Korkein hallinto-oikeus päätti: Kulosaaren vanhaa ostoskeskusta ei saa purkaa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Ostoskeskukset

Korkein hallinto-oikeus päätti: Kulosaaren vanhaa ostoskeskusta ei saa purkaa

Oikeus hylkäsi Helsingin kaupungin valituksen Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä. Helsinki halusi purkaa 60-vuotiaan rakennuksen ja rakentaa tilalle asuntoja.

Kulosaaren ostoskeskus valmistui vuonna 1960, eikä siihen ole sen jälkeen tehty merkittäviä muutoksia. Kulosaaren ostoskeskus kuvattuna vuonna 2009.

Julkaistu: 2.8. 16:06

Helsingin kaupungin pyrkimys purkaa Kulosaaren vanha ostoskeskus ja rakentaa sen tilalle asuntoja on tyrmätty.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on hylännyt kaupungin valitushakemuksen Helsingin hallinto-oikeuden (HAO) purkamisen kieltäneestä aiemmasta päätöksestä.

Helsingin kaupunginvaltuusto linjasi toukokuussa 2018, että Kulosaaren ostoskeskuksen alueen asemakaavaa muutetaan niin, että ostoskeskus voidaan purkaa. Asemakaavan muutos olisi mahdollistanut kolmen 5–7-kerroksisen asuintalon rakentamisen sen tilalle.

HS uutisoi purkuaikeista ensimmäisen kerran vuonna 2016. Sen jälkeen hanke on edennyt kaupungin päätöksenteossa ja oikeusasteissa neljän vuoden ajan.

Helsingin kaupunginmuseo vastusti lausunnossaan kaupungin aikeita. Kiinteistö on luokiteltu ostoskeskusten arvokkaimpaan luokkaan.

Ostoskeskuksen naapurikiinteistöt valittivat valtuuston asemakaava­päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.

HAO kumosi Helsingin kaupunginvaltuuston linjauksen viime vuonna. Kun KHO ei myöntänyt Helsingille valituslupaa päätökseen, hanke kaatui ja ostoskeskus seisoo jatkossakin paikallaan.

HAO perusteli kantaansa siten, ettei käy selväksi, onko uutta asemakaavaa laadittaessa ”riittävästi otettu huomioon rakennetun ympäristön vaaliminen ja se, ettei rakennettuun ympäristöön liittyviä erityisiä arvoja hävitetä. Kaavan hyväksymistä koskeva kaupunginvaltuuston päätös on näin ollen lainvastainen.”

Hallinto-oikeuden mukaan kaavaa varten laadittu arviointimateriaali oli puutteellista. Se ei HAO:n arvion mukaan sisältänyt ajantasaista inventointia, josta olisi selvinnyt ostoskeskuksen rakennus­historiallinen arvo.

Materiaalista puuttui selvitys siitä, mitkä ovat mahdollisuudet rakennuksen korjaamiseen ja mikä on ostoskeskuksen kaupallinen vetovoima.

Kaupunginvaltuuston kaavapäätöksestä valitti kuusi ostoskeskuksen naapureina sijaitsevaa asunto-osakeyhtiötä ja yksi kiinteistöosakeyhtiö. Valituksen mukaan kaavaprosessin edellyttämässä vuorovaikutusmenettelyssä oli huomattavia puutteita.

Valituksessa huomautettiin, että suunnitellut uudisrakennukset eivät olisi soveltuneet ympäristöön ja olisivat olleet ympäristöönsä nähden liian korkeita.

Kulosaarelaiset olivat ennen naapureiden virallista valitusta jo ehtineet laajasti vastustaa hanketta. Vuonna 2015 kaupunki pyysi asukkaita ottamaan kantaa ostoskeskuksen kehittämiseksi kaupungin verkkosivuilla.

Kulosaaren ostoskeskuksessa on toimitiloja noin 2 600 neliötä. Kiinteistöön ei ole tehty merkittäviä muutoksia rakennuksen valmistumisen jälkeen. Ostoskeskus on valmistunut vuonna 1960.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?