Kylmä suihku helsinkiläisperheille: 73 lasta menetti päiväkotinsa yhdellä päätöksellä – ”Ensimmäisenä iski suru ja epäusko” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Päiväkodit

Kylmä suihku helsinkiläisperheille: 73 lasta menetti päiväkotinsa yhdellä päätöksellä – ”Ensimmäisenä iski suru ja epäusko”

Helsingissä sulkeutuu heinäkuussa neljä päiväkotiketju Touhulan toimipistettä, jonka myötä 73 lapselle täytyy löytää uusi varhaiskasvatuspaikka.

Yksi päiväkotiketju Touhulan lopettavista toimipisteistä on Touhula Keskuspuisto.

Julkaistu: 25.6. 2:00, Päivitetty 25.6. 8:37

Suomen suurin yksityinen päiväkotiketju Touhula sulkee yt-neuvottelujen tuloksena yhteensä 43 päiväkotia Suomessa, joista kuusi on pääkaupunkiseudulla.

Sulkeutuvista päiväkodeista neljä on Helsingissä ja kaksi Espoossa. Lisäksi Touhula sulkee kaksi päiväkotia Kirkkonummella viimeistään vuoden 2020 lopulla.

Helsingissä toiminnan lopettavat heinäkuun lopussa päiväkodit Touhula Ankkurinappi Herttoniemenrannassa, Touhula Histamiini Meilahdessa, Touhula Keskuspuisto Ruskeasuolla ja Touhula Lempi Kalliossa. Lisäksi Jätkäsaareen suunniteltua uutta toimintaa ei aloiteta.

Espoossa sulkeutuvat Touhula Kilo ja Touhula Laajalahti.

Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Eeva Tiihonen kertoo, että Helsingissä neljässä Touhulan toimintansa lopettavassa päiväkodissa on yhteensä 73 lasta.

Tiihonen kertoo kaupungin sopineen yksityisen päiväkotiketju Touhulan kanssa, että ketju tarjoaa ensisijaisesti itse asiakkailleen paikkoja toimintaa jatkavissa yksiköissään. Helsingissä jatkaa toimintaansa kuusi Touhula-päiväkotia.

Jos perhe haluaa paikan kunnalliselta puolelta, siitä tulee jättää hakemus, Tiihonen muistuttaa.

”Perhe tekee valinnan siitä, jatkavatko he Touhulan toisessa yksikössä vai kenties kokonaan toisessa yksityisessä päiväkodissa tai kunnan yksikössä”, Tiihonen sanoo.

”Nyt tehdään järjestelyjä, mutta olen luottavainen, että kaikille löytyy varhaiskasvatuspaikat.”

Päiväunihuone heinäkuun lopussa sulkeutuvassa Touhula Keskuspuistossa.

Helsinkiläisen Marja Elonheimon lapsi päätti juuri ensimmäisen päiväkotivuotensa Touhula Histamiinissa Meilahdessa. Elonheimo kertoo olleensa järkyttynyt päiväkodin toiminnan lopettamisesta.

”Nyt olen ehtinyt jo vähän sopeutumaan ja tekemään järjestelyjä, mutta edelleen on haikeaa. Lapsemme viihtyi Histamiinissa todella hyvin hoitajien ansiosta ja takana on mahtava ensimmäinen päiväkotivuosi, joka päättyi todella tylsällä tavalla.”

Elonheimo kertoo, että heidän perheensä miettii nyt eri vaihtoehtoja: kunnalliselle puolelle on tehty hakemus, mutta myös muita yksityisiä päiväkoteja on kartoitettu.

”Uskon, että meillä on valitettavasti huono mahdollisuus saada kunnallisesta järkevää päivähoitopaikkaa, se kun voidaan myöntää mistä päin Helsinkiä tahansa. Sen takia kartoitamme myös muita mahdollisuuksia.”

Toisia Touhulan yksiköitä Elonheimo ei pidä perheelleen mahdollisuutena, koska toimintaan jäävät päiväkodit ovat kaukana heidän asuinalueestaan. Lisäksi Elonheimon mielestä yrityksellä olisi parantamisen varaa esimerkiksi pätevän henkilökunnan pitämisen sekä viestinnän suhteen.

Touhula Keskuspuiston alakerran uusia tiloja, joita ei ehditty kunnolla ottaa käyttöön ennen sen sulkeutumista.

Myös helsinkiläisen Noora Säisän perheen lapsi vietti juuri ensimmäisen päiväkotivuotensa Touhula Histamiinissa.

”Kun tieto toiminnan lopettamisesta tuli, ensimmäisenä iski suru ja epäusko”, Säisä sanoo.

Säisän mukaan perhe olisi kaikkein mieluiten pysynyt päiväkodissa, jossa oli turvallinen, tuttu ja osaava henkilökunta.

Kesän alku on ajankohtana myös tällaiselle tiedolle haastava, kun monissa paikoissa kesälomat ovat alkamassa ja kunnallisen puolen syksyn paikat ovat jo jaettu, Säisä jatkaa.

”Meilahden alueella on huutava pula päiväkotipaikoista. Mietimme yhdessä muiden vanhempien kanssa erilaisia tapoja, joilla toiminnan voisi pelastaa ja toivoimme, että esimerkiksi kaupunki avaisi siihen oman päiväkodin.”

Säisä soitti tiedon kuultuaan ensin kunnalliselle puolelle, josta kehotettiin perhettä jättämään hakemus ja muistutettiin, että hakemuksen käsittelyaika on neljä kuukautta.

Säisän perheellä kävi kuitenkin onni ja he löysivät nopeasti uuden varhaiskasvatuspaikan.

”Kuulimme samaan aikaan, että melko lähellä toisessa yksityisessä päiväkodissa oli paikka vapaana ja teimme nopean päätöksen. Nyt maksamme vähän enemmän ja meidän täytyy olla joustavampia esimerkiksi lomaehdoissa. Kaikilla ei siis tällaiseenkaan ole mahdollisuutta.”

Sulkeutuvan Touhula Keskuspuiston leikkitiloja.

Helsingin päiväkodeissa on kova pula varhaiskasvatuksen opettajista ja varhaiskasvatuksen tila on Helsingissä kasvanut kriittiseksi.

Yksityisten päiväkotien osuus Helsingin varhaiskasvatuksen kokonaisuudesta on noin 12 prosenttia.

Opetusministeri Li Andersson (vas) varoitti Touhulan yt-neuvottelujen tulosten jälkeen kuntia päästämästä yksityisten tuottajien osuutta varhaiskasvatuksessa liian suureksi. Muun muassa Oulussa ja Rovaniemellä noin 40 prosenttia varhaiskasvatuksessa on yksityisten yritysten järjestämää.

Lue lisää: Opetusministeri Li Andersson päiväkotiketju Touhulan tilanteesta: Kuntien ei tulisi antaa yksityisille liian suurta osuutta varhaiskasvatuksesta

Touhula kertoi viime viikolla saaneensa päätökseen kesäkuun alussa alkaneet yt-neuvottelut. Yt-neuvottelujen piirissä oli 420 ihmistä. Tarkka irtisanottavien määrä selviää myöhemmin.

Päätösten taustalla oli Touhulan vaikea taloudellinen tilanne. Touhula hakeutui yrityssaneeraukseen toukokuun puolivälissä.

Touhulan mukaan suurin osa yhtiön päiväkodeista on taloudellisesti vakaita, eikä niiden osalta ole suunnitteilla muutoksia. Yt-neuvottelujen ulkopuolelle oli rajattu yli 140 päiväkotia.

Touhula on perustanut toimintansa pääosin palvelusetelimalliin, jossa kunta on ulkoistanut varhaiskasvatustaan yksityiselle yritykselle. Kunnan palvelusetelin saanut perhe voi valita lapselleen hoitopaikan kunnan hyväksymistä, yksityisistä päiväkodeista.

Yritykset|Päiväkotiketju Touhula lopettaa 43 päivä­kotia eri puolilla Suomea – Helsingissä sulkeutuu viisi päivä­kotia

Varhaiskasvatus|Opetusministeri Li Andersson päiväkotiketju Touhulan tilanteesta: Kuntien ei tulisi antaa yksityisille liian suurta osuutta varhaiskasvatuksesta

HS-analyysi|Touhula kasvoi kovaa ja kunnat ulkoistivat sille varhais­kasvatusta riskiä kaihtamatta: Jos ketju kaatuu, tuhansille lapsille on löydyttävä uusi hoitopaikka

Varhaiskasvatus|Päiväkodeissa huutava pula opettajista – Helsinki tyrmistyi yliopiston lisäaloitus­paikkojen määrästä: ”Valtava pettymys meille”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?