Vain lähimpien ihmisten tapaamista suositellaan – Tässä ovat pää­kaupunki­seudun uudet rajoitukset, jotka ”laittavat monilta osin tauolle tavallisen elämän” - Kaupunki | HS.fi

Vain lähimpien ihmisten tapaamista suositellaan – Tässä ovat pää­kaupunki­seudun uudet rajoitukset, jotka ”laittavat monilta osin tauolle tavallisen elämän”

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti uusista linjauksista perjantaina.

27.11.2020 12:10 | Päivitetty 27.11.2020 19:32

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi perjantaina joukosta uusia rajoituksia ja suosituksia, jotka tulevat voimaan maanantaina 30.11. kolmeksi viikoksi. Ne otetaan käyttöön Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi Kauniaisissa.

Ryhmä kertoi, että kuntien ja alueellisten viranomaisten keinovalikoima on nyt käytössä täydessä laajuudessaan.

”Esitetyt toimenpiteet ovat rajuja, sitä ei voi kieltää. Ne laittavat monelta osin tauolle tavallisen elämän. Mutta se on juuri niiden tehtävä”, sanoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Pääkaupunkiseudulla on Vapaavuoren mielestä erityinen vastuu, koska se toimii mallina muiden alueiden päätöksenteolle.

Hän vetosi ihmisiin, jotta rajoitukset otettaisiin vakavasti.

”Olemme saaneet paljon palautetta siitä, ettei ole todistettuja tartuntaketjuja vaikkapa kirjastoissa, harrastuspaikoissa tai vaikkapa teattereissa. Tämä on totta, mutta olemme yhtä vahvoja kuin heikoin lenkki. Tämä tarkoittaa, että yleinen varovaisuus ei enää riitä”, Vapaavuori sanoi.

Yleisötilaisuudet

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään määräajaksi.

Korkeintaan kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja kokoukset kuitenkin sallitaan, jos turvallisuus voidaan varmistaa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston terveydenhuoltoyksikön päällikkö Mikko Floreén sanoi, että tarkoitus on mahdollistaa tiettyjen sääntömääräisten yhdistyskokousten järjestäminen. Näissäkin tulee kuitenkin suosia etäkokouksia.

Rajaukset ovat voimassa 30.11.–18.12.2020. Päätöksen asiassa tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Yksityistilaisuudet

Koordinaatioryhmä suosittelee, että lähikontaktit rajoitetaan pääkaupunkiseudulla saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Perusteena on tartuntojen leviäminen erityisesti kodeissa ja lähipiirin tapaamisissa.

”Perheiden sisällä leviävät tartunnat uhkaavat erityisesti riskiryhmiin kuuluvia. Joulun pyhät aiheuttavat tässä omat haasteensa”, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoi.

”Ei lähtökohtaisesti kannata tavata ketään, joka ei kuulu läheisiin kontakteihin normaalissa perhearjessa.”

Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Väliin tulisi jättää esimerkiksi valmistujaiset tai merkkipäivien juhlinta, Mäkelä sanoi.

Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan rajat tavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon.

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi suositteli tapaamisten rajoittamista minimiin ja matkustamisen välttämistä pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen.

Suositus on voimassa 30.11.–20.12.2020.

Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon.­

Harrastustoiminta

Kaikki järjestetty harrastustoiminta, mukaan lukien taiteen perusopetus, keskeytetään sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona.

Kaikki yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä perutaan. Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta jatkuu ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä. Uusia vuoroja ei myönnetä.

Kaikki organisoitu harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona.­

”Myös lasten harrastukset päätettiin keskeyttää sisätiloissa, koska aivan valtaosa liikuntatilojen käytöstä on junioreiden käyttöä. Kaikkien sosiaalisten kontaktien välttäminen on nyt ensiarvoisen tärkeää”, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä perusteli.

Ulkokentät ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan ulkopuolella kuntalaisten käytössä. Valvontaa sekä nuoriso-ohjaajien läsnäoloa kentillä lisätään. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina. Koululiikunta toteutetaan ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa liikuntatiloissa.

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan.

Kaikkien yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan samoja rajoituksia.

Rajoitukset ovat voimassa 30.11.–20.12.

Julkiset tilat

Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat suljetaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kaupunkien kaikkia sisäliikuntatiloja, kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja. Työväenopistojen toiminta keskeytetään. Myös Korkeasaaren eläintarha sulkeutuu.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki. Myös esimerkiksi välttämätön asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuu. Kaupungit määrittelevät välttämättömiä palveluita tarjoavat tilat, jotka pidetään rajatusti ja terveysturvallisesti auki.

Koordinaatioryhmä suosittelee yksityisiä toimijoita sulkemaan vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat.

Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua. Aineistoa voi noutaa varaushyllystä ja rajatuista valikoima- ja teemahyllyistä.­

Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua. Aineistoa voi noutaa varaushyllystä ja rajatuista valikoima- ja teemahyllyistä lainaus- ja palautusautomaattien luona.

Välttämätön, nopea asiointi asiakastietokoneilla sallitaan. Ensisijaisena palvelutapana on etukäteisvaraus ja itsepalvelu automaatilla.

Tarvittaessa henkilökunta avustaa ja neuvoo palvelutiskillä. Asioinnissa täytyy käyttää maskia.

Rajoitukset ovat voimassa 30.11.–20.12.2020.

Toisen asteen opetus

Toisen asteen koulutus eli lukiot ja ammatilliset oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen.­

Toisen asteen koulutus eli lukiot ja ammatilliset oppilaitokset siirtyvät etä­opetukseen. Välttämät­tömän lähi­opetuksen tarpeet turvataan. Lähiopetusta tarjotaan muun muassa erityis­opetuksessa oleville ja kehitys­vammaisille opiskelijoille sekä yksilöllistä tukea eri syistä tarvitseville opiskelijoille.

Etäopetukseen siirrytään uuden arviointijakson alkaessa 3.12.2020 ja etäopetus jatkuu 31.12.2020 saakka.

Ravintoloille ei tule uusia rajoituksia

Vapaavuori muistutti, että ravintolatoiminnan rajoitukset kuuluvat valtiovallan vastuulle eikä niihin annettu tiedotustilaisuudessa lisärajoituksia.

Ravintoloita koskevat siis aikaisemmat rajoitukset eli ne voivat olla auki enintään kello 23 asti ja anniskelu on sallittu välillä kello 07–22.

Ravitsemisliikkeet voivat avata ovensa sulkemisen jälkeen uudelleen aikaisintaan kello 05.

  Pääasiassa alkoholijuomia tarjoavien ravintoloiden asiakaspaikoista puolet saa olla käytössä. Muiden ravitsemisliikkeiden, kuten ruokaravintoloiden, kahviloiden, pikaruokapaikkojen ja pizzerioiden asiakaspaikoista saa olla käytössä kolme neljäsosaa. Rajoitus on voimassa 15.12. asti.

      Lisäksi on tarjottava muun muassa mahdollisuus käsienpesuun, ja ravintolan on huolehdittava riittävistä etäisyyksistä niin sisätiloissa kuin jonoissa.

      Mikä on epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla?

      Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi tilaisuudessa, että sairaanhoitopiirin alueella todettiin viime viikolla 1 655 tartuntaa. Koronavirustesteistä 3,6 prosenttia oli esimerkiksi torstaina Hus-alueella positiivisia.

      Tuorein ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden on Mäkijärven mukaan 175, pääkaupunkiseudulla tuo luku on yli 200.

      Tänä aamuna Uudellamaalla oli yhteensä 84 koronaviruspotilasta. Nuorin potilaista on eilen kerrotun mukaisesti 27-vuotias. Vanhin heistä on 89-vuotias. Potilaat ovat nyt iäkkäämpiä kuin alkusyksystä, Mäkijärvi sanoo.

      Hus ennustaa, että potilasmäärät kasvavat tulevina viikkoina yhä.

      Tartunnan lähteistä noin 66 prosenttia jää tuntemattomaksi. Tunnetuista tartuntalähteistä puolet paikantuu kotiin ja perhepiiriin. Jonkin verran tartuntoja saadaan työpaikoilta, kouluista, päiväkodista, harrastustoiminnasta ja ravintoloista.

      ”Tätä tulee tulkita niin, että tartunnan voi saada mistä vain.”

      Osaston uusimmat

      Luitko jo nämä?

      Osaston luetuimmat