteensä 1 500 ilmoitusta alaikäisten tekemistä rikoksista. Tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä ilmoituksia oli vajaa 500”, hän sanoo.

Forss huomauttaa, että Hietaniemen tapausta lukuun ottamatta koko juhannus oli Helsingissä äärimmäisen rauhallinen.

”Se oli yllättävää, sillä porukkaa oli liikenteessä hyvin paljon.”

 Aurinko laskee, tulee kylmä ja laskuhumala.

Forssin mukaan paitsi rikoksia, myös pahoinpitelyepäilyjä on ollut tänä vuonna ilmoitusten perusteella paljon normaalia vähemmän.

”Niissä näkyy luultavasti se, että koulut ovat olleet suljettuina.”

Helsingin kaupungin etsivän nuorisotyön toiminnanjohtaja Timo Kontio uskoo, että Hietaniemen ja Malmin tapahtumien taustalla on niinkin yksinkertainen asia kuin kesä.

”Kesällä nuoret liikkuvat paljon ja ovat ulkona”, Kontio sanoo.

Kesäkuussa on saatu nauttia kauniista ilmoista, ja se on houkutellut myös nuoret ulos.

”Jo vuosikymmeniä on ollut niin, että kesäisin tapahtuu tällaisia asioita. Nuorilla on tylsää, eikä välttämättä mitään tekemistä. Kyseiset tapahtumat Malmilla ja Hietaniemen rannalla eivät ole missään nimessä hyväksyttäviä, mutta eivät myöskään nostata meissä erityistä huolta.”

Hietaniemen tapahtumille Kontio tarjoaa selitystä:

”Aurinko laskee, tulee kylmä ja laskuhumala. Kuulostaa nuorten miesten hölmöilyltä.”

Hän korostaa, että kun mediassa puhutaan suurten nuorisojoukkojen väkivaltaisista kokoontumisista, kyse ei välttämättä ole todellisista joukkotappeluista.

”Kun somessa leviää tieto muutaman tyypin tappelusta, paikalle voi tulla yhtäkkiä vaikka kuinka paljon porukkaa yleisöksi.”

Myös Aseman lapset ry:n löytävän nuorisotyön toimintavastaava Susanna Ylimys ja Helsingin kaupungin jalkautuva nuoriso-ohjaaja Keba Sabally ovat sitä mieltä, etteivät kuluva kevät ja kesä ole olleet erityisen levottomia aikaisempiin vuosiin nähden.

Molempien työhön kuuluu, että he jalkautuvat jatkuvasti nuorten pariin julkisiin ja puolijulkisiin tiloihin.

”Viime kesä oli todella törkeä, ja ylipäätään viime vuosi oli paljon pahempi väkivallan ja rikosten valossa kuin tämä vuosi”, Sabally sanoo.

Susanna Ylimyksen mukaan kevät on voinut olla monelle nuorelle stressaava, jos esimerkiksi kesätyöt ovat menneet alta. Työt luovat päiviin arjen rutiinia.

”Kun nuorilla on enemmän aikaa, alkoholia kuluu enemmän. Se on näkynyt”, Ylimys sanoo.

”Mutta yleisesti täytyy sanoa, ettei ole ollut millään tavalla levottomampaa kuin normaalistikaan.”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki