Yksityisille liikunta­paikoille suositellaan sulkemista kolmeksi viikoksi, mutta osa aikoo pysyä auki - Kaupunki | HS.fi

Yksityisille liikunta­paikoille suositellaan sulkemista kolmeksi viikoksi, mutta osa aikoo pysyä auki

Kaupungit päättävät omista liikuntapaikoistaan mutta yksityisille vain suositellaan toimimista samalla tavalla.

Allas-merikylpylä elokuun lopussa.­

26.11.2020 14:17 | Päivitetty 26.11.2020 16:21

Yksityisille korkean riskin liikuntapaikoille on nyt annettu suositus sulkea ovensa pääkaupunkiseudulla. Tämä ei välttämättä tarkoita, että ne toimisivat näin.

Tiistaina tiedotettiin, että Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ollaan sulkemassa julkisia tiloja. Varsinainen päätös asiasta tehdään torstaina koronakoordinaatioryhmässä ja perjantaina on luvattu tiedottaa esimerkiksi siitä, miten pitkäksi ajaksi ovet laitetaan kiinni.

Kaupungit päättävät suoraan omista tiloistaan. Yksityisten toimijoiden toivotaan toimivan samoin, mutta niiden kohdalla kyse on suosituksesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila selvensi tiedotustilaisuudessa torstaina, mitä valtio yksityisille toimijoille suosittaa. Kokonaan haluttaisiin siis kiinni väliaikaisesti esimerkiksi kuntosalit, uimahallit ja kylpylät sekä sisäliikuntapuistot sekä myös kauppakeskusten oleskelutilat, vaikkei siis itse kauppoja. Samoin suositellaan kaikkien ryhmäharrastusten laittamista tauolle, joskin lasten ja nuorten kohdalla harkintaa käyttäen.

Yksityiset toimijat miettivät parhaillaan omia linjauksiaan.

”Emme ole tehneet vielä lopullisia päätöksiä mistään. Mietimme juuri, miten toimimme vastuullisesti ja oikein”, kertoi keskiviikkona esimerkiksi Allas sea poolin toimitusjohtaja Bodil Ståhl.

Allas on rajannut kävijöiden määrää esimerkiksi rajoittamalla kertalippujen voimassaoloa. Uima-altaat ovat merikylpylässä tietenkin muutenkin ulkona, mutta osa asiakkaista käyttää myös ulkopukuhuoneita edelleen marraskuussa.

Ståhl sanoo, että tähän asti asiakkailta on tullut paljon toiveita, että Allas pystyttäisiin pitämään auki turvallisesti, uiminen kun on monille henkireikä ahdistavassa tilanteessa. Ensi viikko voi kuitenkin olla erilainen paitsi tartuntatilanteen vuoksi, myös kaupunkien uimahallien sulkemisen vuoksi.

”Se voi vaikuttaa niin, että ihmiset eivät uskalla tulla uimaan meillekään. Tai niin, että meille tulee ylikysyntää, jos muut paikat sulkevat ovensa”, Ståhl sanoo. Koska kumpikaan ei ole toivottua, Allas odottaa viranomaisten ohjeita ja miettii sitten tarkemmin omia päätöksiään.

Helsingin uimahalleista suurin osa kuuluu joko suoraan kaupungille tai Urheiluhallit oy:hyn, josta kaupunki omistaa suuren siivun. Kahdeksaa isoa liikuntakeskusta pyörittävä Urheiluhallit ennakoi jo sivuillaan hallien todennäköisesti sulkeutuvan väliaikaisesti, mutta yksityiskohdista vielä ole tietoa.

Suurien yksityisten kuntosaliketjujen tilanne on monimutkaisempi. Esimerkiksi Fressi-ketjun toimitusjohtaja Hannu Välikoski sanoo kuntosalien ja ryhmäliikunnan toimivan nyt turvallisesti jo tehtyjen toimien ja asiakkaiden vastuullisuuden vuoksi.

Sulkemaan hän ei tässä vaiheessa lähtisi.

”Se vaatisi jo, että mentäisiin poikkeuslain tilanteeseen”, Välikoski sanoi juuri ennen viranomaisten tiedotustilaisuutta torstaiaamuna.

Välikoski sanoo, että tällä viikolla jo voimaan tulleet uudet ohjeet eivät vaikuttaneet Fresseissä käytännössä melkein mihinkään siksi, että niiden vaatimuksia noudatettiin jo valmiiksi. Esimerkiksi ryhmäkokoja oli jo rajattu.

”Pääkaupunkiseudulla yhdessä 60 tarkoitetussa tilassa laskettiin sallittua asiakasmäärää kahdestakymmenestäviidestä kahteenkymmeneen. Pystymme noudattamaan turvavälejä.”

Lisäksi ketju tietää tarkkaan kuka sen tiloissa milloinkin liikkuu, joten jos jollakulla todettaisiin tartunta, mahdollisesti altistuneet pystyttäisiin tavoittamaan nopeasti. Kuntosaleilla ihmisiä käy suunnilleen normaalisti. Ryhmäliikuntatunneilla ihmisten mielipiteet sen sijaan jakautuvat, osa jättää tunnit nyt väliin mutta toiset ehdottomasti haluavat tulla.

”Kuuntelemme asiakkaitamme. Ja nyt se viesti on, että ettehän vaan joudu laittamaan ovia kiinni.”

Keväällä Fressi-ketjun kuntosalit olivat avoinna erityisjärjestelyin, ryhmäliikunta sen sijaan tauolla.

Ketjujen välillä oli keväälläkin eroja. Suurimmista moni piti ainakin osittain ovensa avoinna, mutta esimerkiksi Elixia-ketju oli kiinni maaliskuusta huhtikuun loppuun.

Nyt syksyllä kaikki merkittävät toimijat kertovat sivuillaan erilaisista turvatoimista ja osallistujamäärän rajaamisesta jollain keinolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat