”Asiat ovat voineet pahentua monessa suussa” – Koronaviruksen aiheuttamaa hammashoidon sumaa puretaan Helsingissä ainakin ensi vuoteen - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Hammashoito

”Asiat ovat voineet pahentua monessa suussa” – Koronaviruksen aiheuttamaa hammashoidon sumaa puretaan Helsingissä ainakin ensi vuoteen

Helsingin kunnallinen hammashoito on keskittynyt maaliskuusta asti vain kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon. Yksityiselle puolelle pääsee taas palveluseteleillä.

Hoitoajat ovat pidentyneet koronavirusepidemian vuoksi.

Julkaistu: 12.7. 18:00

Koronavirusepidemia on kasvattanut hammashuollon hoitosumaa Helsingissä, vahvistaa kaupungin johtava ylihammaslääkäri Sebastian Kaste. Suman purkaminen tulee kestämään ainakin alkuvuoteen 2021.

”Olen huolissani hoidon tarpeen kasvusta ja hoidon vaativuuden muuttumisesta”, Kaste kertoo.

”Kaikkea ei ole päästy tekemään silloin kun olisi ollut parasta, joten asiat ovat voineet pahentua monessa suussa. Tämä tulee pitkittämään hoitoja.”

Jos esimerkiksi hampaan paikkaus venyy pitkälle, hammasta ei välttämättä voida enää suoraan paikata, vaan tarvitaan ensin juurihoitoa. Mikäli epidemia kiihtyy uudelleen, saatetaan hammashoidon henkilökuntaa taas tarvita muissa kriittisissä sote-tehtävissä.

Epidemian aikana hammashoidon henkilökuntaa on ollut siirrettynä kotihoitoon, tartuntojen jäljitystyöhön epidemiologiseen yksikköön, Laakson sairaalaan sekä satamiin, joissa he ovat ottaneet vastaan ulkomailta palaavia henkilöitä.

”Olen erittäin ylpeä henkilökunnastani tässä tilanteessa”, hän kehaisee.

Kun epidemia iski maaliskuussa, Helsinki lopetti kiireettömän hammashoidon ja siirsi riskiryhmiin kuuluvat työntekijänsä pois hoitotyöstä. Kiireelliset ja välttämättömät tapaukset on hoidettu kunnallisella puolella myös kevään aikana, mutta esimerkiksi tarkastusaikoja ei ole annettu. Lasten ja nuorten vuositarkastukset keskeytettiin kokonaan.

Kasteen mukaan hoitoajat ovat myös pidentyneet epidemian vuoksi, sillä operaatioissa on jouduttu taudin leviämisriskin pienentämiseksi välttämään joidenkin instrumenttien, kuten turbiiniporan ja ultraäänilaitteen käyttöä.

Hoitosuman purkamista suunnitellaan aktiivisesti, Kaste kertoo. Vaikka kunnalliset hammaslääkärit hoitavat edelleen vain välttämättömät tapaukset, myönnetään palveluseteleitä jälleen myös vähemmän akuutteihin hoitoihin. Julkisella puolella pelkkään tarkastukseen ei kannata yrittää hakeutua ennen syksyä.

”Helsingissä on noin 200 vastaanottavaa yksityislääkäriä, joilla on palveluseteliaikoja saatavana jo viikon, kahden päähän”, Kaste muistuttaa.

Toistaiseksi suljettuna olevien hammashoidon yksiköiden pitäisi aueta elokuun alussa. Parhaillaan on pohdinnassa, saisiko hoitoloita käyttöön myös ilta-ajoiksi.

Kaste kertoo Helsingin myös pilotoineen etävastaanottoja, jotka käynnistetään syksyllä, ellei pandemiatilanne muutu jälleen pahemmaksi.

”Etävastaanotolla voi hoitua esimerkiksi odottavan perheen käynti, kun kartoitetaan, minkälaisia suunhoitotottumuksia perheellä on ja kuinka suunhoito otetaan huomioon lapsen synnyttyä. Myös esimerkiksi osa oikomishoidon kontrolleista ja suukirurgiaa valmistelevista käynneistä voitaisiin tehdä etänä.”

Kaste korostaa, että hammashoidon puolella tehdään kaikki voitava hoitosuman purkamiseksi.

”Olemme edelleen hoitotakuussa, mutta työtä tulee olemaan paljon.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?