”Vastaavaa ei ole tapahtunut Suomessa koskaan” – Lisää viranomaisia tutkimaan, paljastiko Helsingin teatteri­räjähdys laajemmin piilevän vaaran - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Onnettomuudet

”Vastaavaa ei ole tapahtunut Suomessa koskaan” – Lisää viranomaisia tutkimaan, paljastiko Helsingin teatteri­räjähdys laajemmin piilevän vaaran

Helsingin kaupunginteatterilla sattunutta sprinklerihuoneen räjähdystä tutkitaan parhaillaan useamman viranomaisen, kiinteistönomistajan ja huoltoliikkeen voimin. Onnettomuus tapahtui sammutuslaitteiston huollon yhteydessä.

Helsingin kaupunginteatterin sprinklerihuoneessa räjähti maanantaina 29. kesäkuuta.

Julkaistu: 7.7. 10:58

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes aloittaa Helsingin kaupunginteatterin sprinklerihuoneessa toissa maanantaina sattuneen räjähdyksen selvityksen.

Poliisi uskoi tuoreeltaan räjähdyksen jälkeen, että onnettomuuden olisi luultavasti aiheuttanut kuivista sinkkiputkista pieneen tilaan muodostunut kaasu. Tukesin ylitarkastaja Paula Porkolan mukaan kaikki tähänastinen tieto räjähdyksen syistä on kuitenkin vasta spekulaatiota.

”Teoria siitä, että putkiston sisällä olisi ollut kaasua, joka saattaisi räjähtää, on toisen käden tietoa. Asiaa selvitetään tällä hetkellä monen viranomaisen, kiinteistönomistajan ja huoltoliikkeen voimin.”

Laitteistoa huoltamassa ollut henkilö loukkaantui onnettomuudessa, ja hänet toimitettiin sairaalahoitoon. Myös työsuojeluviranomainen selvittää tapausta ja työtapaturmaa.

Tukesin tiedotteen mukaan on herännyt huolta siitä, että vastaavia onnettomuuksia voisi sattua laitteistojen huollon yhteydessä muuallakin. Porkola ei halua ottaa tähän tarkemmin kantaa mutta sanoo, että tapaus on joka tapauksessa erittäin harvinainen.

”Vaikka vastaavat sprinklerijärjestelmät ovat suuremmissa kiinteistöissä yleisiä, ainakaan Tukesin tietojen mukaan vastaavaa ei ole tapahtunut Suomessa koskaan.”

Tukesin selvityksen tavoitteena on kartoittaa tapahtumaan johtaneet syyt, jotta vastaavien onnettomuuksien muualla sattuminen voitaisiin estää ennakkoon. Selvitys valmistuu syksyllä 2020.

Onnettomuudet|Poliisi: Helsingin kaupungin­teatterin sprinkleri­huoneessa tapahtunut räjähdys oli työ­tapaturma

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?