Murskaenemmistön näkemys HSL:n kyselyssä: Maskia täytyy pitää julkisissa kulkuneuvoissa – Todellisuus on kuitenkin aivan toinen - Kaupunki | HS.fi

Murskaenemmistön näkemys HSL:n kyselyssä: Maskia täytyy pitää julkisissa kulkuneuvoissa – Todellisuus on kuitenkin aivan toinen

HSL:n tutkimuksen mukaan maskin käyttö on kuitenkin yleistynyt.

HSL:n työntekijät jakoivat ilmaisia maskeja matkustajille Tapiolan metroasemalla Espoossa 28. elokuuta.­

16.9. 9:39

Ylivoimaisesti suurin osa Helsingin seudun liikenteen (HSL) matkustajista on sitä mieltä, että joukkoliikenteessä tulisi käyttää maskia koronaviruksen torjumiseksi. Ero on suuri siihen nähden, kuinka moni sellaista oikeasti pitää.

HSL:n elokuussa tekemän asiakaskyselyn mukaan vastaajista 78 prosentin mielestä joukkoliikenteessä tulisi käyttää kasvomaskia. Luku on selvästi suurempi kuin kasvomaskeja käyttävien osuus matkustajista. HSL:n lipuntarkastajien mukaan nimittäin kasvomaskeja käyttää vain noin 30–40 prosenttia.

HSL:n matkustajista 48 prosenttia kertoo käyttävänsä kasvomaskia aina joukkoliikenteessä. Noin 20 prosenttia kertoi käyttävänsä maskia joskus ja 10 prosenttia, ettei käytä eikä aio käyttää kasvomaskia.

Kasvomaskien käyttäjien osuus matkustajista vaihtelee sen mukaan, mihin aikaan päivästä he matkustavat. HSL kuitenkin suosittelee, että maskia käytettäisiin muulloinkin kuin ruuhka-aikaan.

HSL:n mukaan maskin käyttö on koronapandemian jatkuessa koko ajan lisääntynyt. Kysely tehtiin elokuun lopulla, ja siihen vastasi 10 063 HSL:n asiakasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei voi aina välttää. Suositus on voimassa sairaanhoitopiireissä, joissa on todettu covid-19-tartuntoja viimeisten kahden viikon aikana. HSL:n kulkuneuvoissa maskisuositus kuuluu ja näkyy erilaisina ilmoituksina.

HS-gallupissa viime viikolla noin puolet vastaajista suomalaisista kertoi käyttävänsä kasvomaskia THL:n suosittelemissa tilanteissa.

Terveysviranomaisten mukaan kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti, THL toteaa suosituksessa.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat