Viherlaakson kirjasto ja pienet lähikoulut pelastuivat täpärästi, mutta kotihoidon Espoo-lisää supistetaan – Poliitikot solmivat budjetti­sovun Espoossa - Kaupunki | HS.fi

Viherlaakson kirjasto ja pienet lähikoulut pelastuivat täpärästi, mutta kotihoidon Espoo-lisää supistetaan – Poliitikot solmivat budjetti­sovun Espoossa

Enemmistö Espoon poliittisista ryhmistä pääsi sopuun ensi vuoden talousraameista ja säästökohteista.

Espooseen halutaan keskittää yhä enemmän kirjastopalveluita aluekirjastoihin kuten Ison Omenan kirjastoon. Tämä voi heikentää pienten lähikirjastojen palveluita.­

18.11. 12:01

Espoon suurimmat poliittiset puolueet pääsivät tiistaina sopuun kaupungin ensi vuoden talousraameista. Sovun yhteydessä puolueet sopivat myös Viherlaakson kirjastotoiminnan jatkamisesta lähikirjastona. Myöskään pieniä lähikouluja kuten Nuuksion koulua ei tulla ensi vuonna lakkauttamaan.

Sen sijaan koulujen menojen kasvua leikataan ja kotihoidon Espoo-lisää supistetaan siten, että summa on aiempaa pienempi ja se kohdistetaan vain alle 2,5-vuotiaille lapsille, joiden sisarukset ovat myös kotihoidossa.

Sen sijaan kaupunki jatkaa 5-vuotta täyttäneiden lasten maksutonta varhaiskasvatusta.

Yhteisestä sopimuksesta jäivät ulkopuolelle Espoon poliittisista ryhmistä perussuomalaiset ja vasemmistoliitto.

Espoon taloudellinen tilanne on aiempaa tiukempi koronapandemian seurausten, verotulojen kasvun hiipumisen ja yhä kiivaana jatkuvan rakentamisen vuoksi. Keskiviikkona päättyneissä budjettineuvotteluissa kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän (kok) pohjaesitykseen lisättiin ensi vuodelle 8  390 000 euroa.

Suurin potti lisäyksistä menee koulujen opetukseen. Lisäys tarkoittaa, että poliitikot lisäsivät rahaa Mäkelän esittämään summaan. Kaikkiaan opetuksen menojen kasvua pyritään kuitenkin hillitsemään.

Menolisäyksiä yritetään tasapainottaa nipistämällä kaupungin matkustus- ja majoituskuluista 1  600 000 euroa ja kaupungin vuokraaminen tilojen ja kiinteistöjen 700  000 euroa.

Säästöt liittyvät Espoon kaupungin tuoreeseen viisi vuotta sisältävään taloussuunnitelmaan, joka on hyväksytty Espoon kaupunginvaltuustossa. Nyt kaikki ensi vuoden budjettiin sitoutuneet poliittiset ryhmät sitoutuivat siihen, että tätä viisivuotissuunnitelmaa toteutetaan tuoreessa talousarviossa.

Suunnitelma sisältää noin 133 miljoonan euron säästöt ja esimerkiksi periaatepäätöksen pienistä päiväkoti- ja kouluyksiköistä luopumisesta. Ensi vuodelle tähdätyt säästöt ovat siis vasta alkusoittoa, sillä aiemmin solmittu taloussuunnitelma tulee jossain määrin todennäköisesti sitomaan tulevan kaupunginvaltuuston päätöksiä.

Tulevina vuosina etenkin yhä isompiin kouluihin ja päiväkoteihin siirtyminen Espoossa tulee herättämän keskustelua. Taloussuunnitelman mukaan Espoossa siirrytään yhä suurempiin kouluihin ja pyritään pääsemään eroon pienistä yksiköistä.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat