Helsinki, Espoo ja Vantaa aikovat sulkea liikunta­tilat ja kirjastot, yleisö­tilaisuudet kielletään, toinen aste etä­opetukseen - Kaupunki | HS.fi

Helsinki, Espoo ja Vantaa aikovat sulkea liikunta­tilat ja kirjastot, yleisö­tilaisuudet kielletään, toinen aste etä­opetukseen

Rajoituksista päätetään virallisesti pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä torstaina ja niistä on luvattu tiedottaa perjantaina.

24.11.2020 10:22 | Päivitetty 24.11.2020 14:50

Helsinki valmistelee laajoja rajoituksia yhdessä muun pääkaupunkiseudun kanssa.

Kaupungin julkiset tilat kuten kirjastot, urheiluhallit ja uimahallit aiotaan sulkea kokonaan. Kielto voisi koskea kaikkia muita julkisia tiloja paitsi sosiaali- ja terveyspalveluja. Sulkemista suositeltaisiin myös yksityisille toimijoille.

Yleisötilaisuudet kiellettäisiin kokonaan, kun nyt niitä voi vielä pienelle joukolle järjestää.

Toinen aste eli lukiot ja ammatillinen koulutus siirtyisivät kokonaan etäopetukseen. Peruskouluun ja varhaiskasvatukseen sen sijaan ei puututtaisi.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok) kertoo, että tällaisia päätöksiä valmistellaan parhaillaan. Myöhemmin tällä viikolla selviävät tarkemmat yksityiskohdat ja aikataulut. Esimerkiksi ei ole vielä ratkaistu, missä määrin lastenkin harrastustoimintaan puututaan eikä vain aikuisten.

Virallisesti asiasta päättää torstaina koronakoordinaatioryhmä, jossa ovat edustettuina pääkaupunkiseudun kaupungit, aluehallintovirasto, THL ja Hus. Kiellot koskisivat siis yhtä lailla Espoota ja Vantaata. Uusista rajoituksista keskustellaan torstaina ja niistä on luvattu tiedottaa tarkemmin perjantaina.

Uimahallit ja muut julkiset tilat aiotaan sulkea Helsingissä kokonaan, yksityiskohdat tarkentuvat myöhemmin tällä viikolla. Kuva on Mäkelänrinteen uimahallista.­

Vapaavuori kertoi tiedotustilaisuudessa tiistaina, että viime viikolla kun edellisistä rajoituksista päätettiin, pelättiin tilanteen pahenevan erittäin nopeasti.

”Tämä riski on nyt toteutunut”, hän sanoi. Kaikki leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät pääkaupunkiseudulla nyt.

Vapaavuori lisäsi, että on selvää, että päätöksillä on talousvaikutuksia. Hänestä nyt täytyy kuitenkin tehdä riittävän vahvoja toimia eivätkä kaikki ihmiset käyttäydy vastuullisesti.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoi, että tartunnat ovat kasvaneet nopeasti, positiivisten näytteiden osuus testeistä on kasvanut ja sairastuneista suurempi osuus on yli 40-vuotiaita.

Sairaaloissa potilasmäärät ovat lähteneet nopeaan kasvuun. Husin sairaaloissa on tiistaina yhteensä 42 koronaviruspotilasta ja heistä viisi teholla.

”Tarvitsemme järeämpiä toimia”, Tuominen sanoi. Hän muistutti edelleen, miten tärkeää jokaisen on käyttää kasvomaskia, huolehtia turvaväleistä ja käsien pesemisestä sekä hakeutua pienistäkin oireista testiin.

Video Tuomisen osuudesta tiistain tiedotustilaisuudessa:

Koronavirus on myös levinnyt vanhusten ja asunnottomien keskuudessa Helsingissä. Lauttasaaren senioritalossa on ollut laajalti tartuntoja. Vapaavuori kertoi lisäksi, että yhdessä hoivakodissa on todettu neljä tartuntaa ja kuudessa yksi, vaikka jatkotartunnat onkin kyetty estämään toistaiseksi. Tartuntoja on ollut myös asunnottomien palveluissa.

Tartunnanjäljitys on myös ruuhkautunut, vaikka testaus toimiikin nopeasti ja sujuvasti.

Vapaavuori sanoo, että nyt otetaan käyttöön jokseenkin kaikki keinot, mitä kaupungeilla leviämisvaiheessa on. Peruskoulujen siirtoa etäopiskeluun laajemmin hän pitäisi edelleen viimeisenä keinona.

”Tässä yhteiskunnassa on hyvin laaja yhteisymmärrys siitä, että koulut pitäisi pitää avoinna mahdollisimman pitkään.”

Kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) pitää tässä tilanteessa laajoja sulkemisia valitettavina mutta välttämättöminä. Hän tosin haluaisi pitää kirjastot auki ainakin lainaustoiminnan osalta ja miettii myös lasten harrastustoimintaa.

”On myös ehdottoman tärkeää, että näin vahvoille rajoituksille on mietitty takaraja. Että päätämme rajoituksista muutamaksi viikoksi kerrallaan, koska näillä palveluilla on laajoja vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin.”

Ravintoloiden suhteen päätöksiä on luvassa maan hallitukselta. Hallitus on esimerkiksi sulkemassa yökahvilat torstaista lähtien.

Edellisen kerran voimaan astuvista rajoituksista kerrottiin viime viime viikolla. Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä tiedotti viime perjantaina, että yli 20 hengen yleisötilaisuudet sisätiloissa kielletään kolmeksi viikoksi aluehallintoviraston päätöksellä. Aikuisten joukkue- ja kontaktilajien harjoitukset keskeytettiin, yläkoululaisille tuli maskisuositus ja lukioissa siirryttiin vuoroviikoin etäopetukseen.

Alla on siis lueteltu rajoitukset siten kuin ne ovat tällä hetkellä voimassa, mutta tiistaina luvattuja tiukennuksia ei vielä ole listalla.

Nämä rajoitukset tulivat jo voimaan maanantaina

1. Yleisötilaisuudet

Yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa on kielletty. Aluehallintoviraston antama kielto on Uudellamaalla voimassa 13. joulukuuta saakka. Ulkona voidaan pitää tilaisuus suuremmalle joukolle, mikäli pystytään pitämään huoli turvaväleistä ja hyvästä hygieniasta.

Esimerkiksi Kansallisteatteri, Helsingin kaupunginorkesteri ja Kansallisooppera ovat jo ilmoittaneet, että esityksiä ei ole kolmeen viikkoon. Moni pienempi kulttuuritoimija harkitsee vielä. Elokuvateattereista ainakin Finnkinon teatterit ja Redin Cinamon ovat avoinna, mutta saliin ei lasketa yli kahtakymmentä ihmistä.

Urheilussa esimerkiksi Jokerit pelaa tyhjille katsomoille, HIFK taas siirtää otteluitaan.

2. Yksityistilaisuudet

Perhejuhlia kuten syksyn ylioppilasjuhlia ei ole kielletty, mutta viranomaiset pitivät voimassa jo aiemmin antamansa suosituksen. Yli kymmenen hengen juhlia ei suositella lainkaan ja ihmisiä pyydetään harkitsemaan tarkkaan, miten he toisiaan tapaavat.

3. Aikuisten harrastukset

Aikuisten harrastuksia on rajoitettu pääkaupunkiseudulla. Kaupunkien omissa tiloissa lopetettiin kolmeksi viikoksi sellaisten urheilulajien harrastaminen, jotka on määritelty joukkue- ja kontaktilajeiksi. Keskeytys koskee yli 20-vuotiaille tarkoitettua toimintaa, kuten aikuisten harrastusjoukkueiden otteluita, kilpailuja ja sarjatoimintaa.

Yksityisille toimijoille viranomaiset suosittavat samaa keskeytystä. Lisäksi suositellaan, että aikuisten harrastuksissa yleensäkin pysyttäisiin toistaiseksi vain omassa ryhmässä.

Keskeytys ei koske kaikkea ryhmässä tapahtuvaa urheilua. Liikuntaa saa edelleen harrastaa porukassa, jos turvavälit pystytään pitämään koko ajan. Monessa paikassa esimerkiksi osallistujamäärää ohjatuille tunneille on rajoitettu jo aiemmin syksyllä.

Rajoitukset eivät koske maajoukkueita, SM-tason ja I-divisioonan kilpailutoimintaa ja kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua. Lasten ja nuorten harrastuksiin ei myöskään nyt puututa.

Monet muut Uudenmaan kunnat ovat antaneet tästä ja seuraavista kohdista omia suosituksiaan. Keski-Uudellamaalla esimerkiksi halutaan keskeyttää kaikki aikuisten ryhmätoiminta, ei vain liikuntaa.

4. Oppilaitokset, koulut ja päiväkodit

Toisella asteella vuorotellaan pääkaupunkiseudulla etäopetuksessa. Helsingissä esimerkiksi lukiolaiset ovat ikäluokittain viikon etäopetuksessa ja kaksi viikkoa lähiopetuksessa. Ammatillisessa koulutuksessa myös noin kolmannes opiskelijoista on kerralla lähiopetuksessa.

Peruskoulussa ei siirrytty vuorotteluun, mutta yläkoululaisille suositellaan pääkaupunkiseudulla maskeja toistaiseksi. Koulut tarjoavat maskit ja niitä on tarkoitus käyttää koko koulupäivän ajan.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan nyt myös varhaiskasvatuksen ammattilaisille sisätiloissa ”mahdollisuuksien mukaan”.

5. Muut tilat

Aiemmin tehtyjen rajoitusten lisäksi uimahallien kävijämäärä rajoitettiin puoleen. Kirjastoissa vähennettiin opintosalien paikkoja. Kaikissa julkisissa tiloissa suositellaan edelleen turvavälejä ja kasvomaskeja.

Kaikilla työpaikoilla sekä julkisella että yksityisellä sektorilla suositellaan kasvomaskin käyttöä kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa. Esimerkiksi Keski-Uudellamaalla viranomaiset ovat erikseen tarkentaneet, että suositus koskee nyt taksien kuljettajia ja matkustajia, myös koululaisia koulukuljetuksissa.

Vapaavuori ja Tuominen vastasivat median kysymyksiin tiistain tiedotustilaisuudessa:

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat