Vain yhdelle ammattiryhmälle maksettu ”koronalisää” Husissa: ”Jos uusi aalto napsahtaa, ei eturintaman hoitoporukka enää veny samalla tavalla” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Hoitajat

Vain yhdelle ammattiryhmälle maksettu ”koronalisää” Husissa: ”Jos uusi aalto napsahtaa, ei eturintaman hoitoporukka enää veny samalla tavalla”

Hus ei ole maksanut koronapotilaita hoitaneille lähi- ja sairaanhoitajille vaadittua koronalisää. Myöskään hallitukselta ei ole tullut rahoitusta lisän maksamista varten Tehyn vetoomuksesta huolimatta.

Koronaviruspotilaan vuodeosastopaikka valmisteltavana Husissa.

Julkaistu: 6.7. 19:30

Koronapotilaita hoitaneet lähi- ja sairaanhoitajat eivät ole saaneet toivomaansa erillistä koronalisää.

Koronanäytteitä käsitelleille laboratorio­hoitajille on kuitenkin maksettu tehtävälisää, koska työaikaa muutettiin kolmivuorotyöksi.

”Se, ettei vaadittua koronalisää saatu, on herättänyt kovaa suuttumusta teho-osastoilla”, sanoo sairaanhoitaja ja Meilahden Tehyn luottamusmies Terhi Tuominen-Seittonen.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy sekä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super yrittivät huhtikuusta saakka neuvotella koronaviruspotilaiden parissa työskentelevälle hoitohenkilökunnalle palkan päälle maksettavaa koronalisää.

Esitettyä 1 000 euron kertasummaa perusteltiin covid-19-taudille altistumisen riskillä. Hoitajilla ei ole ollut mahdollisuutta valita, haluavatko he riskeerata terveyttään. Monissa länsimaissa koronaviruspotilaita hoitaneille on maksettu erilaisia lisiä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ei suostunut koronalisien maksuun vedoten paitsi kuntien talousvaikeuksiin myös yhdenvertaisuuteen. Sen mukaan erityislisiä ei voida maksaa vain tietyille ammattiryhmille.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen päätti kuitenkin Husin diagnostiikkakeskuksen laboratoriotyöntekijöiden hyväksi 20 prosentin tehtävälisästä.

”Maaliskuussa tuli tarve saada koronanäytteiden käsittelyyn lisäkapasiteettia, joten työaikaa muutettiin kolmivuorotyöksi. Muutokset palkanmaksussa liittyvät siis laajentuneisiin työaikoihin”, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan testauskapasiteetti saatiin kolmivuorotyön myötä tuplattua maalis-huhtikuussa. Kolmivuorotyötä jatketaan Huslabissa näillä näkymin vuoden loppuun.

Teho-osastot sen sijaan ovat toimineet ympärivuorokautisesti aiemminkin.

”Korona hoidettiin kentällä lisä- ja ylitöillä. Mitään lisiä tai korvauksia ei saada”, Tuominen-Seittonen kuvailee.

Tehy ja Super hyväksyivät toukokuun lopussa lähes puoli vuotta kestäneiden kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusten neuvottelujen tuloksen. Hoitajajärjestöt ovat vuosikymmeniä tavoitellet omaa sote-sopimusta, joka näissä neuvotteluissa saatiin vahvistettua. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen kilpailukykysopimuksen myötä asetetut kiky-tunnit poistetaan, ja nyt saavutettujen palkankorotusten taso vastaa muilla aloilla sovittua yleistä linjaa.

Tuominen-Seittosen mukaan oma sote-sopimus onkin voitto, mutta palkankorotukset liian pieniä.

”Palkat ovat surkeat nyt ja palkankorotuksen jälkeen. Monella alalla ammatti-ihminen voi saada 65 euroa tunnilta. Ihmisten hengissä pitämisen tuntihinta on viidestätoista kahdeksaantoista euroon.”

Tuominen-Seittonen korostaa, ettei kukaan vastusta laboratoriohoitajien saamaa lisää, mutta samanlaista kohtelua toivottaisiin muillekin.

Hän kuvailee, että koko korona-aika on ollut Husissa ”aikamoista säätöä”. Työtä on tehty paljon ylitöinä, joka ei ole jakautunut hoitajien välillä tasaisesti.

”Joillain hoitajilla on kertynyt parissa kuukaudessa saman verran ylitöitä kuin normaalisti voisi kertyä vuodessa. Toisaalta koronasairaalassa pidettiin tuplamiehitystä koko toukokuun, vaikkei potilaita enää ollut.”

Tuominen-Seittonen toivoo, että hallitukseen kohdistettaisiin julkista painetta, jotta hoitajien palkka- ja korvausasiat vastaisivat työn vaativuutta.

”Voidaan sanoa, että jos uusi aalto napsahtaa, ei eturintaman hoitoporukka enää veny samalla tavalla”, Tuominen-Seittonen tiivistää.

Työehtoneuvottelut|Tehyn puheenjohtaja: Emme suostu huonoon sopimukseen, tavoitteena myös koronalisä hoitajille

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?