Kauppa­keskusten oleskelu­tiloja suositellaan suljettavaksi – Johtajat kommentoivat perjantain ostos­ryntäystä: ”Toivomme, että jokainen suhtautuu järkevästi” - Kaupunki | HS.fi

Kauppa­keskusten oleskelu­tiloja suositellaan suljettavaksi – Johtajat kommentoivat perjantain ostos­ryntäystä: ”Toivomme, että jokainen suhtautuu järkevästi”

Esimerkiksi kauppakeskus Redissä julkiset istuskelualueet rajataan pois käytöstä ja lasten leikkipaikka sulkeutuu.

STM:n suositusten mukaan kauppakeskusten oleskelualueet tulee sulkea koronavirusepidemian hillitsemiseksi.­

26.11.2020 14:26

Kauppakeskusten julkiset oleskelutilat kehotetaan sulkemaan tilapäisesti sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeiden mukaan.

STM kertoi uusista suosituksista leviämisvaiheessa oleville maakunnille torstaina.

Ministeriö suosittaa, että Uudellamaalla ja muissa leviämisvaiheen maakunnissa suljettaisiin kauppakeskusten julkiset tilat väliaikaisesti niin, että kauppoihin pääsee kuitenkin yhä kulkemaan.

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan Redin kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen kertoo, että Redissä huoltovartiointi on jo alkanut rajata käytöstä pois kaikki kauppakeskuksen istuskelualueet, jotka ovat lisänneet yleistä oleskelua tiloissa.

Myös esimerkiksi vapaa-ajan viettoon tarkoitettu Kalasataman Vapaakaupungin olohuone ja lasten leikkipaikka sulkeutuvat. Kauppakeskuksen lastenhoitohuone rajataan niin, että sinne voi mennä vain yksi asiakas kerrallaan.

”Käytävillä pääsee kävelemään. Toivomme, että jokainen suhtautuu tähän tahollaan järkevästi, niin vartiointi saa keskittyä yleisen turvallisuuden ylläpitämiseen.”

Alennusmyyntipäivä Black Friday on perjantaina, ja se saa tunnetusti ihmiset tarjousten perässä liikkeelle.

”Emme pidentäneet aukioloaikoja tällä kertaa Black Fridayn takia. Ilmaisen pysäköinnin tarjoamme silti asiakkaille.”

Salmisen mukaan moni kauppakeskuksen vuokralaisista on tehnyt valinnan, että Black Friday -edut ovat toimijoiden verkkokaupoissa.

”Todella harmillista, että tilanne eskaloituu. Eniten harmittaa tietysti vuokralaisten ja heidän liiketoimintansa puolesta.”

Pasilassa sijaitsevan Triplan kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki kertoo sähköpostitse, että Triplassa tullaan sulkemaan yleisiä tiloja, kuten leikkipaikat ja yleisiä istuma-alueita. Kaupat ovat auki normaalisti, ja liikkeisiin turvataan esteetön pääsy.

Kivimäki kirjoittaa, että Triplassa on edelleen turvallista asioida.

”Käsidesinfiointiainetta on paljon, ja kosketuspintoja siivotaan erityisaineilla. Triplassa on paljon tilaa, leveät käytävät ja hyvä ilmastointi”, Kivimäki kirjoittaa.

Kauppakeskuksessa on myös käytössä on vahva maskisuositus asiakkaille.

Kampin kauppakeskusjohtajan Tiina Fågelin mukaan Kampissa ei ole vielä tehty päätöksiä siitä, tullaanko jotain tiloja sulkemaan.

Hänen mukaansa uusia linjauksia on toistaiseksi vaikea kommentoida, sillä uutisointi niistä on ollut tähän mennessä laveaa eivätkä kauppakeskukset ole vielä saaneet virallisia ohjeita.

Kampin kohdalla tilannetta hankaloittaa se, että se on myös julkisen liikenteen keskus ja siellä on yleistä jalankulkualuetta. Tietyt tilat kuten leikkipaikat ovat Fågelin mukaan kuitenkin olleet kauppakeskuksessa kiinni jo keväästä lähtien.

”On vaikea rajata, mitä uudet linjaukset tarkoittavat kohdallamme, joten odotamme tarkempia ohjeita”, Fågel sanoo.

Hänen mukaansa asiasta on keskusteltu torstaina myös Kauppakeskusyhdistyksen hallituksen kanssa.

Suositus kauppakeskusten oleskelutilojen sulkemisesta sisältyy ohjauskirjeeseen, jonka STM on lähettänyt alueiden viranomaisille.

Korkean tartuntariskin julkisten tilojen käytön keskeyttämistä tilapäisesti suositellaan kokonaan. Näitä ovat esimerkiksi kuntosalit, uimahallit, kylpylät, yleiset saunat, huvi- ja teemapuistot sekä sisäleikkipuistot.

Lue lisää: Pääministeri Marin torjuu maskipakon: ”En haluaisi nähdä Suomessa sellaista tilannetta, että alettaisiin sakottaa ihmisiä, jos he eivät käytä maskia”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat