Helsingin koulusäästöjä ei kokonaan peruttu: Ryhmäkoot saattavat kasvaa, mutta ”vähemmän kuin pelättiin” - Kaupunki | HS.fi

Helsingin koulusäästöjä ei kokonaan peruttu: Ryhmäkoot saattavat kasvaa, mutta ”vähemmän kuin pelättiin”

Kaupunki arvioi, että Helsinki-lisään puuttuminen ei aiheuttaisi yksivuotiaiden ryntäystä päiväkoteihin.

Naulakko Lauttasaaren ala-asteen käytävällä toukokuussa, kun koulut avasivat uudelleen ovensa.­

17.11.2020 11:39

Huolimatta budjettiin saaduista lisärahoista Helsingin kouluissa ja oppilaitoksissa joudutaan ensi vuonna säästämään.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen arvioi, että säästöt jäävät maltillisiksi.

Isoimmat valtuustoryhmät kertoivat viime viikolla päässeensä sopuun ensi vuoden budjetista.

Verrattuna pormestarin esitykseen kasvatuksen ja koulutuksen toimiala sai neuvotteluissa 22 miljoonaa euroa lisää. Ainoana konkreettisena säästötoimenpiteenä toimialalta sovun yhteydessä mainittiin Helsinki-lisän poistaminen yli yksivuotiailta.

Poliittiset ryhmät viestivät sovusta nimenomaan koulujen osalta ristiriitaisesti.

Vihreät iloitsivat, että lisäsatsaus koulutukseen on suurempi kuin koskaan ennen. Budjettineuvotteluista ulos marssinut vasemmistoliitto sen sijaan laskee, että lisäraha riittää paikkaamaan vain alle puolet pormestarin esityksessä olleesta leikkaustarpeesta ja jostain pitäisi vielä löytää 26 miljoonaa säästöjä.

Pohjolainen arvelee, että summa on oikean suuntainen.

”Budjetti on edelleen hyvin tiukka ja joitain tuottavuus­toimenpiteitä joudumme tekemään. Se on hyvin ymmärrettävää tässä koronatilanteessa”, hän sanoo.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että esimerkiksi peruskoulujen ryhmäkokoja joudutaan todennäköisesti kasvattamaan, mutta muutos ei ole dramaattinen.

”Tilanne on kohtuullisen hyvä. Helsingissä puhutaan pienistä toimenpiteistä, ei esimerkiksi opettajien lomauttamisesta.”

Helsinki-lisän poistamisen laskettiin alunperin tuottavan säästöjä 12,6 miljoonaa euroa. Kun lisä säilytettiin alle yksivuotiailla, kaupungin säästösumma kutistuu 7,5 miljoonaan.

Jos lisän lopettaminen ensi kesällä johtaisi siihen, että päiväkoteihin tulisi entistä enemmän pienempiä lapsia ensi syksynä, tämä voisi taas lisätä kaupungin kustannuksia. Pohjolaisen mukaan seurausten ennustaminen tarkasti etukäteen on vaikeaa. Ryntäystä päiväkoteihin ei toisaalta nähty silloin, kun Helsinki aiemmin leikkasi saman lisän pois kaksi vuotta täyttäneiltä lapsilta.

Helsingin tavoite on saada entistä suurempi osa lapsista varhaiskasvatukseen, linjataan kaupungin strategiassa.

Pohjolainen mainitsee myös, että Helsingille tulee hiukan ylimääräisiä tukia valtiolta: tavanomaista koulutuksen tasa-arvorahaa sekä lisäksi 12 miljoonaa koronavirusepidemian vuoksi maksettavia tukia, joita ei ole budjetissa vielä huomioitu.

Säästettävää jäänee silti jäljelle sittenkin, kun valtuusto on hyväksynyt budjetin joulukuun alussa. Tarkemmin asiasta linjataan tulosbudjetissa, jota kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee joulukuussa valtuuston päätöksen jälkeen.

Mahdollisina säästöinä nykyisessä budjettiesityksessä mainitaan perusopetuksen kohdalla esimerkiksi ryhmäkokojen kasvattaminen sekä jako- ja kerhotuntien ja samanaikaisopetuksen vähentäminen.

”Jossain mielessä näitä varmaankin joudutaan tekemään, mutta ei niin paljon kuin aiemmin pelättiin”, Pohjolainen arvioi.

Sen sijaan hän ei pidä todennäköisenä, että Helsinki luopuisi pienten koululaisten aamutoiminnasta kuten budjetissa myös väläytetään, koska sen kustannukset ovat hyvin pienet.

Esityksessä mainitaan myös mahdollisuudesta vähentää viikoittaista opetusta vastaamaan perusopetusasetuksen määräämää minimiä, mutta budjettisovussa linjattiin jo esimerkiksi, että Helsingin kunnianhimoista kieliohjelmaa ei leikata.

Tiloista taas ei saada nopeita säästöjä, vaikka budjetissa puhutaankin ”palveluverkkotarkastelusta” ja tilojen yhteiskäytön lisäämisestä.

Varhaiskasvatuksen osalta budjetissa mainitaan mahdollisuuksina siivous- ja ruokapalvelujen nykyistä laajempi kilpailutus ja järjestöavustuksista luopuminen.

Lukioiden osalta budjettiesityksessä nostetaan esille eri lukioiden yhteisten kurssien lisääminen sekä kurssien tuotantotapojen kehittäminen. Helsingissä on epidemian vuoksi tänä vuonna järjestetty enemmän verkkokursseja kuin aiemmin.

Ammatillisen koulutuksen mahdollisina säästöinä mainitaan työssäoppimisen osuuden nostaminen. Lisäksi opiskelupaikkoja saatettaisiin vähentää aloilta, joille hakijoita on niukasti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat