Poliisi paljasti hyvin ammattimaisen ja laajan huume­organisaation, joka hankki helsinkiläisiä asuntoja huume­varastoiksi - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rikostutkinta

Poliisi paljasti hyvin ammattimaisen ja laajan huume­organisaation, joka hankki helsinkiläisiä asuntoja huume­varastoiksi

Huumeiden lisäksi poliisi takavarikoi lähes 150 000 euroa käteistä rahaa ja 12 luvatonta käsiasetta sekä muun muassa konepistoolin.

Julkaistu: 31.7. 13:09

Helsingin poliisilaitos tiedottaa paljastaneensa useiden törkeiden huumausainerikosten kokonaisuuden tiiviissä yhteistyössä Tullin rikostorjunnan ja Oulun poliisilaitoksen kanssa.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että latvialainen mies on järjestänyt Suomeen merkittäviä määriä huumausaineita, joita on levitetty ja myyty ainakin pääkaupunkiseudulla ja Oulussa.

Suomeen on poliisin mukaan salakuljetettu ja levitykseen päätynyt jopa 50 000 Subutex-tablettia, vähintään 10 000 ekstaasitablettia, yksitoista kiloa amfetamiinia ja noin kaksi kiloa kokaiinia. Tiedotteessa kerrotaan, että toiminta on alkanut viime syksynä ja jatkunut kuluvan vuoden kevääseen.

Viranomaiset ryhtyivät tutkimaan asiaa viime vuoden lopulla.

Helsingin poliisilla on ollut tutkinnan aikana vangittuna ja pidätettynä yhteensä kymmenen henkilöä, joita kaikkia epäillään edelleen rikoksista.

Keskeiset epäillyt ovat edelleen vangittuna. Poliisi on takavarikoinut tutkinnan yhteydessä noin 3,8 kiloa amfetamiinia, 800 grammaa kokaiinia, 8 000 ekstaasitablettia, neljä ja puoli kiloa marihuanaa sekä 3 000 Subutex-tablettia.

Lisäksi poliisi takavarikoi lähes 150 000 euroa käteistä rahaa ja kaksitoista luvatonta käsiasetta sekä muun muassa konepistoolin.

”Tämän huumausaineita levittäneen ryhmän toiminta on ollut suunnitelmallista ja sitä on yritetty huolellisesti piilottaa viranomaisilta. Tästä kertoo muun muassa se, että huumausaine-eriä on säilytetty useissa asunnoissa eri puolilla Helsinkiä”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Nikkanen Helsingin poliisilaitokselta.

Asunnot on hankittu käyttöön vain huumausaineiden säilyttämistä ja levittämistä varten. Lisäksi ryhmän jäsenet ovat käyttäneet viestinnässään vahvasti suojattuja älypuhelimia ja sovelluksia, joiden hankkiminen ja käyttö on maksanut tuhansia euroja

Poliisin mukaan ryhmän jäsenet ovat toimittaneet Ouluun kolmella eri kerralla Subutex-tabletteja, amfetamiinia ja kokaiinia. Oulun poliisilaitoksen tutkinnassa vangittiin useita henkilöitä ja poliisi takavarikoi muun muassa useita kymmeniä tuhansia euroja käteistä rahaa.

”Erittäin vaarallisia huumausaineita on levitetty ryhmän toimesta lähes 200 000 käyttöannokseen yltävä määrä. Niiden käyttökertojen välittömänä seurauksena on lukematon määrä oheisrikoksia, yleisen turvallisuuden häiriöitä, väkivaltaa ja onnettomuutta. Huumausaineiden jakelijoita ja levittäjiä taas ei liikuta muu kuin mahdollisimman suuren taloudellisen hyödyn tavoittelu”, Nikkanen kertoo tiedotteessa.

Kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle Helsingin toimipaikkaan. Asiassa on määrätty syytteen nostamisen määräajaksi 14. elokuuta 2020.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?