Matkustaja­kadosta kärsinyt HSL lakkauttaa useita bussilinjoja – Torpparin­mäessä yli kilometri lisää kävelyä pysäkille - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Joukkoliikenne

Matkustaja­kadosta kärsinyt HSL lakkauttaa useita bussilinjoja – Torpparin­mäessä yli kilometri lisää kävelyä pysäkille

Lakkautettavat linjat lopettavat liikennöinnin 10. elokuuta. Samalla joukkoliikenteessä palataan talvikauden aikatauluihin.

HSL:n mukaan joukkoliikenteen matkustajamäärät eivät ole vielä palanneet koronaviruspandemiaa edeltäneelle tasolle.

Julkaistu: 23.7. 9:04, Päivitetty 23.7. 11:30

Helsingin seudun liikenne (HSL) lakkauttaa useita bussilinjoja ja harventaa osaa joukkoliikenteen vuoroista Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla.

Syynä on koronaviruspandemian aiheuttama äkillisesti heikentynyt taloustilanne. HSL:n mukaan pandemia on aiheuttanut sille tuntuvia tulonmenetyksiä.

Muutokset vaikuttavat erityisesti bussi- ja junaliikenteeseen, ja ne astuvat voimaan 10. elokuuta. Samalla HSL:n alueella siirrytään talvikauden aikatauluihin.

HSL:n mukaan joukkoliikenteen matkustajamäärät eivät ole vielä palanneet koronaviruspandemiaa edeltäneelle tasolle. Vuoroja pyritäänkin vähentämään niiltä linjoilta, missä matkustajamääriä on ollut erityisen vähän.

Yksi Helsingissä lakkautettavista bussilinjoista on 67V, joka liikennöi Rautatientorin ja Torpparinmäen välillä. Linjaa on liikennöity Maunulan kautta kulkevan linjan 67 rinnalla, mutta HSL:n mukaan sen matkustajamäärät ovat olleet vähäisiä.

Linjan lakkauttaminen on aiheuttanut voimakasta vastustusta alueen asukkaiden keskuudessa. Lakkautuspäätöksen torppaamiseksi on perustettu nettiadressi, jonka oli torstaina aamukymmeneen mennessä allekirjoittanut 271 henkilöä.

Torpparinmäessä asuvalle asukasaktiivi Anne Vuorelle uutinen 67V:n liikennöinnin lakkauttamisesta oli ikävä yllätys.

”Olen kulkenut 67V:llä viimeiset yhdeksän vuotta aamuin illoin”, hän kertoo.

Vuori ei täysin niele HSL:n perustetta lakkauttaa linja vähäisten käyttäjämäärien vuoksi.

”Koronakevät on ajanut monet etätöihin, joten totta kai se on hetkellisesti vähentänyt bussilinjan käyttöä. Mutta jos tähän vedotaan, se on tosi väärin”, hän sanoo.

Vuoren mukaan linjaa 67V on käytetty aiemmin runsaasti. Torpparinmäen asukkaiden lisäksi myös monet itäisen Paloheinän, Itä-Pakilan sekä Länsi-Pakilan asukkaat ovat hypänneet bussiin, joka kulkee Tuusulanväylää pitkin suoraan Helsingin keskustaan.

HSL:n mukaan korvaavia yhteyksiä Torpparinmäkeen tarjoaa linja 67 sekä Tuusulanväylän pysäkeillä pysähtyvät bussit.

Ne eivät Vuoren mukaan kuitenkaan riitä. Tuusulanväylän pysäkeille on Torpparinmäen perukoilta yli kilometrin mittainen kävelymatka, jolloin matka-aika Helsingin keskustaan pitenee noin 10 minuuttia. Vaikka linja 67V poistuu, ei Torpparinmäkeen kulkevan 67:n vuoroja lisätä.

”Sekin olisi hyvä, jos 67V kulkisi edes kerran tunnissa”, Vuori sanoo.

Vuori ihmettelee myös, miksi linjan liikennöinti lakkautetaan, vaikka Helsingissä toivotaan ihmisten suosivan joukkoliikennettä yksityisautoilun sijaan.

”Liikkumista ei pitäisi tehdä kaupunkilaisille hankalaksi. Jotta ihmiset vaihtavat yksityisautoilusta julkisen liikenteen käyttäjiksi, joukkoliikenteen pitäisi toimia mahdollisimman helposti ja sujuvasti”, Vuori sanoo.

”Nyt tästä Torpparinmäestä tehdään sellainen pussinperä, että ihmettelen suuresti.”

Rautatientorilta Torpparinmäkeen kulkevan linjan lisäksi HSL lakkauttaa myös linjan 39B (Kamppi – Munkkiniemi –Konalan teollisuusalue) liikennöinnin elokuun alussa kokonaan. Lisäksi linjojen 31 ja 32 (Munkkivuori–Pohjois-Haaga) lauantailiikenne lakkaa.

Espoossa liikennöinti päättyy bussilinjoilta 238 (Leppävaara–Siikaniemi), 244K (Espoon keskus – Kolmperä – Siikaniemi) ja täydentävältä linjalta 565B (Espoon keskus – Jupperi). Linjan 104 (Lauttasaari–Haukilahti) viikonloppuliikenne päättyy vähäisen kysynnän takia.

Vantaalla linjat 432 (Martinlaakso – Kivistö–Kirkka) ja 739V (Rautatientori – Pohjois-Nikinmäki) lopettavat liikennöinnin vähäisten matkustajamäärien vuoksi. Vähäisestä kysynnästä johtuen lähibussilinja 811 ei jatkossa enää kierrä Rajakylässä. Myös linjan 322 sunnuntailiikenne loppuu.

Lakkautettavien bussilinjojen lisäksi joidenkin tiheästi liikennöivien linjojen ruuhka-ajan vuorovälit ja hiljaisten aikojen vuorotarjonta harvenevat.

Koronaviruspandemiasta aiheutuneet säästötarpeet näkyvät myös pää- ja kehäradan junaliikenteessä. Junien P, I ja K vuorovälit harvenevat 10 minuutista 15 minuuttiin arki- ja lauantai-iltoina.

Metroliikenteen vuorovälit kuitenkin tihenevät. Metro liikennöi jatkossa 2,5 minuutin vuorovälillä aamu- ja iltaruuhkien reunoilla entistä pidempään.

Raitiovaunut palaavat elokuussa normaaleihin syysaikatauluihin.

Joukkoliikenne|Poikkeustilanne romahdutti joukkoliikenteen matkustajamäärät – metro- ja raitioliikennettä harvennetaan lisää vapun jälkeen

Joukkoliikenne|HSL harkitsee syksyllä hinnankorotuksia – Matkustajakato sulattaa lipputuloista 20 miljoonaa euroa kuukausittain

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?