Poikkeuksellisen paljon hukkumisia Hietaniemen uimarannalla Helsingissä – poliisin mukaan tapauksia yhdistää uimataidottomuus - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Hukkumiset

Poikkeuksellisen paljon hukkumisia Hietaniemen uimarannalla Helsingissä – poliisin mukaan tapauksia yhdistää uimataidottomuus

Hietaniemen uimarannalla on löytynyt vedestä jo kolme elotonta ihmistä vain reilun viikon sisällä toisistaan. Kuolinsyyn selvittäminen on vielä kesken, mutta missään kolmesta tapauksesta ei epäillä rikosta.

Poliiseja Hietaniemen uimarannalla juhannuspäivän iltana. Yksi kesäkuun hukkumisista tapahtui kyseisenä päivänä.

Julkaistu: 29.6. 15:46

Hietaniemen uimarannalla Helsingissä vain reilun viikon sisällä tapahtuneita kolmea hukkumistapausta yhdistää poliisin mukaan uimataidottomuus.

Kaikkinensa Helsingissä on sattunut kesäkuussa selvästi tavanomaista enemmän hukkumisia.

”Piikki hukkumistapauksissa on kieltämättä huomattava”, sanoo rikostarkastaja Jari Koski Helsingin poliisilaitokselta.

”Kahden edellisen kesäkuun aikana hukkumiskuolemia on ollut Helsingin alueella pyöreät nolla. Nyt niitä on viisi”, hän jatkaa.

Julkisessa keskustelussa on spekuloitu, että Hietaniemen uimarannassa on ainakin joiltain osin äkkisyvää.

Kosken mukaan tapauksia yhdistää ensisijaisesti hukkuneiden uimataidottomuus.

”Silloin pitäisi ihan erityisesti pysytellä täysin turvallisilla alueilla”, Koski muistuttaa ihmisiä, joiden uimataito on vajavainen.

Poliisi ei ole käynnissä olevan kuolemansyyn selvittämisen vuoksi antanut Hietaniemen kuolemantapauksista yksityiskohtaista tietoa. Kahta kolmesta Hietaniemen rannalla menehtyneestä on kuitenkin kuvailtu nuoreksi mieshenkilöksi.

”Suomalaisilla nuorilla uimataito on yleisesti ottaen aika hyvä, mutta kaikkialta muualta tulevilla ei välttämättä ole sama tilanne”, Koski toteaa.

Helsingin kaupunki oli varautunut helteiden myötä täyttyviin rantoihin jo ennakkoon ja lisännyt rantapelastajien määrää. Silti hukkuneiden määrä on kasvanut merkittävästi aikaisemmista vuosista.

”Suomessa on Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton tilastojen mukaan hukkunut tammi–toukokuun aikana 40 ihmistä. Lukema on viimeksi ollut suurempi vuonna 2014”, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Myös läheltä piti -tilanteita on raportoitu tavanomaista enemmän.

Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen arvioi samassa yhteydessä, että vaaratilanteiden määrän kasvuun vaikuttaisi ainakin lisääntynyt uimataidottomuus sekä se, että lapset jätetään liian herkästi veden läheisyyteen ilman aikuisten valvontaa.

Ainakin yhdessä Hietaniemen tapauksista hukkunut oli ollut valvottavan alueen ulkopuolella. Rikostarkastaja Koski muistuttaakin, että turvallisen ja valvotun alueen voi aina tarkistaa uimavalvojilta.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kaupunki

Luetuimmat

Uusimmat