Pormestari Vapaavuori Ylellä: ”Turhautuminen purkautuu tavoilla, joista en ole ylpeä” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Johtaminen

Pormestari Vapaavuori Ylellä: ”Turhautuminen purkautuu tavoilla, joista en ole ylpeä”

Apulaispormestareiden kritiikin Vapaavuori sivuutti Ylellä kilpailevien puolueiden viestiksi ennen kuntavaaleja.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok) puhui Helsingin sataman tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Julkaistu: 1.7. 22:07, Päivitetty 1.7. 22:24

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) myöntää olevansa impulsiivinen ja kärsimätön sekä sen, että hän suhtautuu ajamiinsa asioihin intohimolla. Hän kiisti kuitenkin Ylen A-studion haastattelussa keskiviikkona olevansa tempoileva tai väheksyvä.

Vapaavuoren johtamistyyli nousi keskustelunaiheeksi HS:n laajassa artikkelissa, jossa monet korkeat virkamiehet, poliitikot ja taustavaikuttajat kritisoivat häntä sekä asiattomasta käytöksestä, mutta myös ohijohtamisesta sekä oman epävirallisen johto-organisaation luomisesta.

”Minulla ei ole suosikkeja, ja annan palautetta jokaiselle vuorollaan”, Vapaavuori sanoi A-studion haastattelussa.

Pormestarin toimintaan on puuttunut myös tarkastuslautakunta, joka omassa arviointikertomuksessaan moitti Vapaavuorta ohijohtamisesta. Ohijohtamisen koetaan kuormittavan henkilöstöä.

Vapaavuori myönsi toimittaja Katri Makkosen haastattelussa harrastavansa mikromanageerausta, mutta kiisti syyllistyvänsä ohijohtamiseen. Vapaavuoren mielestä pieniinkin asioihin puuttuminen on tärkeää, koska juuri pienet asiat ovat tärkeitä kaupunkilaisten arjessa.

Vapaavuoren mukaan on toki mahdollista, ettei alemmalle virkamiehelle annettu ohjeistus ole aina kulkeutunut toimialan esimiehen korviin.

HS:n haastattelukierroksella ilmeni, että Vapaavuori saattaa jakaa omia käskyjään huipulta suoraan suorittavalle portaalle.

”Vapaavuori johtaa toimialajohtajien ohi. Se on helvetillinen ongelma”, yksi korkeassa asemassa virkamiehenä pitkään työskennellyt kommentoi HS:n artikkelissa.

HS:n artikkelissa Vapaavuori kertoi tunnistavansa sen, miksi häntä arvostellaan ohijohtamisen kulttuurista. Vapaavuori sanoi, että ajoittainen ohijohtaminen on kuitenkin kaupungin etu, sillä hänestä se lisää nopeutta ja ketteryyttä kaupungin toiminnassa.

HS:n selvityksessä ilmeni, että moni kokee nimenomaan Vapaavuoren räjähtelevän käytöksen ongelmallisena, vaikka hänen ansioitaan tarmokkaana ja aikaansaavana johtajana myös kiitetään.

A-studiossa Vapaavuori ehdottomasti kiisti koskaan huutaneensa tai korottaneensa ääntään palautetta antaessaan.

Kysymykseen, onko hänellä vaikeuksia hillitä itseään, Vapaavuori vastasi näin:

”Aika ajoin syntyy valtavaa turhautumista, kun keskeiset hankkeet eivät etene. Vuoden jälkeenkin palataan samoihin asioihin. Turhautuminen purkautuu tavoilla, joista en ole ylpeä”, Vapaavuori myönsi Ylellä.

A-studion haastattelussa muiden puolueiden apulaispormestarit puuttuivat etenkin huonoon käytökseen. Vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) totesi, että tuloksia ei pitäisi syntyä huonolla käytöksellä, ja toivoi ulkopuolisen selvityksen auttavan syntyneen tilanteen selvittämisessä.

Maankäytön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) arvioi Vapaavuoren taitavaksi johtajaksi, jolla on raskaat puolensa. Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) luonnehti Vapaavuorta impulsiiviseksi ja tempoilevaksi, jonka ikävä käytös on heijastunut henkilöstöön.

Vapaavuori sivuutti apulaispormestareiden arvostelun kilpailevien puolueiden puheena, kun aikaa seuraaviin kuntavaaleihin on yhdeksän kuukautta.

Hän lupasi jatkossakin puuttua virkamiesten alisuoriutumiseen, mutta totesi, että palautteen pitää olla sen kaltaista, ettei sitä koeta lannistavana.

”Olen iloinen siitä, että kun allekirjoittanutta on nyt ryhdytty kivittämään, ettei kukaan syytä, että tekisin sitä jonkun ideologian mukaan”, Vapaavuori sanoi A-studiossa.

Hän sanoi uskovansa, että kaikissa organisaatioissa pitää mennä eteenpäin. Mukavan ihmisen mainetta hän ei tavoittele.

”Sitä ei pidä tavoitella, että kaikki tykkää. Mutta pitää olla oikeudenmukaisen ja reilun maineessa”, Vapaavuori kommentoi.

Johtaminen|Helsingin pormestarien välit ovat lähes katkeamispisteessä – HS:n laaja selvitys: Helsingin korkeat virkamiehet kertovat, millaista on Jan Vapaavuoren toiminta pormestarina

Johtaminen|Raportti kertoo pormestarien hyytävien välien taustoista: Helsingissä on epäselvyyttä siitä, kuka johtaa mitäkin asiaa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?