Espoon kaupungintalon suojelulle taas tyrmäys, ympäristöministeriö hylkäsi valituksen - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rakennussuojelu

Espoon kaupungintalon suojelulle taas tyrmäys, ympäristöministeriö hylkäsi valituksen

Kolmaskaan kielteinen suojelupäätös ei välttämättä ratkaise kiistaa, koska ministeriön ratkaisusta voi taas valittaa.

Vanha kaupungintalo on seissyt tyhjillään vuodesta 2008 lähtien. Talo tyhjennettiin sisäilmaongelmien vuoksi.

Julkaistu: 1.7. 10:25

Ympäristöministeriö on hylännyt valituksen, jolla Pro Espoo -yhdistys pyrki edistämään Espoon vanhan kaupungintalon suojelua rakennusperintölain perusteella.

Uudenmaan ely-keskus oli antanut yhdistyksen jättämään suojeluhakemukseen kielteisen päätöksen viime vuonna.

Pro Espoo halusi ympäristöministeriön kumoavan tämän ely-keskuksen päätöksen ala-arvoisen käsittelyn vuoksi. Päätöstä valmistellut virkamies oli muun muassa antanut lehtihaastattelun, jossa hän kommentoi rakennussuojeluhakemuksen aiheuttavan lisätöitä hallinnolle ja kiusaavan virkamiehiä.

Ministeriö huomauttaa, ettei lehtihaastattelu sinällään vaaranna virkamiehen puolueettomuutta, kun katsotaan kaupungintalon moninaisia suojeluesityksiä ja niiden vaiheita.

Uudenmaan ympäristökeskus oli jo 12 vuotta sitten käsitellyt saman yhdistyksen yhdessä Espoon sitoutumattomat ry:n kanssa tekemää rakennussuojeluesitystä. Tuolloinkin ympäristökeskus oli päätynyt hylkäämään suojeluesityksen.

Yhdistykset olivat uudistaneet suojeluesityksensä, kun ympäristökeskus oli siirtynyt osaksi Uudenmaan ely-keskusta. Ely-keskus oli tyrmännyt suojelun vuonna 2010.

Nyt käsitelty suojeluesitys oli siten jo kolmas laatuaan.

Espoon kaupungintalon kohtaloa on käsitelty monin eri tavoin jo monta vuotta. Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi vuonna 2014 uuden asemakaavan, joka mahdollisti vanhan kaupungintalon purkamisen. Valitukset tästä asemakaavasta menivät nurin.

Tämän jälkeen valituskierre alkoi korttelin rakennusluvasta vuonna 2018. Rakennuslupa antoi luvan myös purku-urakan aloittamiselle. Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi rakennusluvasta jätetyn valituksen viime vuonna eikä korkein hallinto-oikeus antanut asiassa enää valituslupaa.

Pro Espoo laittoi samana vuonna eli 2018 vireille myös rakennusperintölain mukaisen suojeluhakemuksen. Tätä hakemusta ely-keskus ei ensin suostunut käsittelemään, jolloin yhdistys valitti kohtelustaan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus palautti asian ely-keskukseen, joka siis antoi kielteisen päätöksen viime vuonna.

Ely-keskus perusteli kielteistä kantaansa sillä, ettei Espoon kaupungintalo kuulu Museoviraston laatimaan valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen luetteloon. Museovirasto on lausunnossaan vuonna 2011 katsonut, ettei kohteella ole rakennusperintölaissa tarkoitettua huomattavaa valtakunnallista merkitystä.

Valituskierros ei välttämättä pääty tähän ympäristöministeriön ratkaisuun, koska siitä voi valittaa vielä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Espoon kaupungintalo valmistui vuonna 1971. Sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Heikki Castrén, Juhani Jauhiainen ja Marja Nuuttila-Helenius.

Kaupungintalo tyhjennettiin pitkään jatkuneiden sisäilmaongelmien vuoksi vuonna 2008.

Vanhan kaupungintalon tilalle on suunniteltu uutta kaupungintaloa, mutta samaan kortteliin halutaan myös kokoontumispaikka kaupunkilaisille sekä paikka monille julkisille palveluille. Monet espoolaiset ovat verranneet hanketta Helsingin keskustakirjastoon Oodiin. Hankkeen hinta-arvio on noussut 85 miljoonaan euroon.

Espoon vanha kaupungintalo sijaitsee aivan juna-aseman kupeessa Espoon keskuksessa.

Espoo haluaa uudesta kaupungin­talostaan maamerkin ja nyt arvioitu hinta nousi 85 miljoonaan euroon – eikä sekään ehkä riitä

Oikeus: Espoon kaupungintalon saa purkaa

Espoolta kuluu vuodessa noin 100 000 euroa tyhjillään seisovaan kaupungintaloon

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?