Uudet rajoitukset ja suositukset tulivat voimaan pää­kaupunki­seudulla – Listaus näyttää, mikä muuttui - Kaupunki | HS.fi

Uudet rajoitukset ja suositukset tulivat voimaan pää­kaupunki­seudulla – Listaus näyttää, mikä muuttui

Kolme viikkoa voimassa olevat uudet rajoitukset koskevat Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaisia.

Uudet rajoitukset koskevat muun muassa julkisia tiloja, yleisö- ja yksityistilaisuuksia, opetusta ja harrastustoimintaa.­

29.11.2020 19:55 | Päivitetty 30.11.2020 10:32

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi perjantaina joukosta uusia rajoituksia ja suosituksia, jotka tulivat voimaan tänään maanantaina 30. marraskuuta kolmeksi viikoksi.

Ne otettiin käyttöön Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi Kauniaisissa.

Yleisötilaisuudet

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään määräajaksi.

Korkeintaan kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja kokoukset kuitenkin sallitaan, jos osallistujien turvallisuus voidaan varmistaa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan tällöinkin tulisi järjestää vain välttämättömät kokoontumiset, kuten lakisääteiset ja sääntömääräiset yhtiöiden ja yhdistysten kokoukset. Nekin suositellaan järjestettävän etäyhteyksin, mikäli se on mahdollista.

Rajoitukset ovat voimassa 18:nteen joulukuuta.

Yksityistilaisuudet

Koordinaatioryhmä suosittelee, että lähikontaktit rajoitetaan pääkaupunkiseudulla saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Perusteena on tartuntojen leviäminen erityisesti kodeissa ja lähipiirin tapaamisissa.

Yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettävän. Väliin tulisi jättää esimerkiksi valmistujaiset tai merkkipäivien juhlinta. Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan rajattavan vain hyvin suppealle lähiomaisten joukolle.

Suositus on voimassa 20:nteen joulukuuta.

Harrastustoiminta

Kaikki järjestetty harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona.

Kaikki yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä perutaan. Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta jatkuu ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä. Uusia vuoroja ei myönnetä.

Ulkokentät ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan ulkopuolella kuntalaisten käytössä. Valvontaa sekä nuoriso-ohjaajien läsnäoloa kentillä lisätään. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina. Koululiikunta toteutetaan ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa liikuntatiloissa.

Kaikkien yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan samoja rajoituksia. Rajoitukset ovat voimassa 20:nteen joulukuuta.

Julkiset tilat

Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat suljetaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kaupunkien kaikkia sisäliikuntatiloja, kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja. Työväenopistojen toiminta keskeytetään. Myös Korkeasaaren eläintarha sulkeutuu.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki. Kaupungit määrittelevät välttämättömiä palveluita tarjoavat tilat, jotka pidetään rajatusti ja terveysturvallisesti auki.

Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua: Aineistoa voi noutaa varaushyllystä ja rajatuista valikoima- ja teemahyllyistä lainaus- ja palautusautomaattien luona. Välttämätön, nopea asiointi asiakastietokoneilla sallitaan. Ensisijaisena palvelutapana on etukäteisvaraus ja itsepalvelu automaatilla. Henkilökunnan kanssa asioitaessa tulee käyttää kasvomaskia.

Koordinaatioryhmä suosittelee yksityisiä toimijoita sulkemaan vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat.

Rajoitukset ovat voimassa 20:nteen joulukuuta.

Toisen asteen opetus

Toisen asteen koulutus eli lukiot ja ammatilliset oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen. Välttämättömän lähiopetuksen tarpeet turvataan. Lähiopetusta tarjotaan muun muassa erityisopetusta tarvitseville ja kehitysvammaisille opiskelijoille sekä yksilöllistä tukea eri syistä tarvitseville opiskelijoille.

Etäopetukseen siirrytään uuden arviointijakson alkaessa 3. joulukuuta ja etäopetus jatkuu 31:een joulukuuta.

Ravintoloille ei tule uusia rajoituksia

Ravintolatoiminnan rajoitukset kuuluvat valtiovallan vastuulle, eikä pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä antanut siksi tässä asiassa lisärajoituksia perjantaina.

Ravintoloita koskevat aikaisemmat rajoitukset, eli ne voivat olla auki kello 23:een asti ja anniskelu on sallittu kello 7–22. Ravitsemisliikkeet voivat avata ovensa sulkemisen jälkeen aikaisintaan kello 5.

Pääasiassa alkoholijuomia tarjoavien ravintoloiden asiakaspaikoista puolet saa olla käytössä. Muiden ravitsemisliikkeiden, kuten ruokaravintoloiden, kahviloiden, pikaruokapaikkojen ja pitserioiden asiakaspaikoista saa olla käytössä kolme neljäsosaa.

Lisäksi ravintoloiden on tarjottava muun muassa mahdollisuus käsienpesuun ja huolehdittava riittävistä turvaväleistä niin sisätiloissa kuin jonoissa.

Rajoitukset ovat voimassa 15:nteen joulukuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat