Ilmaista vettä tarjolla kymmenillä julkisilla paikoilla Helsingissä, jos vain osaa etsiä – 1876 luotu järjestelmä helpottaa yhä helteessä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Kesä

Ilmaista vettä tarjolla kymmenillä julkisilla paikoilla Helsingissä, jos vain osaa etsiä – 1876 luotu järjestelmä helpottaa yhä helteessä

Vesipostit saapuivat Helsinkiin 1800-luvulla ja ovat yhä toiminnassa.

Vesiposti Töölöntorilla. Pääkaupunkiseudulla on yhä kymmeniä yleisiä vesiposteja, jotka ovat janoisten ohikulkijoiden käytössä.

Julkaistu: 25.6. 9:40, Päivitetty 25.6. 9:47

”Vessa, vesiposti, keittokomero ja huone.”

Tämä helposti korvamadoksi jämähtävä rallatus on soinut jo useamman sukupolven päässä.

Kyseessä on Pentti Saarikosken runo Liisankadulla, jonka Muksut-yhtye levytti 1960-luvulla. Runo kertoo tuon ajan vaatimattomasta työväenluokan elämästä Kruununhaassa.

Nykyään kruununhakalaiset saavat vetensä hanasta vesijohtoja pitkin, mutta vesipostit ole kadonneet Helsingistä mihinkään. Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) ylläpitää yhä ympäri pääkaupunkiseutua 76 vesipostia.

Perinteiset vesipostit näyttävät antiikkisilta, menneen aikakauden infrastruktuurilta. Siksi moni saattaa ohittaa ne tajuamatta, että kyseessä on käytössä olevat julkiset vesipisteet, joiden luona kuka tahansa saa käydä sammuttamassa janonsa. Vesi on täysin puhdasta ja juomakelpoista vettä.

Vesiposti Töölöntorilla.

Hellepäivinä kannattaa siis pitää omaa juomapulloa mukana tai käydä vaikka pesemässä pahimmat hiet pois vesipostin luona. Vesipostia ei tarvitse pumpata, vaan kahvan nostaminen riittää.

Vesipostit ilmestyivät Helsingin katukuvaan vuonna 1876, kun kaupungin ensimmäinen vesijohtoverkko valmistui. Niistä kannettiin vesi koteihin, kunnes vesijohtoja alettiin vetämään kiinteistöihin saakka.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) muistutti vesipostien olemassaolosta tiistaina. Se on koonnut kaikki vesipostinsa karttaan. Kantakaupungissa vesiposteja löytyy muun muassa Kauppatorilta, Kruununhaasta, Hakaniemen torilta ja Hietarannan uimarannalta. Vesiposteja löytyy kuitenkin ympäri koko pääkaupunkiseutua, Saunalahdesta Korsoon ja Jollaksesta Lahnukseen.

Vesipostit ovat HSY:n mukaan käytössä säävarauksella huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?