Tällainen puu­rakennus nousee paraatipaikalle Katajanokalle – tilat muun muassa hotellille ja Stora Enson pääkonttorille - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Arkkitehtuuri

Tällainen puu­rakennus nousee paraatipaikalle Katajanokalle – tilat muun muassa hotellille ja Stora Enson pääkonttorille

Arkkitehtuurikilpailun voittaja julkistettiin keskiviikkona.

Spring-voittajatyö havainnekuvassa. Rakennuksessa tulee olemaan paljon puuta.

Julkaistu: 24.6. 14:00

Nyt on selvillä, minkälainen uudisrakennus Stora Enson pääkonttorille nousee Helsingin Katajanokalle.

Katajanokan Laituriksi nimetyn rakennuksen arkkitehtuurikilpailun voittaja julkistettiin keskiviikkona. Kilpailun voitti metsästä innoitusta ammentava työ nimeltä Spring, jonka on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit oy.

Metsäjätti Stora Enson pääkonttorin lisäksi rakennukseen tulee hotelli ja muita toimitiloja.

Puurakennuksesta on myös määrä tulla hiilineutraali. Sen omistaa ja rakennuttaa työeläkeyhtiö Varma.

Jos aikataulu pitää, Spring valmistuu vuonna 2023.

Kilpailun perusteena oli löytää kaupunkirakenteelliset, maisemalliset, toiminnalliset, esteettiset, tekniset ja taloudelliset vaatimukset tasapainoisesti yhdistävä ratkaisu.

Palkintolautakunnan puheenjohtajan, Varman kiinteistöistä vastaavan sijoitusjohtajan Ilkka Tomperin mukaan valittu työ toteuttaa hyvin kilpailulle asetetut tavoitteet.

Näitä tavoitteita olivat muun muassa toiminnallisuus, esteettisyys ja taloudellisuus. Myös kaupunkilaisia ajateltiin voittajan valinnassa: rakennus tarjoaa hyviä käyttömahdollisuuksia myös helsinkiläisille.

Rakennuksen Kauppatorin päätyyn tulee pieni kaupunkipuisto ja meren puolelle kahvila- ja ravintola-alue.

Kilpailun voittajatyö on palkintolautakunnan mukaan kaunis ja tasapainoinen sekä Katajanokan korttelirakenteeseen sekä rannan julkisivurivistöön sopiva.

Varman kiinteistöistä vastaavan sijoitusjohtajan Ilkka Tomperin mielestä Springin arkkitehtuuri on ”miellyttävällä tavalla tutun oloista ja muodoiltaan pohjoisen modernin rakennustaiteen perintöä henkivää”.

Myös kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) ottaa voittajan ilolla vastaan. Hän kehuu voittajatyötä sen kaupunkilaisille tarjoamista mahdollisuuksista.

”On hienoa, että tämän hankkeen avulla pääsemme avaamaan Katajanokan rantaa helsinkiläisten käyttöön”, Sinnemäki kertoo tiedotteessa.

Arkkitehtuurikilpailussa myönnettiin kunniamaininnat töille Beacon ja Rantametsä. Kansainväliseen arkkitehtuurikilpailuun osallistui kaikkiaan kuusi toimistoa.

Lisää aiheesta: Joku näistä kuudesta vaihtoehdosta on Stora Enson uusi pääkonttori, joka nousee Helsingin paraatipaikalle Katajanokalla

Rakentaminen|Joku näistä kuudesta vaihtoehdosta on Stora Enson uusi pääkonttori, joka nousee Helsingin paraatipaikalle Katajanokalla

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?