Avi huolissaan rajoitusten uhmaamisesta: Helsinkiläisbaarit mainostavat nyt ”aamukahviloita”, Sedu Koskinen ei aio perua suuria yksityisjuhliaan - Kaupunki | HS.fi

Avi huolissaan rajoitusten uhmaamisesta: Helsinkiläisbaarit mainostavat nyt ”aamukahviloita”, Sedu Koskinen ei aio perua suuria yksityisjuhliaan

Aluehallintovirastossa toivotaan, että Koskinen siirtäisi juhlat parempaan ajankohtaan.

Karaoke soi yökahvilana uudelleen avautuneessa Erottaja Barissa hieman ennen puoli kahta lauantaina 20. marraskuuta.­

1.12.2020 14:15

Itsenäisyyspäivän ja joulunajan juhlia järjestetään eri puolilla pääkaupunkiseutua koronarajoitusten tiukentumisesta huolimatta.

Laajinta huomiota ovat keränneet ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskisen järjestämät enintään 200 vieraan juhlat. Koskinen on edelleen järjestämässä juhlat, vaikka on saanut osakseen paljon julkista ryöpytystä.

”Pidän juhlat, tuli sinne sitten 200 tai viisi vierasta. Tilaa on 600 neliötä, joten turvavälit pystytään säilyttämään, vaikka kaikki tulisivat”, hän kommentoi HS:lle.

Koskinen ei ole ainoa, joka aikoo isännöidä juhlia viranomaisten suosituksista huolimatta. Esimerkiksi Helsingissä muutama ”yökahvilatoiminnasta” tunnettu ravintola mainostaa nyt aamuviideltä alkavia juhlia, joissa ovet aukeavat aamuyöllä kello viideltä. Alkoholin anniskelun saa aloittaa kello yhdeksältä aamulla.

Lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on saanut lukuisia ilmoituksia yksityisistä juhlista. Näin kertoo avin alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen. Ilmoituksia yksityisjuhlista ovat tehneet yksittäiset ihmiset.

Ainakin helsinkiläinen yökerho El Patron on mainostanut järjestävänsä itsenäisyyspäivänä tiloissaan teknobileet, jotka alkavat aamuyöllä viideltä. HS kertoi aiemmin muun muassa El Patronin yökahvilatoiminnasta.

Lue lisää: Helsingin yöelämässä on käynnissä uusi vaihe – HS seurasi juhlimista yökahviloissa

Lehikoinen pitää suunnitelmia huolestuttavina.

”Kuulostaa huonolta. Näkisin, että ollaan aika lähellä sitä, mikä on nyt kiellettyä. Eli ei ole normaalia toimintaa vaan yleisötilaisuus, ja sellaiset ovat kiellettyjä.”

HS ei tavoittanut El Patronin henkilökuntaa tai omistajia kommentoimaan asiaa.

Yksityiset kokoontumiset eivät ole kiellettyjä, mutta yli kymmenen hengen kokoontumisia on vahvasti suositeltu välttämään.

Julkiset tapahtumat ovat Helsingissä kokonaan kiellettyjä. Toisaalta ravintolat saavat toistaiseksi pitää ovensa avoinna, mutta niidenkin toimintaa on rajoitettu.

On olemassa pelko, että julkisuudessa esitellyt juhlat rohkaisevat muitakin ihmisiä järjestämään omia juhliaan, Lehikoinen sanoo.

”Sedu Koskinen voisi omalla toiminnallaan toimia esimerkkinä ja siirtää juhliensa ajankohtaa.”

Koskinen kertoo HS:lle, että hän ei harkitse juhliensa perumista. Hänen mukaansa tilaisuudessa on tiukat terveystoimet: maskipakko, käsien desinfiointiainetta ja turvavälit. Mahdollinen kuume tai muut oireet tarkistetaan heti ovella.

Koskinen sanoo harjoittavansa tahallista kansalaistottelemattomuutta, koska pitää nykylinjauksia huonoina.

Ravintoloitsija Sedu Koskinen.­

”Perjantaina oli joka puolella Suomea ihmiset tappituntumalla jonottamassa alennuksia. Miksi siihen ei puututtu? Miksi minut on nostettu tikun nokkaan?” hän kysyy.

”Tämä on mun kansalaisen perusoikeus. Jos tätä rajoitetaan, niin ollaan Pohjois-Koreassa.”

Koskinen pitää nykyohjeita myös riittämättöminä. Hän haluaa omalla esimerkillään näyttää, että viruksen kanssa eläminen on paitsi mahdollista myös välttämätöntä. Hän haluaisi esimerkiksi maskipakon voimaan.

”En usko, että tämä virus poistuu keskuudestamme. Meidän täytyy oppia elämään sen kanssa. Olen itsekin riskiryhmässä ja pelkään sitä. Ei siis ole kysymys väheksymisestä. Haluan näyttää, että tämän voi tehdä hyvin.”

Koskista huolestuttaa, että ravintoloiden ja yökerhojen toimiessa rajoitusten mukaan on lisääntynyt yksityinen hauskanpito ilman tiukkoja koronatoimia. Hän on myös huolissaan siitä väestönosasta, joka ei välitä koronaviruksesta ja sen leviämisestä.

Koskinen on itse ollut todistamassa useita korona-ajan juhlia, joissa ei ole näkynyt kasvosuojuksia tai turvavälejä.

”Se on karmean näköistä toimintaa. Vaikuttaa siltä, että näitä rajoituksia tehdään ilman että on perustietoa siitä, miten ihmiset oikeasti käyttäytyvät. Kyllä me tiedämme, etteivät kiellot toimi tällaisessa asiassa.”

Avilla ei ole mahdollisuutta puuttua yksityisiin tai julkisiin kokoontumisiin, mutta poliisilla on. Tilaisuuksiin puuttumiseen tarvitaan kuitenkin jonkinlaiset perusteet.

”Tämä liittyy siihen, tulkitaanko tämä yleisötilaisuudeksi vai yksityiseksi tilaisuudeksi. Koskisen kohdalla on käyty sellaista keskustelua, että voisi olla mahdollista, että tilaisuudessa olisi julkisen tilaisuuden piirteitä”, sanoo Helsingin poliisin komisario Jarmo Heinonen.

Heinosen mukaan poliisi tekee parhaillaan arviointia siitä, miten Koskisen tilaisuuteen ja mahdollisiin muihin samankaltaisiin juhliin aiotaan suhtautua.

”Ei ole itsestään selvää, että poliisilla on oikeus mennä yksityistilaisuuksiin. Pitäisi olla mukana sellaisia elementtejä, että paikalle voisi mennä kotietsinnän tai paikanetsinnän valtuuksin.”

Tällainen seikka voisi Heinosen mukaan olla esimerkiksi alkoholin anniskeluun liittyvät tekijät. Heinonen ei kuitenkaan osaa arvioida, meneekö poliisi paikalle esimerkiksi Koskisen tilaisuuteen.

”Voimme keskustella asiasta etukäteen ja tarpeen tullen myös mennä paikan päälle. Etukäteen keskustelemalla voi usein selättää monta ongelmaa.”

Kysymys siitä, milloin tilaisuus on yksityistilaisuus tai julkinen yleisötilaisuus, on tulkinnanvarainen.

”Se on veteen piirretty viiva ja kiinni tulkitsijasta”, Lehikoinen sanoo.

”Olemme keväällä antaneet jo suuntaviivoja ja laajentaneet tulkintaa hieman.”

Karkeasti arvioituna yleisötilaisuudella tarkoitetaan yleisölle avointa tilaisuutta, johon osallistuminen on vapaaehtoista ja mahdollista kaikille.

Tällaisiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy myös virkavallalla. Yksityistilaisuus taas on vain tietyille henkilöille. Lisäksi jatkuvaa toimintaa, kuten huvipuistojen tai ravintoloiden toimintaa, ei tulkita yleisötilaisuudeksi.

Uudellamaalla tulivat maanantaina voimaan tiukemmat rajoitukset. Muun muassa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä 18. joulukuuta saakka. Yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Julkiset tilat on suljettu kolmeksi viikoksi.

Viranomaiset ja pääkaupunkiseudun kuntien johtajat ovat vedonneet yksityisiin toimijoihin, että ne menettelisivät samoin, vaikka kuntajohtajien toimivalta ei ulotu niihin.

Esimerkiksi Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar esitti huolensa tautitilanteesta tiistaina Facebook-sivullaan. Hän vetosi etenkin yksityisiin toimijoihin, jotta ne pidättäytyisivät toiminnasta tulevina viikkoina.

">Oikaisu keskiviikkona 2.12.2020 kello 7.50: Poistettiin helsinkiläisen ravintola Erottajan toimintaa koskeva lause. Erottaja lopetti aamukahvilatoimintansa toisin kuin artikkelissa väitetään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat