Ennuste on meteorologin mukaan varma: Myrsky iskee Helsingin seudulle torstaina iltapäivällä – Irtotavarat kannattaa kerätä pihoilta turvaan - Kaupunki | HS.fi

Ennuste on meteorologin mukaan varma: Myrsky iskee Helsingin seudulle torstaina iltapäivällä – Irtotavarat kannattaa kerätä pihoilta turvaan

”Sekä kello 12 että kello 18 on pienempi puuskavoimakkuus kuin kello 15. Siihen aikaan puuskat ovat kovimmillaan”, sanoi päivystävä meteorologi Kristian Roine Forecasta.

Puiden läheisyyteen ei kannata nyt jättää autoaan. Kuva Kiira-myrskyn tuhoista Oulunkylän urheilupuiston parkkipaikalla elokuussa 2017.­

16.9. 18:27 | Päivitetty 16.9. 21:55

Ailaksi nimetty syysmyrsky iskee pääkaupunkiseudulle länsirannikkoa lievempänä.

Myrskyn tulossa ei ole kuitenkaan mitään epävarmaa, sanoi päivystävä meteorologi Kristian Roine Forecasta keskiviikkona alkuillasta.

”Ennustemallit ovat nykyään sellaisia, että jos on matalapaine, niin kyllä se menee just niin kuin miltä näyttääkin.”

”Puuskaennuste on näyttänyt samalta jo pitkään.

Lue lisää: Syysmyrsky sai nimekseen Aila, ja se näyttää aiemmin ennustettua vakavammalta – Video näyttää, kuinka myrsky etenee keskiviikkona ja torstaina Suomessa

Myrsky saapuu ennusteiden mukaan Helsingin seudulle iltapäivällä.

”Sekä kello 12 että kello 18 on pienempi puuskavoimakkuus kuin kello 15. Siihen aikaan puuskat ovat kovimmillaan.”

Tuulen nopeuden arvellaan tällöin kohoavan puuskissa yli 20 metriin sekunnissa. Puuskien voimakkuuteen vaikuttavat maaston muodot, joten ei ole mahdotonta, että yksittäisiä jopa 25 metrin puuskia havaitaan.

Kuinka kova tuuli silloin on? Pitääkö parvekekalusteet kerätä pääkaupunkiseudulla turvaan?

”Puuskana parikymmentä metriä ei vielä puita yleensä kaada, mutta kyllä se voi oksia tiputtaa ja irtotavaroita ja roskia lennättää”, sanoo Roine.

Hän korostaa, että runsaan 20 metrin tuulenpuuskat eivät vielä ole poikkeuksellisia. Esimerkiksi heinäkuussa 2017 raju ukkosmyrsky koetteli Helsinkiä ja aiheutti Flow-festivaaleilla teltan repeytymisen. Tällöin puuskalukemat nousivat Roineen mukaan yli 30 metriin.

Helsingin pelastuslaitos on kehottanut keräämään pihakalusteet ja muun irtaimiston kuten trampoliinit pihoilta, koska ne voivat tuulessa lentäessään aiheuttaa vahinkoja.

Myös pihapiirin puiden kunto kehotetaan tarkistamaan, ikkunat ja ovet sekä etenkin kattoikkunat ja parvekelasitukset sulkemaan.

Auto tulisi ajaa autotalliin tai pois puiden läheisyydestä.

Lisäksi neuvotaan kytkemään pois päältä sähkölaitteet.

Meteorologi Roine kehottaa erityisesti veneiden omistajia pääkaupunkiseudulla huolehtimaan siitä, että kiinnitykset ovat kunnossa.

Pääkaupunkiseudulla kuitenkin vältyttäneen kaatuneilta puilta tai irtoavilta kattopelleiltä, Roine korostaa.

”Sikäli ei näytä siltä, että myrskytuhoja Uudellamaalla syntyisi.”

Roineen mukaan vastaavanlaisia puuskia koetaan usein aurinkoisina kevätpäivinä, jolloin pohjoistuuli puhaltaa 10 metriä sekunnissa. Silloin puuskat saattavat kiihtyä yli 20 metriin.

”Se ei ole poikkeuksellista, mutta kyllä sellaisina päivinä sen tuulen todella huomaa. Siinä meinaa tukka lähteä päästä.”

Helsingin pelastuslaitos on varautunut huomiseen myrskyyn muun muassa hälyttämällä vapaapalokuntia valmiuteen.

Myrskyn aikana pelastuslaitos suosittaa pysymään sisällä, sekä välttämään mahdollisten tuhojen korjaamista, ennen kuin tuuli on laantunut.

Pelastuslaitos tekee Helsingissä yhteistyötä myös kaupungin rakentamispalveluliikelaitoksen Staran kanssa. Stara on valmiudessa korjaamaan esimerkiksi tielle kaatuneet puut pois, jos sellaista tuhoa syntyisi.

”Pahin osa myrskystä osuu virka-aikaan, jolloin vapaapalokuntien henkilökuntakin käy normaaleissa töissä. Olemme kuitenkin saaneet useammalta vapaapalokunnalta tiedon, että he ovat käytettävissä”, sanoo Helsingin pelastuslaitoksen palomestari Sami Lindberg.

Pelastuslaitos on varautunut torstaina kymmeniin vahingontorjuntatehtäviin. Normaalisti tuulisenakin päivänä vahingontorjuntatehtäviä tulee vain yksittäisiä päivässä.

”Hyvä puoli Helsingissä on se, että lähes koko sähköverkosto on maan alla. Monissa muissa paikoissa myrskyt aiheuttavat helposti sähkökatkoja.”

Helsingissä myrskyn mukana ei saada kovia sateita tai ukkosia. Illalla tuulet laantuvat ja aurinkokin voi pilkistää.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat