Lisätietoa Vantaan sopimuksesta väärinkäytöksiin sotkeutuneen siivousfirman kanssa: kohteina kouluja ja päiväkoteja – Espoon epäilykset eivät kantautuneet kuntarajan taakse - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rikokset

Lisätietoa Vantaan sopimuksesta väärinkäytöksiin sotkeutuneen siivousfirman kanssa: kohteina kouluja ja päiväkoteja – Espoon epäilykset eivät kantautuneet kuntarajan taakse

SMC Palvelut teki sopimuksen Vantaan kanssa viime syyskuussa, eivätkä rikossyytteet paljastuneet siinä vaiheessa. Vantaan hankintajohtajan mukaan vastuullisuus on kaupungille erittäin tärkeä asia.

SMC Palvelut siivoaa Vantaalla kouluja ja päiväkoteja. Kuvituskuva.

Julkaistu: 6.7. 16:03

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että moni kotimainen siivousyritys hyväksikäyttää työntekijöitään.

Lue lisää: Ibrahem näki nälkää ja nukkui päiväkodeissa, joita siivosi – Siivousfirmoissa Suomessa työskentelee ihmisiä, jotka eivät saa palkkaa, ja yritykset saavat jatkaa riistoa ilman seuraamuksia

Jutun keskiössä oli SMC Palvelut -yritys, joka on viranomaisten mukaan riistänyt työntekijöitään toistuvasti. Vuonna 2018 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi yhtiön maksamaan egyptiläiselle miehelle yli 32 000 euron korvaukset. Tuomio ei ole lainvoimainen, ja se on vireillä hovioikeudessa.

Vantaan kaupungilla on tästä huolimatta kyseisen yhtiön kanssa toistaiseksi voimassa oleva puhtauspalvelusopimus. Vantaan kaupunki teki sopimuksen SMC Palvelut -yhtiön kanssa viime vuonna.

Vantaalla siivouskohteina on kolme paikkaa, kertoo Vantaan kaupungin hankintajohtaja Tiina Ekholm sähköpostitse. Kohteet ovat Pointin koulu, kirjasto ja päiväkoti, Pakkalan päiväkoti ja koulutilat sekä Ylästön päiväkoti.

SMC Palvelut on huolehtinut kohteiden ylläpito- ja perussiivouksesta, ikkunoiden pesusta sekä päiväkodeissa vaate- ja vuodehuoltotehtävistä.

Vantaan kaupungin ja SMC Palveluiden välinen sopimus solmittiin syyskuussa 2019. Espoo irtisanoi sopimukset SMC Palveluiden kanssa heinäkuussa 2019.

Espoon kaupungin palvelutuotantopäällikkö Taneli Kalliokoski kertoi aiemmin Helsingin Sanomille, että yrityksen sopimukset irtisanottiin, kun kaupungille ”tuli tietoa epäselvyyksistä”.

Eikö Vantaa saanut vinkkiä Espoolta, että yhtiössä ei ole kaikki kohdallaan?

”Valitettavasti ei saanut”, vastaa Ekholm.

Vantaan kaupunki kertoo tarkistavansa ennen sopimuksen tekoa tilaajavastuulain edellyttämät tiedot, joita ovat veromaksutiedot, eläkevakuutus, noudatettavat työehtosopimukset, tapaturmavakuutus ja työterveyshuolto.

Ekholmin mukaan Vantaa tarkistaa lisäksi hankintalain edellyttämät rikosrekisteriotteet yrityksestä sekä hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäseneltä tai edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävältä henkilöltä yrityksessä.

”Vastuullisuus on meille erittäin tärkeä asia ja emme hyväksy työntekijöiden oikeuksien laiminlyöntiä”, Ekholm painottaa.

Tällä hetkellä Vantaan kaupunki selvittää, millaisiin toimenpiteisiin se voi ryhtyä toistuvasti työntekijöitään hyväksikäyttäneen siivousyrityksen kanssa tekemänsä sopimuksen suhteen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?