Poliisi epäilee: Nuoret yrittivät hukuttaa alle 15-vuotiaan – Kahvilan päällikön mukaan levottomuudet ovat Kuusijärvellä yleisiä: ”Vartijanappia joutuu painamaan välillä monta kertaa päivässä” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rikosepäilyt

Poliisi epäilee: Nuoret yrittivät hukuttaa alle 15-vuotiaan – Kahvilan päällikön mukaan levottomuudet ovat Kuusijärvellä yleisiä: ”Vartijanappia joutuu painamaan välillä monta kertaa päivässä”

Epäilty tapon yritys tapahtui Vantaan Kuusijärvellä.

Vantaan Kuusijärvellä tapahtui maanantaina nuorten välinen tilanne, jota poliisi tutkii tapon yrityksenä.

Julkaistu: 25.6. 15:07, Päivitetty 25.6. 20:49

Vantaan Kuusijärven uimarannalla tapahtui poliisin mukaan maanantai-iltana tilanne, jossa joukko nuoria oli ahdistanut alle 15-vuotiaan nuoren laiturin alle. Tämän jälkeen nuoret pomppivat laiturin päällä.

Poliisi tutkii tapausta tapon yrityksenä.

Poliisin alustavissa selvityksissä on käynyt ilmi, että nuori oli painettu ensin veden alle, mutta hän oli kuitenkin päässyt pakoon ja paennut lopulta laiturin alle. Nuorisojoukko oli jatkanut tämän jälkeen pomppimista laiturin päällä.

Poliisin mukaan on syytä epäillä, että laiturin päällä olleet nuoret olisivat pyrkineet siihen, ettei laiturin alle joutunut nuori pääsisi pois laiturin alta.

”Alustavissa puhutuksissa on käynyt ilmi, että nuoret olivat lopettaneet vasta, kun ulkopuolinen oli huutanut heille ja käskenyt heitä lopettaa. Laiturin alla olleen nuoren voimat olivat tässä vaiheessa jo aivan lopussa”, kertoo poliisin tiedotteessa tapauksen tutkinnanjohtaja komisario Nils Majewski Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Tilanne oli päättynyt sivullisen väliintuloon. Poliisi ei tässä vaiheessa tiedota asiasta enempää tutkinnallisista syistä.

Kuusijärvi on yksi pääkaupunkiseudun suosituimmista uimarannoista. Koko ranta-alue oli torstaina ääriään myöten täynnä.

Uimavalvojat Juuli Miettinen ja Jemina Viljanen kertovat kuulleensa tapauksesta ensi kertaa torstai-iltapäivänä. Epäilty tapon yritys tapahtui poliisin mukaan noin kello 20–21. Rannan uimavalvonta loppuu kello 20.

Miettisen ja Viljasen mukaan nuoret saapuvat rannalle usein nimenomaan ilta-aikaan, lapsiperheiden lähdettyä.

Uimavalvojat kertovat, että maanantain tilannetta vastaavaa ei ole tullut vastaan, mutta nuorten käyttäytymiseen on usein puututtava. Esimerkiksi toisten töniminen laiturilta voi olla vaarallista, eikä välttämättä aina kaverillista leikkiä.

Juuli Miettinen vas. ja Jemina Viljanen ovat uimavalvojina Vantaan Kuusijärvellä. Epäilty tapon yritys sattui maanantai-iltana uimavalvojien työvuoron päättymisen jälkeen.

Cafe Kuusijärven keittiöpäällikkö Päivi Hyppänen kertoo, että heidän henkilökunnastaan ei myöskään kukaan todistanut maanantaista tilannetta. Kahvilalta ei ole suoraa näköyhteyttä koko rannan alueelle.

”Kuulin asiasta itse eilen. Kun lähdin tästä puoli kymmenen aikaan, oli rauhallisen oloista. Ei huomannut, että olisi mitään tilannetta.”

Hyppäsen mukaan rannalla on hellepäivisin yhdeksän aikaan illalla edelleen ”todella paljon” ihmisiä.

Päivi Hyppäsen mukaan helteillä levottomuudet lisääntyvät.

Hyppänen kertoo, että levottomuudet ovat Kuusijärvellä yleisiä. Häiriöitä eivät kesän aikana ole aiheuttaneet pelkästään nuoret, vaan kaiken ikäiset ihmiset.

”Saa olla puuttumassa jos minkälaisiin tilanteisiin. Vartijanappia joutuu painamaan välillä monta kertaa päivässä.”

Hyppänen on työskennellyt Kuusijärvellä kolme vuotta. Hänen mukaansa levottomuudet lisääntyvät joka vuosi helteillä, mutta koronakesä näkyy ihmisten kasvaneessa määrässä.

Vantaan kaupungin nuorisopalvelujen johtaja Hannu Rusama kommentoi torstaina, että maanantain tapaus herättää huolta.

”Tilanne on ollut todella vakava. Pitää arvioida, onko Kuusijärvi sellainen paikka, että sinne pitäisi suunnata lisää nuorisotyön resursseja.”

Rusaman mukaan nuorisopalvelut tekee tiivistä yhteistyötä poliisin kanssa nuorten levottomuuksien ehkäisemiseksi.

Rusama palasi myöhemmin torstai-iltana, ja kertoi, että tapauksen takia on päätetty lisätä jalkautuvaa nuorisotyötä alueella.

”Nuorten aktiivisuus alueella on lisääntynyt helteiden myötä. Tästä eteen päin tulemme jalkautumaan alueelle aktiivisemmin. Järjestyksenvalvojia emme tietenkään ole, mutta pyrimme osaltamme pitämään huolta nuorten hyvinvoinnista.”

Rusaman mukaan Kuusijärvi sisältää alueena elementtejä, jotka voivat ruokkia levottomuuksia. Paikka on syrjässä, joten sosiaalista valvontaa tai poliisia ei ole koko ajan läsnä.

Itä-Uudenmaan poliisista kerrotaan, että Kuusijärvi kuuluu poliisin erityisiin tarkkailualueisiin. Paikassa käy paljon nuoria, ja se on vantaalaisten keskuudessa muutenkin erittäin suosittu ajanviettopaikka.

Poliisi pyytää kaikkia maanantaisen tapauksen silminnäkijöitä ja tapauksesta tietäviä olemaan yhteydessä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vihjepuhelinnumeroon 0295 413 636 tai lähettämään sähköpostia osoitteeseen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?