Viini ja kahvi virtasivat jo aamulla Senaatintorin jättiterassilla – ”Luulin, että tämä olisi kolkompi paikka” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Kesä

Viini ja kahvi virtasivat jo aamulla Senaatintorin jättiterassilla – ”Luulin, että tämä olisi kolkompi paikka”

Koronavirustilanteen vuoksi poikkeusratkaisuna Helsingin Senaatintorille luotu jättiterassi avautui keskiviikkona aamuyhdeksältä.

Julkaistu: 1.7. 8:56, Päivitetty 1.7. 14:33

Senaatintorin jättiterassi aukesi rivakan rakennusprosessin päätteeksi heinäkuun 1. päivänä keskiviikkona. Epävaakaasta säästä huolimatta uteliaat aamukahvittelijat olivat löytäneet paikalle.

Mitään suoranaista asiakasryntäystä ei aamuvarhaisella kuitenkaan koettu. Ihmisiä alkoi kuitenkin tasaisesti ilmaantua varsin pian yhdeksän jälkeen pöytiin.

Koronavirustilanteen vuoksi luotuna poikkeusratkaisuna syntyneellä terassialueella on 16 erilaista ravintolaa ja 480 asiakaspaikkaa. Inspiraationsa poikkeuksellinen suurterassi on saanut siirtolapuutarhoista.

Lue lisää: Pohjapiirros näyttää, millainen huomenna avautuvasta Senaatintorin jättiterassista tulee – ”Kuin palapeliä kokoaisi”

Leipomo-ravintola Levainin ”mökin” edustalla ensimmäisiä asiakkaita odotteli ravintoloitsija Matti Wikberg, joka tunnetaan myös muun muassa yhtenä Farangin pyörittäjistä. Hän kiitteli kaupunkia ketterästä toiminnasta, jolla valtava erikoisterassialue nousi keskelle Helsinkiä pikavauhtia.

”Tämä oli kaupungilta tosi hyvä veto”, Wikberg kehui.

Useiden ravintoloiden yhteisen jättiterassin odotetaan tuovan kaivatun piristysruiskeen koronavirustilanteen kurittamalle ravintola-alalle. Wikberg kuvaili kevätkuukausia ”tosi synkiksi”.

Jättiterassin ensimmäisiä asiakkaita oli viinilasilliselle tullut nainen, joka oli vaikuttunut Tuomiokirkon edustalle luodusta terassimiljööstä.

”Luulin, että tämä olisi kolkompi paikka. Tämähän on aivan kaunis!” nimettömänä suorassa videohaastattelussa kommentoinut nainen iloitsi.

”Punaviini maistuu hyvältä”, hän arvioi myös.

Suurin osa torin ensimmäisistä asiakkaista nautti viinin sijaan kuitenkin aamukahvia. Kaikki tuntuivat olevan hyvillään siitä, että kivisestä torista oli kukkaistutuksin loihdittu viihtyisä ja puutarhamainen.

Juomien lisäksi jättiterassin ravintoloiden listoilta löytyy myös monenlaista syötävää: muun muassa aamiaisia, lounaita, pizzaa, silakkaa, erikoishodareita ja fine diningia.

Koronavirus ei kävijöitä juuri huolettanut. Yleinen arvaus tuntui olevan se, että koronavirus tuskin tulee leviämään väljästi rakennetulla terassilla.

Terassin pöytien välille on jätetty noin kaksi metriä tyhjää tilaa. Käymälöiden ulkopuolelle taas on rakennettu erilliset käsienpesupisteet.

Terassin suunnittelusta ja pystyttämisestä vastannut kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer oli huojentunut siitä, että valtava projekti saatiin vihdoin päätökseen, ainakin suunnittelun ja rakentamisen osalta.

”Olen täällä ihan liikuttuneissa tunnelmissa”, hän sanoi.

Bauer myös väläytti, että live-esityksiä ja dj-iltoja voidaan jo pian nähdä Senaatintorilla.

Keskiviikkona terassin pöydillä ei vielä nähty tuhkakuppeja.

Saako terassilla silti tupakoida?

”Tästä täytyy vielä neuvotella. Jos tupakointi sallitaan, niin tuhkakupit pitää ainakin tuoda, koska meidän on tarkoitus pitää tämä ehdottoman siistinä.”

Senaatintorin terassialueen on määrä olla auki joka päivä elokuun loppuun asti kello 9–23. Vartijat valvovat alueen turvallisuutta ja turvavälien noudattamista alueella.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?