Poliisin on mahdollista osallistua turvaamaansa mielen­osoitukseen, katsoo rikosoikeuden professori: ”Syrjinnänvastainen työ on poliisille sopivaa ja kuuluvaa” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Poliisi

Poliisin on mahdollista osallistua turvaamaansa mielen­osoitukseen, katsoo rikosoikeuden professori: ”Syrjinnänvastainen työ on poliisille sopivaa ja kuuluvaa”

Helsingin poliisin toiminnasta rasisminvastaisessa mielenosoituksessa on tehty lukuisia kanteluita. Niiden mukaan virkapukuiset poliisit ovat tukeneet mielenosoitusta, jota ovat olleet turvaamassa.

Black Lives Matter -mielenosoitus järjestettiin Helsingissä 3. kesäkuuta. Yhdysvalloissa tapahtunutta poliisiväkivaltaa kritisoivat protestit ovat levinneet eri maihin.

Julkaistu: 8.7. 14:33

Saako virkapukuinen poliisi osallistua mielenilmaukseen, jota on turvaamassa?

Tätä kysymystä selvittelee parhaillaan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen, joka on saanut tutkittavakseen 16 kantelua Helsingin poliisilaitoksen menettelystä Senaatintorilla kesäkuun alussa järjestetyssä Black Lives Matter -mielenosoituksessa. Lisäksi oikeusasiamies tutkii poliisihallinnon sisäiseen eettiseen kanavaan tehdyt kolme nimetöntä ilmoitusta.

Tehtyjen kanteluiden mukaan virkapukuiset poliisit, joiden tehtävänä on ollut valvoa mielenosoitusta, ovat osallistuneet kyseiseen mielenilmaukseen kantamalla mielenosoituskylttiä ja antamalla mielenilmausta tukevia haastatteluja.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio ei näe poliisin väitetyssä toiminnassa laittomuuksia tai suurta ongelmaa. Hän vertaa tapausta Pride-marssien yhteydessä käytyihin keskusteluihin.

Kimmo Nuotio.

”Pride-marsseihinhan monet organisaatiot osallistuvat virallisestikin. Näen, että tässä on kyseessä jotenkin samantyyppinen tilanne – kansainvälinen, rotusyrjintää ja poliisiväkivaltaa vastaan noussut liikehdintä.”

Oikeusasiamiehelle tehdyissä kanteluissa poliisin toimia on arvosteltu erityisesti poliisilta vaadittavan puolueettomuuden näkökulmasta. Nuotio muistuttaa kuitenkin, että rasismin ja poliisiväkivallan vastaisuus kuuluu perusarvoihin ja perustuslakiin.

”Syrjinnänvastainen työ on poliisille sopivaa ja kuuluvaa.”

Nuotio toteaa myös, että poliisin ydintehtävä on turvata yhteiskuntajärjestystä ja mielenilmaus on ollut luonteeltaan rauhanomainen.

”En kokisi yleistä turvallisuutta vaarantavana viestinä, jos poliisijohto esimerkiksi linjaisi vastustavansa rasistista poliisiväkivaltaa.”

Nuotion mukaan virkapuvun käyttöön mielenilmauksessa voi kuitenkin liittyä väärinkäsityksen vaaraa siitä, missä roolissa sen kantaja on. Hänen mielestään poliisiorganisaatio voisi erikseen linjata virka-asun käytöstä tällaisessa tilanteessa.

Nuotio haluaa kuitenkin korostaa, että yksittäisillä poliiseillakin on oikeus ottaa kantaa maailman asioihin.

”Onhan poliiseja politiikassakin”, hän muistuttaa.

Myös Helsingin poliisilaitoksen näkemys on, että kyseisessä Black Lives Matter -mielenosoituksessa on lähtökohtaisesti toimittu asiallisesti. Helsingin poliisin hälytys- ja valvontatoiminnasta vastaavan ylikomisarion Seppo Kujalan mukaan töissä olleiden poliisien kanssa ei ole käyty väitettyä mielenosoitukseen osallistumista etu- tai jälkikäteen läpi, sillä siihen ei ole ollut tarvetta.

Poliisi|Eduskunnan oikeus­asiamies tutkii Helsingin poliisin toimintaa Black Lives Matter -mielen­osoituksissa – Ylikomisario: Lähtökohtaisesti toimittu asiallisesti

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?