Vantaalla on halli täynnä miljoonia ketunnahkoja, joita kukaan ei osta – Keskiviikkona päättynyt huutokauppa saattaa olla kuolinisku monelle turkistilalle - Kaupunki | HS.fi

Vantaalla on halli täynnä miljoonia ketunnahkoja, joita kukaan ei osta – Keskiviikkona päättynyt huutokauppa saattaa olla kuolinisku monelle turkistilalle

Vantaan varastoon jäi miljoonia ketunnahkoja, jotka tulevat myyntiin ensi kaudella, minkä seurauksena markkinoilla on ylitarjontaa ja hinnat romahtavat.

Turkisnahkoja Saga Fursin varastossa Vantaan Varistossa 2014.­

16.9. 13:04

Miljoonia kettujen, supien ja minkkien nahkoja jäi syliin Vantaalla keskiviikkona päättyneessä Saga Fursin turkishuutokaupassa. Näin arveli Saga Fursin myyntijohtaja Mikko Hóven.

”Markkinatilanne on tosi jumissa. Alkuhuutokaupan seitsemänä päivänä minkinnahkoja meni suhteellisen hyvin. Mutta viimeisimpinä kahtena päivänä, kun käytiin kettuhuutokauppaa, myyntiprosentit jäivät pieniksi”, Hóven kertoi keskiviikkona aamupäivällä.

Saga Furs on suomalainen turkishuutokauppayhtiö, jonka omistavat suomalaiset turkistarhaajat. Neljästi vuodessa järjestettävä myyntitapahtuma on tilaisuus, jossa enimmäkseen kiinalaiset ostajat hankkivat suuria määriä suomalaisia nahkoja. Pandemia on ajanut entisestään laskussa olleet hinnat syöksyyn, kun tuotanto Aasiassa on pahoin jumissa.

Syyskuun kansainvälinen turkishuutokauppa Vantaalla alkoi 8. syyskuuta ja päättyi keskiviikkona.

Minkinnahkoja myytiin tämänkertaisessa huutokaupassa 4,2 miljoonaa kappaletta, kun niitä oli tarjolla 5,6 miljoonaa. Hóvenin mukaan jäljelle jäävät turkikset varastoidaan ja ne tulevat myyntiin ensi kaudella.

Minkinnahkojen hinta on runsaan tarjonnan takia jo pitkään painunut alemmas. Hóvenin mukaan alhaisen hintatason seuraukset voivat suomalaisen minkkitarhauksen kannalta tarkoittaa viimeistä kuoliniskua monelle tarhalle.

”Tarhaus ei voi olla kannattavaa. Varmasti jotkin yksiköt [tarhat] joutuvat lopettamaan. Talouden tilanne on sen tyyppinen”, Hóven arvelee.

Huutokaupan viimeisimmät kaksi päivää käytiin ketunnahkakauppaa. Hóvenin mukaan niiden myyntiprosentit jäivät pieniksi. Vuoden aluksi vielä voimassa olleisiin odotuksiin nähden lukema putosi neljännekseen.

Tämäkään ei tarkoita hyvää tarhaajille: Vantaan varastoon jää miljoonia ketunnahkoja, jotka tulevat myyntiin ensi kaudella, minkä seurauksena markkinoilla on ylitarjontaa ja hinnat romahtavat.

”Iso kanto kaskessa on se, että maailman tekstiiliteollisuus on ollut jumissa”, Hóven toteaa. Taustalla on luonnollisesti koronaviruspandemia.

Turkikset ovat paljolti tekstiiliteollisuuden käyttämää somistemateriaalia. Minkkiä menee eniten Kiinaan ja muualle Aasiaan, suomensupia taas Eurooppaan, jossa suurin ostajamaa on Italia. Molemmat ilmansuunnat jumittuivat maaliskuussa.

Turkishuutokauppaa on käyty pandemiatilanteessa myös verkossa. Tärkeitä ovat myynnin kannalta kuitenkin paikan päälle Vantaalle tulevat ostajat. Tältä osin Saga Fursin turkishuutokaupan etuliite ”kansainvälinen” kärsi tänä vuonna inflaation.

”Tulivat matkustusrajoitukset. Maailma meni kiinni. Esimerkiksi Venäjä on meille perinteinen tärkeä markkina-alue. Tänä vuonna sieltä ei päässyt paikan päälle kukaan”, Hóven totesi.

Suomessa on noin 700 turkistilaa, joista valtaosa sijaitsee pohjalaismaakunnissa.

Syyskuussa 2014 Saga Fursin turkishuutokaupassa Vantaalla oli tungosta.­

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat