Nuorin sairaalassa hoidettava koronapotilas on 27-vuotias – Uudenmaan sairaaloiden tilanne pahenee nyt nopeasti - Kaupunki | HS.fi

Nuorin sairaalassa hoidettava koronapotilas on 27-vuotias – Uudenmaan sairaaloiden tilanne pahenee nyt nopeasti

Husin johto ei vielä kaipaa valmiuslakia, mutta heidän mukaansa ääritilanne voi olla edessä nopeasti.

26.11.2020 11:35

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että sairaaloissa ei juuri tällä hetkellä tarvita valmiuslain kautta tulevia keinoja turvata sairaalan toiminta. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti.

”Jos potilasmäärät nousevat samalle tasolle kuin keväällä tai sen yli, on mahdollista että tarve sille tulee”, Mäkijärvi sanoo.

Valmiuslakia on perusteltu viime päivinä varsinkin terveydenhuollon ja tehohoidon kantokyvyn turvaamisella. Pääministeri Sanna Marin (sd) toisti torstaina tiedotustilaisuudessa, että vielä tässä tilanteessa ei olla. Poikkeusolot voidaan todeta vain, jos tilanne ei ole millään muulla keinolla hallittavissa.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo myös, että vielä ei ole valmiuslain aika. Hän lisää, että Hus ei halua asiassa päsmäröidä valtiovaltaa vaan luottaa sen kykyyn tehdä oikeita päätöksiä.

"Olemme tyytyväisiä siihen, että tehdään esivalmisteluja siltä varalta, että se päätettäisiin ottaa käyttöön.”

Kyse on siis siitä, että valmistelun ansiosta aika mahdollisesta päätöksestä täytäntöönpanoon olisi mahdollisimman lyhyt.

Husin kannalta valmiuslaissa tärkeiksi voisi tulla kaksi asiaa.

”Se antaa lisätyökaluja turvata hoitohenkilökunnan määrän riittävyys. Toinen meidän kannaltamme merkittävä asia on hoitotakuu”, Mäkijärvi sanoo.

Jos valmiuslaki on voimassa, töihin voidaan määrätä. Lisäksi jos hoitoa joudutaan suuntaamaan koronaviruspotilaille muiden kustannuksella, valmiuslaki antaa luvan lipsua hoitotakuun määräämistä aikarajoista. Kevään jälkeen esimerkiksi leikkausjonot kasvoivat pitkiksi, ja niin voi käydä nytkin.

Tuominen sanoo, että keväällä henkilökunta toimi vastuullisesti ja jousti paljon. Nykyisessä tilanteessa hän arvelee, että yhteistyöllä ja neuvottelemalla selvitään, ei pakolla. Monet ovat kuitenkin väsyneitä, ja niinkin voisi käydä, että tilanne heikentyisi rajusti kesken lomakauden.

”Ääritilanteessa olisi hyvä olla jonkinlainen selkänoja valmiina. Koska silloin on toimittava äärimmäisen ripeästi, ylimääräinen neuvotteleminen voi hidastaa liikaa”, Tuominen sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri esitteli Meilahden sairaala-alueella Helsingissä sijaitseviin maanalaisiin pysäköintitiloihin suunnitellun varasairaalan mallitiloja 4. toukokuuta.­

Koronaviruksen aiheuttaman taudin takia sairaalahoidossa oli Uudellamaalla torstaina aamupäivällä kaikkiaan 83 ihmistä. Määrä on kasvanut viime päivinä voimakkaasti, Mäkijärvi kertoi hallituksen, sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Husin tiedotustilaisuudessa.

Husin sairaaloissa hoidettavana on 50 potilasta. Tehohoidossa on heistä kahdeksan. Lisäksi kaupungin sairaaloissa hoidetaan 33:a koronaviruspotilasta. Potilaita tuli vuorokaudessa 20 prosenttia lisää.

”Tilanne on todella vakava. Nyt on tosi kyseessä, nousu on niin voimakasta. Kehitys on samanlaista kuin viime keväänä.”

Koko maassa sairaalahoidossa oli keskiviikkona 134 potilasta, joista 21 tehohoidossa.

Hus siirtyi korkeimpaan valmiustilaan aiemmin tällä viikolla. Sairaaloissa pystytään edelleen hoitamaan koronaviruspotilaat ilman laajoja lisätoimia, mutta Kirurgisessa sairaalassa valmistellaan jo yhden koronaosaston ja kenties teho-osaston käyttöönottoa samaan tapaan kuin keväällä.

Erityisesti huolestuttaa se, että yli 70-vuotiaita eli koronaviruksen kannalta riskiryhmään jo pelkästään ikänsä vuoksi kuuluvia on nyt tarvinnut hoitaa enemmän.

”Iäkkäämpiä potilaita on tullut sairaalaan selvästi enemmän”, sanoo Mäkijärvi.

Mutta ei pelkästään heitä. Nuorin potilas tällä hetkellä on 27-vuotias, vanhin 83. Potilaiden profiili on hyvin samanlainen kuin keväällä, sairaalaan tullaan hengitysvajauksen vuoksi. Monilla on taustalla jokin perussairaus, mutta ei suinkaan kaikilla.

”Se on hyvä muistaa, että vakavat oireet voivat iskeä aivan keneen vain. Meillä on myös nuoria ja perusterveitä koronaviruksen vuoksi hoidossa.”

Voimakas sairaalahoidon tarpeen lisääntyminen on syynä uusille rajoituksille, jotka tulevat lähipäivinä voimaan Uudellamaalla. Ne otetaan käyttöön sitä mukaa, kun kunnat ja aluehallintovirasto päättävät. Rajoitukset ovat voimassa 18. joulukuuta asti.

Uusien toimien listalla on muun muassa totaalikielto kaikille yleisötilaisuuksille sisä- ja ulkotiloissa, julkisten tilojen kuten urheiluhallien ja kirjastojen sulkeminen ja lukioiden ja ammattioppilaitosten siirtäminen etäopetukseen.

Lue lisää: 23 Uudenmaan kuntaa ottaa käyttöön tiukat koronarajoitukset: Espoo, Helsinki ja Vantaa linjaavat omat toimensa torstaina

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat