Aleksi 13:lla on loppuunmyynti, Minna Parikka on keskiviikkona auki viimeistä päivää – Miksi myymälä toisensa jälkeen sulkee ovensa Aleksanterinkadulla? - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Kaupat

Aleksi 13:lla on loppuunmyynti, Minna Parikka on keskiviikkona auki viimeistä päivää – Miksi myymälä toisensa jälkeen sulkee ovensa Aleksanterinkadulla?

Useat Aleksanterinkadun liiketilat ovat tyhjentyneet viime aikoina. ”Katukuva ei enää yleisilmeeltään vaikuta hirveän hyvältä”, sanoo kenkämyymälänsä keskiviikkona sulkeva Minna Parikka.

Aleksi 13 on Luhta-konsernin muotikauppaketju, jolla oli ennen liikkeitä ympäri Suomea. Nyt myymälöitä on enää pääkaupunkiseudulla. Ketjun lippulaivamyymälä lopettaa syksyllä kiinteistössä, jossa se on toiminut yli 50 vuotta.

Julkaistu: 27.7. 11:37, Päivitetty 27.7. 12:52

Helsingin Aleksanterinkadun paraatipaikalta katoaa pian pala historiaa.

Perinteikkään Aleksi 13 -vaatekauppaketjun lippulaivamyymälä suljetaan vuoden loppuun mennessä, eikä paikalle ole näillä näkymin löytymässä toista tavaratalokokonaisuutta liiketilaa täyttämään.

Tavaratalossa on parhaillaan käynnissä loppuunmyynti kolmessa kerroksessa ja kaikki tuotteet on alennettu.

”Sijainti on Helsingin parhaimpia, mutta samaan hengenvetoon on sanottava, että Aleksi 13:a vastaavaa kokonaisuutta tuskin tulemme löytämään”, toteaa kiinteistön omistavan Ilmarisen kotimaisten kiinteistösijoitusten johtaja Tomi Aimonen.

Aleksi 13 siirtyi Keskolta Luhta-konsernin omistukseen vuonna 2001. Ketjun liikkeiden määrä on vähentynyt huippuvuosiltaan dramaattisesti.

Aivan tyhjilleen samassa paikassa yli puoli vuosisataa eli vuodesta 1967 toimineen tavaratalon tilat eivät kuitenkaan ole jäämässä.

Aimosen mukaan keskusteluja uudesta toimijasta käydään parhaillaan moneen suuntaan ja asiasta tullaan julki heti, kun osapuolten välillä on löytynyt yhteisymmärrys. Vuokralaisia on etsitty ulkomailta asti, ja ilmoitus uudesta toimijasta menee näillä näkymin syksyyn.

”Kysyntää on ollut, mutta vielä emme ole päässeet sopimukseen”, Aimonen kertoo.

Aleksi 13 -tavaratalossa on loppuunmyynti.

Todennäköisimmin osoitteeseen Aleksanterinkatu 13 tulisi hänen mukaansa jatkossa yhdistelmä liike-, toimisto- ja palvelutiloja, vaikka rakennus on kaavoitettu liiketiloiksi.

Aimonen uskoo, että Helsingin kaupungin kanssa tullaan löytämään hyvä ratkaisu, joka kehittää keskustaa ja tekee siitä entistä houkuttelevamman.

”Ei kaupunginkaan intressi ole, että tila jää tyhjilleen.”

Katuvilinää tavaratalo Aleksi 13:n edustalla maaliskuussa 1995.

Helsingissä ydinkeskustan ja juuri Aleksanterinkadun liiketilojen tyhjeneminen on viime aikoina ollut kiihtyvää.

Taustalla on paitsi kaupan murroksesta johtuva nettimyynnin jatkuva kasvu myös koronaviruskriisin aiheuttamat ongelmat. Useat liikkeet joutuivat laittamaan ovensa kiinni kevään pahimman piikin aikaan, eikä turistilaumoja ole rajoitusten takia saapumassa ostoksille.

Aleksanterinkadun myymälöiden tavoin ostoskeskukset ja muut kaupunkien ydinkeskustojen kaupat kärsivät nyt asiakaskadosta ympäri Eurooppaa, sillä asiakkaat eivät halua lähteä kauas kodeistaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lähes puolet eurooppalaisista pyrkii ostamaan tuotteita lähempää kotejaan kuin ennen pandemiaa, selviää muun muassa tilintarkastuspalveluja tarjoavan Ernst & Young -yhtiön keräämistä tiedoista.

Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Saksassa, Ranskassa ja Britanniassa noin 40 prosenttia ihmisistä kertoo asioivansa vähemmän paikan päällä myymälöissä kuin ennen pandemiaa. Kuitenkin vain 20–35 prosenttia ihmisistä tilaa enemmän netistä, mikä ei kata kivijalkakauppojen alijäämää, Reuters kertoo.

Yksi koronaviruksen takia lopettamispäätöksen tehnyt yrittäjä on Suomen tunnetuimpiin kenkäsuunnittelijoihin lukeutuva Minna Parikka, joka sulkee Aleksanterinkadun lippulaivamyymälänsä. Vuonna 2012 avattu liike on keskiviikkona auki viimeistä päivää.

Bulevardilta 30 neliön tiloista Aleksanterinkadulle alun perin muuttaneen Parikan mukaan alue on tähän kevääseen saakka ollut kauppapaikkana hyvä ja kannattava.

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka Aleksanterinkadulla lopettavan liikkeensä edustalla maanantaina.

”Muutto toi paljon näkyvyyttä ja uskottavuutta brändille sekä turisteja ja asiakkaita ihan eri tavalla. Onhan Aleksi pitkään ollut Helsingin parhaita shoppailukatuja”, Parikka kertoo.

Myymälän sijainti toimi hänen mukaansa vuosi toisensa jälkeen paremmin mutta viime aikoina Senaatintoria lähentelevä kauppakadun pää on alkanut autioitumaan. Parikka kertoo, että liikkeen lähistöltä on hiljattain lopettanut useita muitakin toimijoita.

”Katukuva ei enää yleisilmeeltään vaikuta hirveän hyvältä”, hän sanoo.

Parikka päätyi irtisanomaan liikkeensä vuokrasopimuksen maaliskuun lopulla, kun koronavirusepidemia laittoi usean yrityksen ovet kiinni. Ilman epidemiaa myymälä olisi luultavasti jatkanut entiseen malliin.

”Maaliskuussa päätin, etten halua ottaa mitään riskiä käyttämättömästä liiketilasta. Olen ollut 15 vuotta yrittäjänä ja oppinut sen, että asioihin pitää reagoida nopeasti”, suunnittelija sanoo.

Hän kertoo Aleksanterinkadun tilan vuokran olleen korkea mutta sijaintiin nähden kohtuullinen.

”Ei muutamalla tonnilla tuollaista liiketilaa saa, mutta liikkeen auki ollessa hinta ei ollut mitenkään kohtuuton. Eri asia sitten on, jos myymälä on kuukausitolkulla kiinni.”

Parikan lopettamispäätöstä helpotti se, että toukokuussa yrityksen verkkokaupan myynti kasvoi 150 prosenttia. Nettimyynti on jo pitkään toiminut globaalilla tasolla ja kasvaa Parikan mukaan koko ajan.

Toisaalta kenkiä on vaikea myydä täysin sovittamatta, ja syksyksi yrittäjä onkin suunnitellut jonkinlaista pop up -pistettä. Myös uudesta myymälästä on haaveita, mutta tällöin Parikka haluaisi siirtyä vielä pari korttelia lähemmäs ydinkeskustaa.

Parikalla ei ole tietoa, että uutta toimijaa olisi ainakaan heti tulossa hänen tilalleen Aleksanterinkadulle, kun myymälän ovet keskiviikkona suljetaan.

Toissa viikolla liikkeessä järjestettiin asiakkaille pienet jäähyväisjuhlat. Kenkiä signeeranneen Parikan mukaan lopettamispäätös on harmittanut ihmisiä todella paljon.

Haikealta kuulostava suunnittelija kertoo, että hänellä on ”hirveä jengipetturiolo”.

”Selkeästi ihmiset ovat ottaneet myymälän omakseen. Tässä hetkessä lopettaminen on yrittäjän näkökulmasta kuitenkin fiksu liike, vaikka päätös ei ollut helppo”, Parikka harmittelee.

Lähellä Minna Parikan myymälää sijaitsee kansainvälistä ja kotimaista huippumuotia tarjoava kauppakeskus Kämp Galleria, joka aloitti toimintansa Antilooppi-korttelissa vuonna 1999.

Kämp Gallerian kiinteistöt omistaa Ilmarinen. Sielläkin ulkomaalaisten turistien poissaolo on näkynyt kesän kuukausien kävijämäärissä eikä viime kesän lukuihin tulla pääsemään, kertoo keskuksen kauppakeskuspäällikkö Tanja Pasanen.

”Toipuminen koronasta on kuitenkin alkanut ja on hienoa huomata kävijämäärien kasvavan viikoittain”, hän lisää.

Aleksanterinkadun varrella sijaitsee myös kauppakeskus Kämp Galleria ja sen kakkoskerrokseen sijoittuva Kämp Garden.

Pasanen kertoo, että Kämp Galleriassa on tällä hetkellä muutamia vapaita liiketiloja, mutta niiden määrä ei ole epätavallisen suuri.

”Kehitystyö myös jatkuu koronatilanteesta huolimatta ja syksyllä on luvassa muun muassa liikkeiden laajennuksia sekä uuden ravintolan ja Suomen valokuvataiteen K1-museon näyttelytilan avajaiset”, hän kertoo.

Pasanen uskoo Helsingin keskustan rooliin elämyksellisenä kohtaamis- ja ostopaikkana jatkossakin.

Vaikka verkkokauppojen merkitys on kasvanut, tulee fyysinen kivijalkakauppa varmasti pitämään pintansa, hän arvelee. Eräässä kauppakeskuksen liikkeessä on kesäkuussa tehty jopa myyntiennätys.

”Kämp Galleriassa on laadukkaita brändejä, joita halutaan päästä kokeilemaan paikan päällä. Myös ostokokemuksen merkitys kasvaa ja ihmiset haluavat kokea elämyksiä, jotka verkkokaupoista vielä puuttuvat”, Pasanen sanoo.

Aleksi 13:n lisäksi yksi ydinkeskustan tunnetuimmista maamerkeistä on Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kulman kulttuurihistoriallisestikin arvokas Stockmannin tavaratalo.

Stockmannin tavaratalo Aleksanterinkadulla 23. heinäkuuta.

Yrityssaneerauksessa ja vaikeassa taloustilanteessa oleva tavarataloyhtiö on pohtinut Helsingin tavaratalokiinteistönsä myyntiä.

Jos tavaratalo myydään, Stockmann voisi jäädä siihen itse vuokralle. Suuri osa Helsingin tavaratalon liiketilasta on tosin jo nyt vuokrattu ulos eri tuotemerkkien liikkeille.

Stockmannin toimitusjohtaja Jari Latvanen kuitenkin toteaa, että mahdollisesta kiinteistön myynnistä huolimatta Stockmann tulee edelleen säilymään Aleksanterinkadulla.

”Satsaamme nyt vahvasti keskustan tavarataloon. Keskeinen rooli ja sijainti on meille erittäin tärkeä, sillä haluamme olla helsinkiläisten olohuone”, hän sanoo.

Latvasen mukaan Helsingin-tavaratalo on lippulaiva, josta halutaan pitää kynsin ja hampain kiinni. Ydinkeskustan yleisesti korkeasta vuokratasosta ja esimerkiksi Aleksi 13:n lopettamispäätöksestä huolimatta hän uskoo, että tavaratalojen aika ei vielä ole ohi.

”Nettikauppahan kasvaa, ja uskotaan, että Stockmann tulee satsaamaan sekä kivijalkaan että verkkokauppaan. Mutta monet haluavat edelleen tulla paikan päälle inspiroitumaan, ja tänä kesänä on lisäksi ollut paljon kotimaisia turisteja”, Latvanen kertoo.

Hänen mukaansa koronavirus on tuonut haasteita myös Stockmannille. Turistit puuttuvat ja moni on etätöissä, eikä silloin samalla tavalla mietitä bisnespukeutumista.

Latvanen kuitenkin uskoo, että Aleksanterinkadun alue ei yleisesti ottaen ole autioitumassa vaan muuttumassa.

”Täytyy hyväksyä se, että erilaiset palvelut tulevat jatkossa täyttämään aluetta”, hän sanoo.

Valaisinyritys Idmanin mainosvaloja Aleksanteri 13:n liikekiinteistössä tammikuussa 1963.

Aleksanterinkadulta useita kiinteistöjä omistavan Ilmarisen Tomi Aimosen mukaan tilantarve on kaupan murroksen myötä muuttunut ja toimijat ovat pyrkineet mukautumaan tilanteeseen.

”Erikoistavarakaupan tilaa tarvitaan entistä vähemmän ja kehitys jatkunee saman suuntaisena. Toisaalta eri palvelut ovat vahvassa kasvussa ja tulevat täyttämään vapautuvaa tilaa”, Aimonen arvioi.

Hän ei kuitenkaan usko, että kivijalkakauppa kuolee pois kokonaan.

”Kuluttajat viettävät enemmän aikaa esimerkiksi kauppakeskuksissa ja haluavat hoitaa kerralla useampia asioita samassa paikassa”, hän sanoo.

”Helsingin keskustassa on edelleen ylivoimainen palvelujen ja kauppojen tarjonta. Ja vaikka osa toimijoista lopettaa, heitä tulee myös lisää.”

Aleksi 13 lopettaa Aleksanterinkadulla: Helsingin historiallista ostososoitetta tarjotaan nyt vuokralle ulkomailla asti

Muoti|Maineikas Minna Parikan kenkäkauppa lopettaa toimintansa Helsingin keskustassa

Osavuosikatsaukset|Yrityssaneerauksessa oleva Stockmann pohtii Helsingin tavaratalon myyntiä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?