Koronavirus iski hotellibisnekseen: Suomen suurimman hotellin rakentamista ei aloitettukaan - Kaupunki | HS.fi

Koronavirus iski hotellibisnekseen: Suomen suurimman hotellin rakentamista ei aloitettukaan

Tavoitteena on, että hotelli valmistuisi vuoden 2023 lopulla, sanoo LAK Real Estaten toimitusjohtaja Tommi Vaisalo.

Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalin edustalle kaavaillun hotellin aloituspäätös lykkääntyi koronan hiljentämän matkustamisen takia.­

20.9. 2:00 | Päivitetty 20.9. 8:20

Helsinki-Vantaan lentoaseman hotellihanketta on lykätty. Hotellin rakentamisen piti alkaa tänä kesänä, mutta LAK Real Estaten toimitusjohtaja Tommi Vaisalo sanoo, että hankkeen aloituspäätöstä siirrettiin, koska lentoliikenne tyssäsi koronaviruksen takia lähes täysin ja hotellit hiljenivät.

LAK Real Estate oy on lentoaseman alueen kiinteistökehitysyhtiö.

”Seuraamme tilannetta nyt tarkkaan ja teemme päätöksiä hankkeen edistämiseksi koronan kehittymisen mukaisesti, toivottavasti jo tämän vuoden puolella”, Vaisalo sanoo.

Lentoaseman terminaalin edustalle on tulossa runsaan 700 huoneen hotellikompleksi kokous- ja konferenssitiloineen. Hotellitoiminnasta vastaa Nordic Choice Hotels. Kyseessä olisi Suomen suurin hotellikokonaisuus.

Lue lisää: Kämpin ostanut norjalaismiljardööri avaa nyt Suomen suurimman hotellin Helsinki-Vantaalle

Lentoliikenteen arvioidaan palaavan vuoden 2019 tasolle noin neljän vuoden sisällä. Vaisalon mukaan tavoitteena on, että hotelli valmistuisi vuoden 2023 lopulla. Se olisi lähes vuosi alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin.

Hotellikokonaisuudella on kokoa noin 38 000 bruttoneliötä. Ainakaan toistaiseksi 13-kerroksisen hotellin suunnitelmia ei ole Vaisalon mukaan haluttu pienentää.

”Sijainti on mainio matkailijoiden tavoittamiseksi, ja lentoliikenne palannee kasvu-uralle elpymisjakson jälkeen. Hotelli on sillä paikalla kuitenkin vuosikymmeniä.”

Korona on ravistellut matkailua ja sitä kautta myös hotellibisnestä. Osa vielä hyvin alkuvaiheessa olevista hotellihankkeista saattaa jäädä toteutumatta, jos tilanne pitkittyy, sanoo KTI Kiinteistötieto oy:n toimitusjohtaja Hanna Kaleva.

”Hotellit ovat olleet monessa mielessä etulinjassa. Tilanne on vaikea ja vakava omistajienkin näkövinkkelistä”, hän sanoo.

Viime aikoina Suomessa on ollut suuri määrä hotellihankkeita eri vaiheissa. Kaleva ei usko, että koronavirusepidemia pysäyttää yhtään jo käynnissä olevaa hanketta. Niitä kyllä viedään eteenpäin. Uusien käynnistys on eri asia.

”Ennen koronaa hotelleille oli kysyntää ja tarvetta. Käyttöasteet olivat esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kohtuullisen korkeita.”

Hän muistuttaa, että hotelliliiketoiminnassa tähtäin on aina vuosien päässä. Tyypillisesti hotellien vuokrasopimuksetkin lähtevät noin kymmenestä vuodesta.

Joitain yksittäisiä hotellihankkeita on jo nyt vähintäänkin lykätty.

Etelä-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä kertoo, että Kesko on ottanut aikalisän Porvoon K-korttelihankkeestaan eikä hae toistaiseksi rakennuslupaa. Lupa edellyttää K-Citymarketin ja asuntojen lisäksi myös suunnitelmaan kuuluvan hotellin toteuttamista.

”Emme voi rakentaa tyhjää hotellia. Meidän täytyy etsiä keinoja, miten pääsemme asiassa eteenpäin”, Heikkilä sanoo.

Hankkeen lykkääntymisestä kertoi syyskuun alussa Östnyland-lehti.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kiinteistö- ja finanssisijoitustoiminnasta vastaava Ylva on toteuttamassa Helsinkiin kahta hotellia. Toinen tulee Seurahuoneen rakennukseen ja Uuteen ylioppilastaloon keskustassa, toinen uudisrakennukseen Kalliossa.

Kiinteistöjohtaja Ville Vaaralan mukaan molemmat hankkeet etenevät, ja Ylva on niihin sitoutunut.

”Koronan takia saattaa jotain pientä viivettä tulla, mutta ne eivät ole hankkeiden kannalta merkityksellisiä.”

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat