Kymmenen miestä ja kaksi naista vangittiin murhasta epäiltyinä Helsingissä – ”Kyllä se poikkeuksellista on”, tutkinnan­johtaja kommentoi HS:lle - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Rikosepäilyt

Kymmenen miestä ja kaksi naista vangittiin murhasta epäiltyinä Helsingissä – ”Kyllä se poikkeuksellista on”, tutkinnan­johtaja kommentoi HS:lle

HS:n tietojen mukaan epäillyt ovat alamaailman tiedossa olevia henkilöitä.

Oikeus istuu Pasilan poliisitalossa Helsingissä.

Julkaistu: 1.8. 9:40, Päivitetty 1.8. 15:00

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut kaksitoista ihmistä epäiltynä Helsingissä tapahtuneesta murhasta. Vangitsemis­oikeudenkäynnit käytiin lauantaina Pasilan poliisitalolla.

Vangitut miehet ovat iältään 27-, 28-, 31-, 35-, 35-, 37-, 40-, 41-, 42- ja 46-vuotiaita. Lisäksi oikeus määräsi vangittavaksi kaksi naista, joista toinen on 40-vuotias ja toinen 23-vuotias.

”Kyllä se poikkeuksellista on”, jutun tutkinnanjohtaja Jukka Larkio sanoi pikaisesti HS:lle viitaten epäiltyjen suureen määrään. Muuten hän ei ole rikosepäilyjä tai tutkinnan etenemistä kommentoinut.

Henkirikoksen uhri oli poliisin mukaan aikuinen mies. Teko tapahtui Helsingissä 28.–29. heinäkuuta eli tiistain ja keskiviikon aikana.

Tapauksesta tiedotettiin perjantaina, mutta poliisi on ollut yksityiskohdista erittäin vaitonainen. Rikos tuli poliisin tietoon keskiviikkona, ja perjantaihin mennessä 12 ihmistä oli otettu kiinni.

Kaikki epäillyt vangittiin sillä perusteella, että heitä epäillään murhasta todennäköisin syin. Tämä tarkoittaa, että oikeus pitää toden­näköisempänä rikosepäilyn osoittautumista oikeaksi kuin vääräksi. Epäilys on siis vahvempi kuin tapauksessa, jossa vangitseminen tehdään syytä epäillä -perusteella.

Vangitsemisistunto pidettiin suljetuin ovin, joten yleisö käskettiin heti alkajaisiksi pois istuntosalista. Paikalla ollut yleisö pääsi kunkin istunnon lopuksi kuulemaan ainoastaan päätöksen. Vangitsemispäätösten tarkemmat perustelut ovat tässä vaiheessa salaisia.

HS:n tietojen mukaan epäillyt ovat ainakin osin alamaailman tiedossa, vaikka jutussa ei ole kyse raskaan sarjan ammattirikollisten tekemisistä. Epäillyistä kymmenen on miehiä ja kaksi naisia.

Epäiltyjen taustoja HS on selvittänyt henkilö- ja rekisterilähteistä, joista tiedot käyvät ilmi. Esimerkiksi eräs epäillyistä on samassa osuuskunnassa tunnetun takavuosien ammattirikollisen kanssa.

Vaikka murha rikosnimikkeenä voi viitata esimerkiksi raakuuteen ja julmuuteen tai suunnitelmallisuuteen, myös epäiltyjen lukumäärä on huomattavan suuri verrattuna tyypillisiin alamaailman murhajuttuihin.

Alamaailman liepeiltä kerrotaan lisäksi, että ainakin yhden epäillyn lähipiirillä on ollut alttiutta riitautua eri tilanteissa.

HS:n tietoonsa saamissa seikoissa on kyse henkilöiden taustoista, eivätkä nyt tutkitun henkirikoksen syyt ole selvillä.

Syytteiden nostamisen määräaika on 8. lokakuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?