Miltä näyttää tulevaisuuden Itäkeskus? Ideakilpailun neljä finalistia on valittu - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Arkkitehtuuri

Miltä näyttää tulevaisuuden Itäkeskus? Ideakilpailun neljä finalistia on valittu

Itä-Helsingin keskusta -kilpailun tarkoitus on toimia lähtölaukauksena alueen uudistamiselle.

Ilmakuvat kilpailutöistä. Ylhäällä vasemmalla Helsinki East Village, ylhäällä oikealla Jalan jaloin. Alhaalla vasemmalla Itis siti, alhaalla oikealla Itä-Helsingin glokaali keskusta.

Julkaistu: 1.7. 14:26

Itä-Helsingin keskusta -ideakilpailun toisen vaiheen kilpailutyöt on valittu. Helsingin kaupungin järjestämän kansainvälisen kilpailun tavoitteena on ollut löytää innovatiivisia ja ilmastonmuutoksen hillintää tukevia ehdotuksia alueen jatkosuunnittelun pohjaksi.

Ideakilpailun ensimmäiseen vaiheeseen jätettiin 48 ehdotusta, joista neljä kilpailutyötä pääsi jatkoon. Jatkoon valitut työt ovat Helsinki east village, Jalan jaloin, Itis siti ja Itä-Helsingin glokaali keskusta.

Jatkoon valittuja töitä voi ja kannattaa käydä kommentoimassa kilpailun verkkosivuilla 16. elokuuta asti, sillä tuomaristo ottaa kommentteja huomioon voittajan valinnassa.

Kilpailijat ovat anonyymejä siihen asti, kunnes kilpailun tulos julkistetaan loka–marraskuussa. HS esittelee kilpailussa mukana olevat ehdotukset lyhyesti:

Kilpailutyö Helsinki east village.

Helsinki east village -ehdotuksen maamerkkinä ovat suunnittelualueen keskellä kohoavat tornit, joiden rakentamisessa on suunniteltu käytettäväksi paljon puuta ja niiden huipulle viherkansia. ”Tornien huipuilla voidaan toteuttaa monia erilaisia ratkaisuja, kuten kattopuutarhoja, terasseja, ravintoloita tai vaikkapa spa-kylpylä merimaisemineen”, ehdotuksessa kuvaillaan. Korkeiden tornien vastapainoksi on kaavailtu matalaa autotonta puutalokorttelien asuinaluetta. Lue lisää ehdotuksesta täältä.

Kilpailutyö Itä-Helsingin glokaali keskusta.

Itä-Helsingin glokaali keskusta -vaihtoehto ehdottaa, että väylien estevaikutuksia minimoidaan luomalla uusia, strategisesti sijoitettuja ylikulkuyhteyksiä, kattamatta kuitenkaan väyliä kokonaisuudessaan. Itäväylän yli ehdotetaan uusien siltayhteyksien rakentamista ja olemassa olevien siltojen uudistamista. Itiksen uuden ja vanhan osan nivelkohtaan on suunniteltu uusi siltarakenne, joka toimisi sekä Itäväylän yli kulkevana sisätilana että julkisena katutilana. Valtaväylien risteyksen ylle sijoittuva kävelyn ja pyöräilyn ”Ellipsi” liittyy kauppakeskusten päätasolle ja kytkee naapurustot toisiinsa. Ehdotuksessa Itäväylän ja Kehä I:n risteykseen rakentuu Itäkeskuksen uusi maamerkki. Lue lisää ehdotuksesta täältä.

Kilpailutyö Itis siti.

Itis siti -ehdotuksessa eri osa-alueiden (Puhos, Puotila, Itäinen Hansakaupunki ja Läntinen Hansakaupunki) ratkaisut perustuvat jo olemassa olevaan ympäröivään rakenteeseen. Alueelle syntyy useita eriluonteisia kaupunkitiloja, jotka yhdistetään toisiinsa kevyen liikenteen yhteyksiin. Suunnitelmassa keskeistä on Itäväylän kattaminen Itiksen kohdalla, jolloin ”kävelystä, pyöräilystä ja julkisten liikennevälineiden käytöstä houkuttelevan vaihtoehdon autoilulle ja samalla tila saadaan hyödynnettyä asuin- ja palvelurakentamiseen sekä julkiseksi kaupunkitilaksi”. Lue lisää ehdotuksesta täältä.

Kilpailutyö Jalan jaloin.

Jalan jaloin -ehdotuksessa kaavaillaan, että uuden keskustan painopiste sijoittuu nykyisen kauppakeskittymän alueelle kilpailualueen länsiosaan, jossa on eniten täydennysrakentamispotentiaalia, sekä vahva yhteys metron, bussiterminaalin ja pikaraitioteiden päätepysäkkien solmukohtaan.

Itäväylän päälle sijoittuvat korttelit muodostuvat rakennusten reunustamista silloista, joiden väliin jäävät ”sisäpihat” avautuvat aukkoina Itäväylää kulkevan liikenteen yläpuolella. Suunnitelmassa korttelirakenteen muodostama jalankulkuverkko jatkuu katkeamatta Itäväylän yli ja läpäisemällä Itis kahdella ympäri vuorokauden auki olevalla kauppakujalla.

Lue lisää ehdotuksesta täältä.

Itä-Helsingin keskusta -kilpailun on tarkoitus toimia lähtölaukauksena alueen uudistamiselle. Ajatuksena olisi kehittää Itäkeskuksen aluetta toiminnoiltaan ja ilmeeltään urbaaniksi ja yhtenäisemmäksi keskustaksi.

Kilpailualue käsittää Itiksen kauppakeskuksen ympäristön. Alueen sisällä ovat myös muun muassa kauppakeskus Easton, Puhoksen ostoskeskus sekä Itäkeskuksen Prisma.

Voittajatyö otetaan suunnittelussa huomioon, kun Itäkeskuksen lähiympäristölle laaditaan kehittämisperiaatteet.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?