Pormestari Vapaavuori kommentoi kitkaista yhteistyötä valtiovallan kanssa: ”Kyllä tässä parantamisen varaa vielä olisi” - Kaupunki | HS.fi

Pormestari Vapaavuori kommentoi kitkaista yhteistyötä valtiovallan kanssa: ”Kyllä tässä parantamisen varaa vielä olisi”

Pormestarin mielestä yhteistyössä on ajoittain näkynyt jonkin verran edistystä sitten epidemian alun.

Pääministeri Sanna Marin ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.­

24.11.2020 13:31 | Päivitetty 24.11.2020 13:49

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) ei edelleenkään pidä valtiovallan ja pääkaupunkiseudun välistä yhteistyötä sujuvana.

”Kyllä tässä parantamisen varaa vielä olisi”, hän totesi tiistaina aamupäivällä Helsingin kaupungin sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) arvosteli aiemmin pääkaupunkiseutua siitä, että se ei viime viikolla ottanut käyttöön kaikkia leviämisvaiheessa mahdollisia rajoituksia. Uudenmaan kuntien johtajat ja tartuntatautiviranomaisten edustajat oli kutsuttu neuvottelemaan lisätoimista tiistaina kello 11.

Helsingin ja Husin tiedotustilaisuus lisärajoituksista pidettiin juuri ennen tätä eli kello 10.30 aamupäivällä. Tiedotustilaisuudesta kerrottiin julkisuuteen vasta samana aamuna.

Tilaisuudessa Vapaavuori kertoi, että Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa aiotaan sulkea kaikki julkiset tilat kuten uimahallit ja kirjastot, kieltää kaikki yleisötilaisuudet sekä siirtää toinen aste kokonaan etäopetukseen. Näistä uusista rajoituksista päättää virallisesti pääkaupungin koronakoordinaatioryhmä torstaina ja niiden tarkemmista yksityiskohdista ja voimaantuloajasta on luvattu tiedottaa perjantaina.

Rajoitukset säädettiin Vapaavuoren mukaan tilanteen äkillisen muuttumisen myötä.

Lue lisää rajoituksista täältä.

Kun pormestarilta kysyttiin yhteistyöstä valtiovallan kanssa, hän sanoi, että hyvä yhteistyö olisi kaikkien etu ja intressi.

”Se ei ole toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Ajoittain on nähty jonkin verran edistystä, mutta tasavallan presidentti on oikeassa siinä, kun hän viisaasti kiinnittää tähän asiaan huomiota”, Vapaavuori sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) arvioi Twitterissä Husin alueen uusien rajoitustoimien olevien ”painavia ja tarpeen”. Marin kiitti Vapaavuorta, Husia ja Vantaan ja Espoon kaupunginjohtajia toiminnasta.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi koronatilannetta ja pääkaupunkiseudun rajoituksia maanantaina HS:lle sekä blogissaan. Niinistö patisti hallitusta ja pääkaupunkiseutua parempaan yhteistyöhön koronavirusepidemian hoidossa.

”Näin mediaa ja muun muassa Helsingin Sanomia lukevana minulle on syntynyt kuva asetelmasta, jossa toisaalta esitetään tyytyväisyyttä ja toisaalta tyytymättömyyttä siitä, mitä pääkaupunkiseudun kunnat ovat tehneet”, presidentti totesi.

”Kun seuraa tätä keskustelua mediasta, vaikuttaa siltä, että pääkaupunkiseutu ja valtiovalta keskustelevat median kautta.”

Niinistö sanoi toivovansa, että ennen valmiuslain mahdollista käyttöönottoa etsittäisiin muita keinoja.

”On hiukan erikoista, jos valmiuslaki jouduttaisiin ottamaan käyttöön vain siksi, että paikataan se, etteivät alueen kunnat käytä toimia, joita ne voisivat muutoinkin käyttää”, hän sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat