Helsingin, Espoon ja Vantaan johtajat seuraavat rauhallisina ministereiden korona­ryöpytystä: ”Uudet linjaukset tulivat voimaan vasta maanantaina” - Kaupunki | HS.fi

Helsingin, Espoon ja Vantaan johtajat seuraavat rauhallisina ministereiden korona­ryöpytystä: ”Uudet linjaukset tulivat voimaan vasta maanantaina”

Pääkaupunkiseudun koronatiukennuksista päätettiin yksimielisesti Husin, THL:n ja aluehallintoviraston kanssa viime perjantaina, kaupunginjohtajat muistuttavat.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen tiedottivat pääkaupunkiseudun uusista koronatoimista perjantaina.­

23.11.2020 21:18 | Päivitetty 23.11.2020 22:39

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) pidättäytyi maanantaina illansuussa kommentoimasta hallituksen ministereiden ryöpytystä pääkaupunkiseudun koronatoimista ja niiden riittävyydestä. Vapaavuoren mukaan koronatilanne on hyvin hankalassa ja herkässä vaiheessa.

”Pidän tasavallan presidentin viestiä hallituksen ja pk-seudun paremman yhteistyön tarpeesta viisaana”, Vapaavuori vastasi tekstiviestillä.

Presidentti Sauli Niinistö patisti HS:n haastattelussa hallitusta ja pääkaupunkiseudun kuntia yhteistyöhön.

”Muutoin en näe hyödylliseksi kommentoida hallituksen ulostuloja. Olemme koronatilanteen osalta hyvin hankalassa ja herkässä tilanteessa, ja meidän tulee nyt yhdistää kaikki voimat pandemian hoitoon”, Vapaavuori sanoo.

Myös Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) on seurannut maan hallituksen ministereiden kommentoitia rauhallisesti. Mäkelä on pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän jäsen, kuten Vapaavuori ja Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd).

Perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi maanantaina illalla kutsuneensa Uudenmaan kuntien johtajat ja tartuntatautiviranomaisten edustajat keskustelemaan mahdollisista lisätoimista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Kiurun johtama hallituksen sote-ministeriryhmä ilmoitti maanantaina odottavansa Uudeltamaalta ”nopeita ja riittäviä” toimia.

Kiuru ei kuitenkaan halunnut yksilöidä, mitä nimenomaisia toimia hallitus nyt Uudeltamaalta peräänkuuluttaa.

Lue lisää: Kiuru: Uudellamaalla ei ole tehty kaikkia hallituksen suosittamia rajoituksia – kutsui Vapaavuoren ja muut johtajat kokoukseen tiistaiksi kello 11

Järeämpiä toimia pääkaupunkiseudun kunnilta on vaatinut myös muun muassa keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) sosiaalisessa mediassa maanantaina.

”Itse arvioin niin, ettei yksittäisen ihmisen, viranhaltijan tai poliitikon tarvitsisi kertoa omia mielipiteitään näistä toimista. Toimenpiteitä tehdään yhteistyössä Husin, aluehallintoviraston, THL:n, kaupungin ja maan hallituksen kanssa”, Mäkelä kommentoi.

Mäkelä ei lähde spekuloimaan, mitä toimia hallituksessa oikein peräänkuulutetaan. Maanantain ulostuloissa ministerit eivät ole yksilöineet, mitä he Uudeltamaalta odottavat.

”Keväällä koronantorjunnassa toimittiin niin, että hallitus teki linjaukset ja kaupungit panivat ne linjaukset toimeen, ohjeistettiin asukkaita. Me kysyimme jälkeenpäin espoolaisilta, mitä mieltä he olivat linjauksista ja ohjeista. Vastaajista 86 prosenttia sanoi, että ohjeet olivat hyviä ja niitä noudatettiin”, Mäkelä kommentoi.

 ”Totta kai me olemme valmiit tekemään tiukennuksia, jos tilanne niin vaatii.”

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoo, että kaikki päätökset pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmässä on tehty yksimielisesti. Mäkelän tavoin hän muistuttaa, että ryhmässä on mukana maan paras tartuntatautien asiantuntemus, kun siinä ovat edustettuina Husin johto, THL ja aluehallintovirasto.

”Totta kai me olemme valmiit tekemään tiukennuksia, jos tilanne niin vaatii. Mutta koordinaatioryhmän viime viikolla päättämät rajoitukset ja linjaukset ovat tänään ensimmäistä päivää voimassa. Kaikki tietävät, että niiden vaikutukset näkyvät aikaisintaan ensi viikolla.”

Viljanen arvioi, että jo tehdyt päätökset ovat luonteeltaan aika kovia toimia. Hän toivoo päättäjiltä nyt malttia vaikeassa tilanteessa.

”Pitäisi kysyä ministereiltä, että mitä ovat ne toimet, joita he odottavat?”, Viljanen aprikoi.

Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä tiedotti viime perjantaina, että yli 20 hengen yleisötilaisuudet sisätiloissa kielletään kolmeksi viikoksi aluehallintoviraston päätöksellä. Aikuisten joukkue- ja kontaktilajien harjoitukset keskeytettiin, ja yläkoululaisille tuli maskisuositus maanantaista lähtien.

Lukioissa siirryttiin viikkorytmiin, jossa vuoroviikoin ollaan etäopetuksessa ja lähiopetuksessa.

Aikuisten harrastusjoukkueiden välisiä otteluita, kilpailuita tai alueellista sarjatoimintaa ei järjestetä. Uimahallien kävijämäärät on puolitettu ja puolet pukukopeista suljettu.

Ravintoloiden suhteen päätöksiä on luvassa maan hallitukselta. Hallitus on esimerkiksi sulkemassa yökahvilat torstaista lähtien.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat