Apulais­pormestarit saivat tietää uusista korona­rajoituksista vain hetkeä ennen Vapaavuoren tiedotus­tilaisuutta - Kaupunki | HS.fi

Apulais­pormestarit saivat tietää uusista korona­rajoituksista vain hetkeä ennen Vapaavuoren tiedotus­tilaisuutta

”Kaikki operatiivisesti vastuussa olevat henkilöt ovat olleet mukana valmistelussa”, Vapaavuori sanoo.

25.11.2020 18:18

Helsingin apulaispormestarit saivat tietää eilen kerrotuista pääkaupunkiseudun uusista koronarajoituksista vasta hieman ennen pormestari Jan Vapaavuoren (kok) ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan Juha Tuomisen pitämää tiedotustilaisuutta.

Vapaavuori ja Tuominen pitivät tiistaiaamuna kello 10.30 tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin että Helsinki valmistelee laajoja rajoituksia yhdessä muun pääkaupunkiseudun kanssa. Asiasta ilmoitettiin tiedotusvälineille muutamaa tuntia aiemmin.

Myös Helsingin apulaispormestarit, joiden toimialaan koronarajoitukset liittyvät, saivat tietää rajoituksista vasta hetkeä ennen tiedotustilaisuutta.

Sekä sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) että kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) vahvistavat, että uudet rajoitukset tulivat heidän tietoonsa vasta tiistaiaamuna kello 9 pidetyssä kaupungin johtoryhmän kokouksessa.

Rajoitusten myötä muun muassa kirjastot, uimahallit ja urheiluhallit aiotaan sulkea muutamaksi viikoksi.

Tiistaina kello 11 perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) piti verkkokokouksen, johon Vapaavuori ei osallistunut. Kiuru oli kutsunut Uudenmaan kuntien johtajat ja tartuntatautiviranomaiset keskustelemaan uusista rajoitustoimista koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Kiuru on aiemmin vaatinut Helsingin ja pääkaupunkiseudun päättäjiltä tiukempia toimia koronavirustilanteen hillitsemiseksi.

Vapaavuoren info siis järjestettiin hetkeä ennen Kiurun koolle kutsumaa kokousta.

HS kertoi tiistaina, että kaikki Kiurun kokoukseen osallistuneet eivät katsoneet Vapaavuoren poisjääntiä hyvällä. Vapaavuori puolestaan arvosteli kovin sanoin tapaa, jolla Kiuru kutsui kokouksen koolle.

Vesikansan mukaan koronatilanteen johtaminen Helsingissä on ollut korostetun pormestarivetoista. Hänen mielestään tilanteen tehokas hoitaminen vaatii laajaa yhteistyötä ja vuoropuhelua.

”Tämä on niin tärkeä asia ja vakava tilanne, että vastuunjakoon täytyy kiinnittää paremmin huomiota”, Vesikansa sanoo.

Vapaavuoren mukaan vastuunjako koronatilanteesta kaupungin sisäisesti on selkeää. Kaupungilla on oma koronakoordinaatioryhmä, jossa ovat mukana kaikkien toimialojen johtajat.

Vapaavuori kertoo tulleensa maanantaina päivällä Husin kanssa johtopäätökseen, että kireämpien rajoitusten suhteen on edettävä.

”Tämän jälkeen on puhuttu kaikkien keskeisten virkamiesten kanssa ja sen jälkeen laajemmin johtoryhmää informoitiin tiistaiaamuna. Kaikki operatiivisesti vastuussa olevat henkilöt ovat olleet mukana valmistelussa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat