Kenestä tulee Helsingin historian toinen pormestari? Nasima Razmyar on jo ilmoittautunut kilpaan - Kaupunki | HS.fi

Kenestä tulee Helsingin historian toinen pormestari? Nasima Razmyar on jo ilmoittautunut kilpaan

Pormestari Jan Vapaavuori ehdolle lähdöstä: ”En ole vielä päättänyt”

Nasima Razmyar, Pia Pakarinen, Jan Vapaavuori, Anni Sinnemäki ja Sanna Vesikansa.­

14.10. 12:29

Kuntavaaleihin on aikaa 187 päivää. Se tarkoittaa samalla myös sitä, että kilpailu Helsingin pormestarin paikasta ja tietenkin myös apulaispormestarien paikoista alkaa.

Kisaan pääkaupungin historian toisesta pormestarin paikasta on julkisesti ilmoittautunut Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestarina toimiva Nasima Razmyar (sd). Hän kertoi asiasta hiljattain Demokraatti-lehdessä ja Instagram-tilillään.

”Viimeiset kolme vuotta Helsingin johdossa ovat olleet mielenkiintoista aikaa. Sitä työtä haluan jatkaa. Olen käytettävissä pormestariehdokkaaksi, jos Sdp Helsingin jäsenet niin päättävät”, kirjoitti Razmyar. Helsingissä ensimmäisiä kuntavaaliehdokkaita valitaan jäsenäänestyksessä nyt lokakuun aikana ja pormestariehdokkaan päättää myöhemmin piirikokous.

Razmyar kertoo, että on päättänyt lähteä tavoittelemaan pormestarin paikkaa, koska on saanut ehdokkuudestaan pyyntöjä kentältä.

”Minulla on motivaatio, palo ja sydän täysillä mukana. Haluan rakentaa hyvää toimivaa arkea Helsinkiin”, hän kertoo.

”Uskon, että Sdp palaa aidosti isojen puolueiden joukkoon.”

HS kysyi Razmyarin ilmoituksen jälkeen muilta apulaispormestareilta , ovatko he käytettävissä pormestariehdokkaiksi.

Vihreistä vahva pormestariehdokas lienee kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki tulevissakin vaaleissa.

”Rakastan tätä työtä, teen sitä ilolla ja motivoituneena, mutta itse en ole vielä niin pitkällä, että olisi tehnyt lopullista ratkaisua [pormestariehdokkuudesta]”, Sinnemäki toteaa HS:lle.

”En ole pois sulkenut ehdokkuutta, mutta lopulliset ratkaisut ja aikataulut on puolueessa vielä läpikäymättä.”

Sosiaali- ja terveystoimen toimialan apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) on nimetty Helsingin vihreiden ehdokkaaksi kuntavaaleihin, mutta ei ole ole ajatellut omalla kohdallaan vaaleja pormestarivaalina.

”Ensisijaisesti toivon, että meidän erinomainen Anni Sinnemäki on käytettävissä. Tuen häntä, sillä olen nähnyt hänen hyvän johtajuutensa”, Vesikansa kommentoi asiaa.

”Toki haluan jatkossakin olla tekemässä töitä Helsingin hyväksi, ja jos Sinnemäki ei olisi käytettävissä, niin sitten täytyy miettiä tilanne uudestaan.”

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan apulaispormestari Pia Pakarinen (kok) kertoo HS:lle, että ei ole käytettävissä pormestariksi.

”Toivon, että pormestari Jan Vapaavuori on käytettävissä, enkä ole omalta osaltani asiaa edes ajatellut, koska minusta hän olisi hyvä jatkamaan.”

Nykyinen pormestari Vapaavuori (kok) sai viime kuntavaaleissa melkein 30 000 ääntä, mikä on kaikkien aikojen ennätys kuntavaaleissa.

Aikooko viime kuntavaalien ääniharava tavoitella jatkokautta pormestarina?

”Vastaus on, että en ole vielä päättänyt”, Vapaavuori toteaa HS:lle lyhyesti tekstiviestitse. Hän ei tässä vaiheessa halua kommentoida asiaa enempää.

Tällä hetkellä pormestari johtaa Suomessa kuutta paikkakuntaa. Helsingin kokemukset pormestarimallista ovat vielä varsin tuoreita, sillä kaupunki siirtyi pormestarimalliin vuonna 2017. Samalla tehtiin toinenkin suuri uudistus, kun kaupungin lukuisat virastot muuttuivat neljäksi isoksi toimialaksi.

Helsingin tarkastuslautakunta julkaisi kesällä oman vuosittaisen arviointikertomuksensa. Kertomuksen mukaan pormestarimalli on aiheuttanut Helsingin johtoon hajanaisuutta ja sitä, että valta keskittyy pormestari Vapaavuorelle.

Aiemmin Helsingissä oli poliittistaustainen virkamieskaupunginjohtaja, kun pormestari puolestaan on kaupungin korkein luottamushenkilö, joka valitaan neljän vuoden välein valtuustokauden ajaksi.

Pormestarilla on paljon valtaa: hän johtaa kaupunginhallitusta ja osallistuu siellä poliitikkona päätöksentekoon.

Äänestäjät eivät valitse suoraan pormestaria, vaan Helsingin seuraavan pormestarin valitsee uusi kaupunginvaltuusto valtuutettujen ja varavaltuutettujen joukosta. Käytännössä puolueet sopinevat keskenään, että kuntavaalien voittajapuolue saa pormestarin paikan.

Nyt Helsingin valtuuston suurimmat ryhmät ovat kokoomus (24 paikkaa) ja vihreät (21 paikkaa) ja niiden välisestä kilpailusta tulee tiukka nytkin. Sdp on tällä hetkellä kolmanneksi suurin 12 paikallaan. Nähtäväksi jää, miten Sdp:n kannatukseen vaikuttaa koronakriisiä hoitaneen Sanna Marinin (sd) hallituksen suosio.

Kuntavaalien aikataulut

Vaalipäivä on sunnuntai 18.4.2021

Kotimaassa ennakkoäänestys järjestetään 7.–13.4.2021

Ulkomailla ennakkoäänestys järjestetään 7.–10.4.2021

Uusi valtuusto järjestäytyy kesäkuussa 2021 Helsingissä ja pormestari valitaan.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat