Eduskunnan oikeus­asiamies tutkii Helsingin poliisin toimintaa Black Lives Matter -mielen­osoituksissa – Ylikomisario: Lähtökohtaisesti toimittu asiallisesti - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Poliisi

Eduskunnan oikeus­asiamies tutkii Helsingin poliisin toimintaa Black Lives Matter -mielen­osoituksissa – Ylikomisario: Lähtökohtaisesti toimittu asiallisesti

Poliisin menettelystä tehdyissä kanteluissa poliisin toimintaa on arvosteltu erityisesti poliisilta vaadittavan puolueettomuuden näkökulmasta.

Julkaistu: 8.7. 10:32, Päivitetty 8.7. 10:59

Eduskunnan oikeusasiamies on ottanut tutkittavakseen 16 kantelua Helsingin poliisilaitoksen menettelystä Senaatintorilla keskiviikkona 3. kesäkuuta järjestetyssä Black Lives Matter -mielenosoituksessa.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen tutkii lisäksi asiasta poliisihallinnon sisäiseen eettiseen kanavaan tehdyt kolme nimetöntä ilmoitusta.

Kantelijoiden mukaan virkapukuiset poliisit, joiden virkatehtävänä on ollut valvoa mielenosoitusta, ovat itse osallistuneet kyseiseen mielenosoitukseen.

Kanteluissa on arvosteltu sitä, että poliisit ovat niiden mukaan kantaneet mielenosoituskylttiä ja tapahtumapaikalta annetuissa haastatteluissa ilmaisseet tukensa kyseiselle mielenosoitukselle.

Tätä on oikeusasiamiehen tiedotteen mukaan arvosteltu erityisesti poliisilta vaadittavan puolueettomuuden näkökulmasta.

Poliisia on lisäksi arvosteltu siitä, että se salli yli 3 000 ihmisen kokoontumisen vastoin aluehallintoviraston määräämiä koronavirukseen liittyviä kokoontumisrajoituksia.

Helsingin poliisilaitoksen näkemys on, että lähtökohtaisesti mielenosoituksessa on toimittu asiallisesti, kertoo Helsingin poliisin hälytys- ja valvontatoiminnasta vastaava ylikomisario Seppo Kujala.

”Kaiken kaikkiaan kyseinen mielenosoitus eteni hyvin rauhallisesti ja täysin normaalisti ilman häiriöitä.”

Ainoa poikkeava asia oli Kujalan mukaan voimassa olleet kokoontumisrajoitukset, joiden johdosta poliisi päätyi keskeyttämään mielenosoituksen ennakoitua aiemmin.

Kujalan mukaan töissä olleiden poliisien kanssa ei ole käyty väitettyä mielenosoitukseen osallistumista etu- tai jälkikäteen läpi, sillä siihen ei ole ollut tarvetta.

Väitteet siitä, että poliisit olisivat kantaneet mielenosoituskylttiä tai osoittaneet tukensa mielenosoitukselle, Kujala kuittaa yksittäistapauksena.

”Tässä viitataan ilmeisesti yhteen tapahtumaan, joka on tapahtunut jo kokoontumisen loputtua.”

Ylikomisario Kujalan mukaan poliisin on kuitenkin toistaiseksi vaikea kommentoida oikeusasiamiehen selvitystä, sillä sen yksityiskohdat eivät ole vielä Helsingin poliisin tiedossa.

”Vastaamme sitten, kun pyynnöt tulevat eduskunnan oikeusasiamieheltä.”

Oikeusasiamies on pyytänyt tapauksesta sisäministeriöltä selvityksen ja lausunnon lokakuun loppuun mennessä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?