Miten kiristyneet rajoitukset vaikuttavat helsinkiläisten arkeen? HS kysyi kaupunkilaisten mietteitä asiasta Oodissa ja Mäkelän­rinteen uima­hallissa - Kaupunki | HS.fi

Miten kiristyneet rajoitukset vaikuttavat helsinkiläisten arkeen? HS kysyi kaupunkilaisten mietteitä asiasta Oodissa ja Mäkelän­rinteen uima­hallissa

HS kävi keskustakirjasto Oodissa sekä Mäkelänrinteen uimahallissa kysymässä kaupunkilaisilta, miten he ottavat tiukentuvat koronarajoitukset vastaan.

Helsingin keskustakirjasto Oodissa oli vilkasta tiistaina päivällä.­

24.11.2020 18:41 | Päivitetty 24.11.2020 19:28

Kun tieto pääkaupunkiseudun mahdollisista uusista koronarajoituksista tuli tiistaina, Helsingin yliopistossa opiskeleva Maisa Mattila ryntäsi saman tien kirjastoon. Ainakin on luettavaa, jos rajoituksien myötä tulee vietettyä enemmän aikaa kotona.

”Tämä on vähän sama kuin ihmiset hamstraavat vessapaperia”, Mattila sanoo viitaten kirjapinoon sylissään.

Maisa Mattila varautuu uusiin koronarajoituksiin lainaamalla ison pinon kirjoja.­

Tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) kertoi, että Helsinki valmistelee päätöksiä muun muassa kaupungin julkisten tilojen, esimerkiksi kirjastojen sekä urheilu- ja uimahallien sulkemisesta, yleisötilaisuuksien kieltämisestä sekä lukioiden ja ammatillisen koulutuksen siirtymisestä etäopetukseen.

Lue lisää: Helsinki, Espoo ja Vantaa aikovat sulkea liikuntatilat ja kirjastot, yleisötilaisuudet kielletään, toinen aste etäopetukseen

Tiukentuvien rajoitusten syynä on pääkaupunkiseudun huonontunut koronatilanne. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoi tiistaina, että tartuntamäärät ja sairaaloiden potilasmäärä ovat nousseet nopeasti, ja lisäksi 40-vuotiaiden osuus sairastuneista on kasvanut.

Virallisesti tiukemmista rajoituksista päättää torstaina koronakoordinaatioryhmä, jossa ovat edustettuina pääkaupunkiseudun kaupungit, aluehallintovirasto ja Hus. Kiellot koskisivat siis myös Espoota ja Vantaata. Uusista rajoituksista on luvattu tiedottaa perjantaina.

HS kävi Helsingin keskustakirjastossa Oodissa sekä Mäkelänrinteen uimahallissa kysymässä kaupunkilaisilta, miten koronarajoitukset vaikuttavat heidän arkeensa. Monet suhtautuivat rajoitusten tiukentamiseen ymmärtäväisesti.

Tieto tiukentuvista rajoituksista on tiistaina päivällä kantautunut Oodin kävijöiden korviin.

Hyllyjen välissä kirjoja etsivä Mattila kertoo, että rajoitukset vaikuttavat jo nyt hänen arkeensa konkreettisesti. Kevään ylioppilaana valmistumisjuhlat jäivät pitämättä ja kesätyöt peruuntuivat. Syksyllä Mattila aloitti opiskelun Helsingin yliopistossa yhteiskunnallisen muutoksen oppiaineessa, mutta kampuksella käynti ja opiskelukavereihin tutustuminen on jäänyt vähiin etäopiskelun vuoksi.

”Jännittävää, että kuinkakohan kauan tämä mahtaa kestää. Jos en vaikka vielä kolmannen vuoden opiskelijanakaan tiedä, missä luentosalit ovat, kun en ole niissä käynyt”, pohtii Mattila.

Ikkunoiden vieressä istuvat Töölön yhteiskoulun kahdeksasluokkalaiset Elsa Onninselkä, Ronja Lindfors, Alissa Eloranta, Hilda Pyyhtiä sekä Tilda Sokolnicki ovat tulleet Oodiin oppituntien välissä. Heitä tiukentuvissa rajoituksissa huolettaa mahdollinen etäopetukseen palaaminen.

”Etäopetuksessa on vaikeampi oppia ja keskittyä eikä pysty näkemään kavereita”, he listaavat.

Töölön yhteiskoulun kahdeksasluokkalaiset olivat tulleet viettämään aikaa keskustakirjasto Oodiin oppituntiensa välissä. Kuvassa Elsa Onniselkä (vas.), Ronja Lindfors, Alissa Eloranta, Hilda Pyyhtiä ja Tilda Sokolnicki.­

Toisaalta myös kirjastojen ja muiden julkisten tilojen sulkeminen vaikuttaa heidän arkeensa, sillä silloin kavereita on vaikeampi nähdä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tiukentuvien rajoitusten myötä etäopetukseen siirtyvät vain toisen asteen, eli lukioiden ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat. Vapaavuori piti tiedotustilaisuudessa peruskoulujen siirtoa etäopiskeluun viimeisenä keinona.

Yläkoululaisten läheisessä pöydässä istuu Anna-Liisa Korhonen lukemassa sanomalehteä. Se on hänen arkirutiininsa.

Korhonen suhtautuu tiukentuviin koronarajoituksiin rauhallisesti.

”Ulkona voi käydä, kun säät suosivat”, hän toteaa.

Anna-Liisa Korhosella on tapana käydä lukemassa päivän lehdet Oodissa. Koronarajoitusten myötä arkirutiini pitää miettiä uudelleen.­

Rajoituksissa Korhosta mietityttää erityisesti maskin pitäminen silmälasien kanssa. Hän on kerran jo kaatunut ulkona, kun maskin takia huurtuneet silmälasit peittivät näkyvyyden. Lopputuloksena oli mustelma leuassa.

”En halua kompastua toista kertaa”, toteaa Korhonen.

Mäkelänrinteen uimahallin Uppopulla-kahvilasta avautuu näkymä uima-altaille, joissa riittää uimareita. Kahvilan puolella on rauhallisempaa ja kahvittelijat istuvat pöydissä väljästi.

Ruokaansa odottelevat juuri vesijuoksemasta tulleet Marjatta ja Ari Aalto.

”Kurja juttu, mutta ymmärtäähän sen”, Aallot toteavat uusista rajoituksista.

Ari ja Marjatta Aalto tulivat vesijuoksun jälkeen lounaalle Mäkelänrinteen uimahalliin.­

”Lähdetään pohjoiseen paria viikkoa aikaisemmin joulua viettämään”, lisää Ari Aalto kysyttäessä, miten rajoitukset vaikuttavat heidän arkeensa.

Kuuden lapsenlapsen tapaaminen on ollut korona-aikana hankalaa, mutta yksi positiivinen puoli poikkeusajoista on myös löytynyt. Lapsenlapset ottavat isovanhempiinsa herkemmin etäyhteyttä, varsinkin kun kotiläksyissä tarvitaan apua.

”Kyllä tässä sitä niin sanottua normaalia odottaa”, huokaisee Marjatta Aalto.

Uimareita riitti Mäkelänrinteen uimahallissa tiistaina.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat