Poliisin tilastot kertovat: Järjestyshäiriöt ovat kasvaneet Helsingissä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Häiriökäyttäytyminen

Poliisin tilastot kertovat: Järjestyshäiriöt ovat kasvaneet Helsingissä

Poliisi on havainnut viime aikoina suuria kokoontumisia, jotka ovat aiheuttaneet levottomuuksia.

Poliisi partioi Hietaniemen uimarannalla, jonne kerääntyi nuorisoa juhannuspäivän iltana.

Julkaistu: 30.7. 15:58, Päivitetty 30.7. 16:27

Häiriökäyttäytymisen vuoksi poliisille tehdyt hälytykset ovat lähes kaksinkertaistuneet viime kesästä Helsingissä, ilmenee poliisin tuoreista tilastoista.

Kesäkuussa 2019 häiriökäyttäytymishälytyksiä Helsingissä oli 1 327 kappaletta, mutta tänä vuonna luku oli kasvanut 2 059:ään.

Samanlaista kehitystä on havaittavissa, kun verrataan tämän ja viime vuoden heinäkuita. Seurantajaksolla 1.–22. heinäkuuta viime vuonna hälytyksiä oli 853, kun tänä vuonna samalla ajalla hälytysten määrä oli 1 239.

Ilmiöstä on näkynyt viitteitä myös uutisotsikoissa. Erityisesti esiin on noussut muutama tapaus, jotka ovat tapahtuneet nuorten suosimilla kokoontumispaikoilla.

Juhannuksena Hietalahden uimarannalla puhkesi välikohtaus, jossa otettiin viisi henkilöä kiinni. Nuorisojoukko ampui ilotulitteita ja heitti kiviä poliiseja päin.

Tuolloin muiden muassa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) tuomitsi jyrkästi julkisuudessa tapahtumat.

Lue lisää: Kymmenet poliisit olivat paikalla, kun nuorisojoukko ampui ilotulitteita ja heitti kiviä poliiseja päin – viisi otettu kiinni, ministeri Ohisalo pitää tapahtumia huolestuttavana

Toinen vakava tapahtumasarja sattui heinäkuun alussa ravintola Kaivohuoneen edustalla Kaivopuistossa.

Poliisin mukaan ulkomaalaistaustaiset henkilöt kävivät entuudestaan tuntemattoman uhrin kimppuun sillä seurauksella, että uhri kuoli myöhemmin. Uhria hakattiin ja potkittiin useamman ihmisen voimin.

Poliisi ei tavoittanut epäiltyjä yli kolmen viikon aikana ja julkaisi tällä viikolla tapahtumaan liittyvien henkilöiden kuvat tutkinnan helpottamiseksi.

Lue lisää: Poliisi julkaisi kuvat Kaivopuiston väkivaltaisuuksiin liittyen – tappelussa kuoli nuori mies

Kaivohuoneen kuolemantapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Jukka Larkio sanoo HS:lle yleisellä tasolla, että Helsingissä on nähtävissä ”löyhää jengiytymistä” nuorison joukossa. Poliisi on havainnut viime aikoina suuria kokoontumisia, jotka ovat aiheuttaneet levottomuuksia. Hän tosin sanoo, että häiriökäyttäytymis­hälytysten alle mahtuu hyvin monenlaisia tapauksia.

”Täällä on niin sanottuja katujengejä, jotka eivät ole kuitenkaan siinä mielessä jengejä, että niillä olisi johtaja tai jonkinnäköinen hierarkia”, Larkio sanoo.

Larkion mukaan esimerkiksi Kaivohuoneen tapauksessa kyseessä on parikymppisten ulkomaalaistaustaisten miesten joukkio, joista osan oleskelupaikoista poliisi on jo tietoinen.

Hän ei pidä tapausta kovin poikkeuksellisena. Epäiltyjen kuvien julkaisun jälkeen poliisi on saanut runsaasti vihjeitä. Tutkinnan ollessa kesken tapauksesta ei kuitenkaan vielä anneta tarkempia tietoja.

”Nämä ovat sellaisia yhteenliittymiä, jotka eivät toisistaan paljon ilmoittele, jos jotain tapahtuu. Se tosin on heidän oikeutensa”, Larkio sanoo yleisellä tasolla.

Larkion mukaan nuorisoporukoissa on havaittu myös uhittelua poliisin suuntaan, esimerkiksi juhannuksena Hietalahden uimarannalla.

Poliisin ennaltaestävän toiminnan johtaja Jari Taponen nostaa yhdeksi syyksi suuren järjestyshäiriömäärään koronaviruspandemian vaikutukset.

Ravintoloiden, nuorisotilojen ja esimerkiksi koulujen sulkeminen on vaikuttanut nuorten kokoontumisiin. Esimerkiksi yöllisistä puistokokoontumisista on aiheutunut sen vuoksi häiriötä, että ihmiset lähistöllä nukkuvat ikkunat auki.

”Nuorison käyttäytyminen ei poikkea sinällään edellisistä kesistä. Kokoontumisia on kuitenkin ollut mahdollisesti enemmän.”

Toinen koronan tuoma vaikutus nuorten elämään on Taposen havaintojen mukaan se, että nuorisotyöttömyys on ollut tänä vuonna erityisen korkeaa.

”Nuoret ovat joutuneet olemaan enemmän jouten, se on voinut myös aiheuttaa turhautumista.”

Poikkeuskevät näkyi poliisin tilastoissa kasvaneina kotihälytyksinä. Aiemmin HS uutisoi, että kevään aikana vakavia väkivaltarikoksia tehtiin lähes 40 prosenttia vuodentakaista enemmän. Taposen mukaan tehtävät ovat siirtyneet sisätiloista ulos ilmojen lämmetessä.

Ravintola Kaivohuoneella on ollut tänä kesänä levottomuutta.

Taponen korostaa, että nuorten rikollisuus ja esimerkiksi päihteiden käyttö on kokonaisuudessaan laskussa.

”Mutta ne nuoret, joilla menee huonosti – heillä menee koko ajan huonommin. Se on pieni porukka nuorisosta, kun puhutaan ylisukupolvisesta syrjäytymisestä.”

Oikaisu 30.7. kello 16.27: Helsingissä ovat lisääntyneet erilaiset järjestyshäiriöt, eivät yksin väkivalta, kuten artikkelin otsikossa aiemmin kirjoitettiin.

Joukkotappelu|Kymmenet poliisit olivat paikalla, kun nuorisojoukko ampui ilotulitteita ja heitti kiviä poliiseja päin – viisi otettu kiinni, ministeri Ohisalo pitää tapahtumia huolestuttavana

Rikosepäilyt|Poliisi julkaisi kuvat Kaivo­puiston väki­valtaisuuksiin liittyen – tappelussa kuoli nuori mies

Väkivaltarikokset|Törkeä väkivalta lisääntynyt tänä vuonna Helsingissä merkittävästi – ”Oli ensimmäinen heinäkuun aamu, kun putkassa ei ollut puukottajaa”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?