Alexander Stubb kertoi Ylelle, ettei lähde kokoomuksen pormestari­ehdokkaaksi ja nosti suosikikseen Kirsi Pihan - Kaupunki | HS.fi

Alexander Stubb kertoi Ylelle, ettei lähde kokoomuksen pormestari­ehdokkaaksi ja nosti suosikikseen Kirsi Pihan

Stubb oli HS:n tuoreeltaan teettämässä tutkimuksessa helsinkiläisten suosikki kokoomuksen pormestariksi. Huhtikuussa järjestettävistä kuntavaaleista on arvioitu tulevan erittäin tiukka taisto kokoomuksen ja vihreiden välillä. Stubb itse kertoo kannattavansa Kirsi Pihaa kokoomuksen pormestariehdokkaaksi.

Alexander Stubb toimii nykyään professorina ja yksikön johtajana EU-yliopistossa Firenzessä.­

28.11.2020 10:12 | Päivitetty 28.11.2020 11:13

Alexander Stubb kertoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että ei aio asettua kokoomuksen pormestariehdokkaaksi Helsinkiin.

”Suora vastaus kysymykseen on, että ei. Tämä tuskin tulee yllätyksenä minut tunteville. Minun intohimoni on aina ollut kansainvälisessä politiikassa ja kansainvälisissä asioissa. Siksi olen lähtenyt opiskelemaan ulkomaille, ja siksi olen opiskellut kieliä”, Stubb sanoi.

Samalla hän kertoi toivovansa, että kokoomus löytää itselleen hyvän, modernin, eteenpäin katsovan ja suvaitsevaisen pormestariehdokkaan.

”Minä haluan nähdä menestyvän Helsingin. Helsingin pormestarin paikka on tietenkin äärettömän tärkeä, se on yksi merkittävimmistä julkisista tehtävistä mitä Suomessa voi olla.”

Stubb kertoi itse kannattavansa entistä poliitikkoa ja Helsingin kaupunginvaltuutettua Kirsi Pihaa kokoomuksen pormestariehdokkaaksi. Nykyisin Piha toimii viestintäyrittäjänä.

Kirsi Piha kommentoi Stubbin Ykkösaamu-esiintymisen jälkeen HS:lle, että hän harkitsee kokoomuksen pormestariehdokkuutta. Lue Pihan haastattelu tästä jutusta.

Stubb oli HS:n tuoreeltaan teettämässä tutkimuksessa helsinkiläisten suosikki kokoomuksen pormestariksi. Tutkimuksessa selvitettiin Helsingin kahden suurimman valtuustoryhmän eli kokoomuksen ja vihreiden ehdokkaiden suosiota. Helsinkiläisistä 29 prosenttia kannatti Stubbia kokoomuksen ehdokkaaksi.

Lue lisää: Alexander Stubbista toivotaan Helsingin kokoomuksen pelastajaa – Tässä ovat suurimpien puolueiden suosituimmat pormestariehdokkaat

Kokoomuksessa on etsitty tunnettua ja valovoimaista pormestariehdokasta sen jälkeen, kun nykyinen pormestari ja edellisten kuntavaalien äänimagneetti Jan Vapaavuori ilmoitti marraskuun alussa, että jättäytyy pois ensi kevään kuntavaaleista. Helsinki siirtyi pormestarimalliin viime vaalikauden alussa, ja sen jälkeen vallankäyttö on julkisessa keskustelussa profiloitunut näkyvästi Vapaavuoreen.

Stubbilla kaivattua nimeä olisi ollut: hän on kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja moninkertainen ministeri. Tällä hetkellä hän toimii professorina ja yksikön johtajana EU-yliopistossa Firenzessä.

Stubb oli HS:n Kantar TNS:llä teettämässä tutkimuksessa pitkällä etumatkalla muihin kokoomuksen mahdollisiin pormestariehdokkaisiin nähden. Hänen jälkeensä toiseksi suosituimmaksi nousivat helsinkiläisten mielissä kansanedustaja Elina Lepomäki, jota kannatti 12 prosenttia vastaajista sekä kansanedustaja Sari Sarkomaa, jota kannatti 11 prosenttia vastaajista.

Myös kansanedustajat Wille Rydman ja Juhana Vartiainen saivat jonkin verran kannatusta: Rydman seitsemän ja Vartiainen viisi prosenttia.

Stubb itse antoi Ykkösaamussa selkeän äänensä Kirsi Pihalle, jonka nimi ei esimerkiksi HS:n teettämässä tutkimuksessa noussut esiin. Vuoden 2004 europarlamenttivaaleissa Piha toimi Suomessa Stubbin kampanjapäällikkönä.

”Helsingin pormestarin pitäisi olla sellainen henkilö, jolla on intohimo ja rakkaus Helsinkiin. Moderni ihminen, joka uskoo monikulttuurisuuteen ja liberaaliin, monikieliseeen ja avoimeen kaupunkiin. Minun on vaikea kuvitella Helsingin pormestariksi hienompaa ehdokasta kuin Kirsi Piha”, Stubb sanoi.

Huhtikuussa järjestettävistä kuntavaaleista on arvioitu tulevan erittäin tiukka taisto kokoomuksen ja vihreiden välillä. HS:n teettämässä tutkimuksessa helsinkiläisten suosikki vihreiden johtoon on nykyinen kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki. Häntä pitää parhaana vaihtoehtona vihreiden pormestariehdokkaaksi 27 prosenttia helsinkiläisistä.

Sinnemäki ei ole vielä ilmoittautunut pormestarikisaan, mutta ilmoittautumista voi pitää todennäköisenä.

Vihreistä toiseksi suosituin vaihtoehto on tutkimuksen mukaan Pekka Sauri. 22 prosenttia helsinkiläisistä vastaajista piti Sauria sopivimpina vihreiden pormestariehdokkaaksi. Saurin kausi työelämäprofessorina Helsingin yliopistossa päättyi marraskuun alussa. Hän on työskennellyt aiemmin myös esimerkiksi Helsingin apulais­kaupungin­johtajana.

Kolmanneksi suosituin ehdokas vihreiden pormestari­kandidaatiksi on tutkimuksen mukaan kansanedustaja Emma Kari, joka sai 11 prosenttia äänistä.

Muista puolueista pormestariehdokkaiksi on tähän mennessä nimetty Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Nasima Razmyar (sd), perus­suomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas), pastori, Helsingin kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling (kd) ja nyt-liikkeen johtohahmo Harry Harkimo. Myös konkaripoliitikko Paavo Väyrynen on kertonut harkitsevansa Helsingin pormestariehdokkaaksi asettumista.

Juttu päivittyy.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat